12.04.07. Za zabranu dupinarija

| More

Dok se odluka Grada Vodnjana glede izgradnje dupinarija očekuje sljedeći tjedan, Prijatelji životinja traže potpunu zakonsku zabranu zatočavanja dupina u Hrvatskoj

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture dala je negativno mišljenje Aqua Adori na upit za uvoz dupina za potrebe dupinarija u Vodnjanu. U Hrvatskoj su predstave s dupinima te plivanje s morskim sisavcima zakonski zabranjeni, no uvoz i zatočavanje dupina iako teško izvedivo, nije zabranjeno konkretnom zakonskom odredbom.

Upoznati s činjenicom da je Hrvatska potpisnica Sporazuma o zaštiti kitova u Crnom moru, Sredozemnom moru i susjednom atlantskom području (ACCOBAMS), Međunarodne konvencije za regulaciju kitolova te stranka Bernske, Barcelonske, Bonnske i CITES konvencije, kao i da su u Hrvatskoj sve vrste dupina zaštićena vrsta, Prijatelji životinja obratili su se Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture sa zahtjevom da se u Hrvatskoj zakonski jasno zabrani držanje svih vrsta dupina i ostalih morskih sisavaca iz porodice Cetacea u zatočeništvu i to pod bilo kojim uvjetima.

Naime, poradi pokušaja izgradnje dupinarija u Hrvatskoj, kao i zadnjeg slučaja planiranja izgradnje dupinarija u okolici Vodnjana o kojem se Uprava za zaštitu prirode očitovala pismenim putem 27. ožujka o.g., Prijatelji životinja drže da bi takvu odredbu trebalo što prije donijeti. Takva odluka, podržana i od velike većine javnosti, jasno bi odredila stav Hrvatske kao zemlje prijateljski naklonjene dupinima.

Hrvatska se s pravom može ponositi proglašenim rezervatom dupina kod Malog Lošinja, jedinstvenog na Mediteranu, što uz pristupanje gore navedenim konvencijama daje dobru podlogu, ali i dovoljno razloga, za donošenje takve jasne zakonske zabrane, odnosno regulative. U prilog tome ide i Zakon o zaštiti životinja, Pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova te drugi zakoni i podzakonski akti.

Donošenje takve odredbe, kojom bi se zabranila izgradnja dupinarija, Hrvatska bi stekla ugled zemlje koja štiti dupine, drugim riječima u svijetu bi bila hvaljena kao 'zemlja prijatelj dupina'.

Zbog svoga mora i slobodnih i strogo zaštićenih dupina u njemu Hrvatska bi trebala jasno odrediti svoj stav prema zatočavanju dupina i na tome graditi svoj ugled u čitavom svijetu.

Kako je ova godina od strane Ujedinjenih naroda proglašena 'Godinom dupina' te kako je ovogodišnji sastanak ACCOBAMS-a u mjesecu listopadu u Dubrovniku, Prijatelji životinja smatraju da se takva zabrana treba dogoditi upravo sada i nadaju se brzom odgovoru Ministarstva kulture.

Odgovor Ministarstva kulture

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting