20.06.07. Napuštanje - kažnjivo do 15.000 kuna

| More

Udruga Prijatelji životinja ovoga ljeta nastavlja kampanju 'Obitelj na more, a pas na ulicu'

- Prijatelji životinja u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo i ove godine u kampanji 'Obitelj na more, a pas na ulicu' stavljaju naglasak na kažnjivost napuštanja životinja prema novom Zakonu o zaštiti životinja.

Napuštanje životinja je direktno zlostavljanje životinja jer se radi o namjernom izlaganju gladi, žeđi, ranjavanju ili smrti od vozila i svemu drugome što se napuštenoj životinji može dogoditi. Građani koji napuštaju kućne životinje izlažu opasnosti i građane u prometu te nameću lokalnoj zajednici financijski teret zbrinjavanja životinja. Sva ta neodgovornost trebala bi biti strože kažnjavana, no kaznena odredba od 5000 do 15.000 kuna prema Zakonu o zaštiti životinja dovoljna je opomena onima koji su bešćutni prema životinjama da niti ne nabavljaju kućnu životinju ako je jednog dana misle napustiti.

Udruga Prijatelji životinja postavit će jumbo plakate na kojima se u policijskoj odori pojavljuje Anđela Ramljak iz serije 'Zabranjena ljubav', jasno upozoravajući na zakonsku odredbu kojom je napuštanje životinja zabranjeno. Jumbo plakati bit će postavljeni tokom ljetnih mjeseci kako bi upozorili građane da ne napuštaju svoje kućne životinje prilikom odlaska na godišnji odmor već da ih povedu sa sobom ili im osiguraju prikladnu skrb i odgovarajući smještaj.

Art direktor akcije je Viktor Drago, a fotografije je snimio Duško Vlaović.

S obzirom da nije prihvaćen prijedlog udruge Prijatelji životinja da se novim Zakonom o zaštiti životinja uvede zakonska obveza čipiranja svih pasa u Hrvatskoj, Prijatelji životinja u sklopu kampanje 'Obitelj na more, a pas na ulicu' nastavljaju sa zahtjevima i pritiscima da se takva odredba donese još tijekom ove godine.

Prijatelji životinja apeliraju na građane da ne nabavljaju kućne životinje ako nisu spremni prihvatiti i velike obveze vezane za njihovu pravilnu skrb te da, kada se odluče za novog člana njihove obitelji, ne kupuju kućnu životinju, već udome napuštenog psa ili mačku kojima će na taj način spasiti život.

Potporu ovoj kampanji dali su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Arto, Cro-a-Porter, Europlakat, Vector Design i Zale.

Jumbo plakat 'Napuštanje' [ 561.67 Kb ]

Anđela Ramljak i pas Curo

Snimanje za plakat 'Napuštanje' [ 139.10 Kb ]Oglas za kampanju 'Napuštanje' [ 387.50 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting