16.10.08. Je li vaš hamburger imao lice?

| More

Povodom Svjetskog dana borbe protiv McDonald'sa i Svjetskog dana hrane, Prijatelji životinja organiziraju javnu akciju

U četvrtak, 16.listopada, na Svjetski dan borbe protiv McDonald'sa udruga Prijatelji životinja organiziraju javnu akciju protiv ove multinacionalne kompanije optužene za zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje radnika, manipulacije djecom, serviranje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svijetu.

Aktivisti će na akciju osim transparenata donijeti i dio leša krave kako bi pokazali da hamburgeri ne rastu na drveću, već da su imali svoje tijelo, svoje lice i svoje oči. Akcija će se održati 16. listopada u 12 sati ispred McDonald'sovog restorana na Korzu u Rijeci.

McDonald'sova omiljena meta su djeca. Optužbe za manipulaciju djecom jedan su od većih problema te kompanije. Brojne igračke i reklame namijenjene djeci kao hipnotizirane ih dovode u restorane i na taj način stvaraju 'začarani krug' roditelja i djece, gdje roditelji pretvaraju svoju djecu u doživotne posjetitelje McDonald'sa, a njihova djeca pak svoju djecu i tako redom. Bombardirana likovima iz filmova i crtića, igračkama, nasmijanim klaunovima, balonima i „zabavom" djeca su ta koja znatno održavaju njihovo poslovanje.

Začuđujuće je kako običan restoran nezdrave prehrane, bez ikakve edukativne podloge, uspijeva cijelu javnost uvjeriti da su djeca 'luda od želje' da ga posjećuju kako bi se 'davila' u nekvalitetnoj hrani slabe nutricionističke vrijednosti pa se organiziraju i školski posjeti restoranima ove multinacionalna kompanije, koja diljem svijeta hrani populaciju jedne Španjolske.

McDonald's je odgovoran za smrt milijuna životinja godišnje, za njihov loš tretman i brutalno klanje. Postoji direktna povezanost McDonald'sa (koju i sami priznaju) sa sječom prašuma koje se krče radi stvaranja pašnjaka. Krčenjem prašuma istrebljuju se brojne biljne i životinjske vrste, protjeruje se stanovništvo koje tamo živi, a spaljivanjem se potiče i globalno zatopljenje. Proizvodnjom mesa nanose se i druge štete po okoliš, kao i za zrak i vode te se nemilice troše prirodni resursi. Stoga nije slučajno da se Svjetski dan borbe protiv McDonaldsa obilježava kad i Svjetski dan hrane.

Na Svjetski dan hrane, koji se također obilježava 16. listopada, važno je osvrnuti se na pitanja gladi u svijetu i nepravilnog iskorištavanja prirodnih resursa.

Sve životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvodu - čak i one „najproduktivnije" pojedu 9 kg biljnih proteina da bi proizvele 1 kg mesa. Površina od 10 hektara može se iskoristiti za dobivanje mesa dovoljnog za prehranu 1 čovjeka ili biljne hrane dovoljne za prehranu 20 ljudi.

Procjenjuje se da bi smanjenje proizvodnje mesa za deset posto oslobodilo dovoljno žita da se nahrani 60 milijuna ljudi. Samo uzgojene životinje u SAD-u pojedu onoliko biljne hrane koliko bi moglo nahraniti 2 milijarde ljudi. U zapadnim zemljama oko 80% proizvedenih žitarica koristi se za prehranu životinja.

Pored toga, zapadne zemlje koriste svoju moć insistirajući na tome da manje bogate zemlje uzgajaju hranu za životinje umjesto da tu hranu uzgajaju za vlastiti narod. Za prehranu životinja iz Europske unije čak 50% potrebne hrane dolazi iz zemalja u razvoju.

Rješenje gladi u svijetu koje je potvrđeno od brojnih svjetskih organizacija koje brinu o uzgoju i potrošnji hrane nude tisuće vegetarijanskih grupa i organizacija. Prelaskom na bezmesnu prehranu otvara se mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa. Vegetarijanstvo ne koristi samo životinjama, našem zdravlju i okolišu, već direktno utječe na smanjenje gladi u svijetu.

Nagrađivani dokumentarni film 'Super Size Me' u kojem se Morgan Spurlock mjesec dana hranio samo u McDonald'su i nakon toga završio u bolnici, još uvijek se može posuditi u hrvatskim videotekama i korisno ga je pogledati prije odlaska u McDonald'sov restoran.

Ukoliko netko želi i dalje posjećivati restorane brze mesne hrane neka se upita koliko će to utjecati na njega, njegove bližnje, te na životinje i okoliš.


Akcija protiv McDonald'sa [ 87.68 Kb ]Akcija protiv McDonald'sa2 [ 98.15 Kb ]Akcija protiv McDonald'sa3 [ 114.46 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting