Bolivija zatvara sve McDonald's fast food restorane u zemlji

| More

Priča kako je propao McDonald's u Boliviji je priča o fascinantnoj svijesti građana koji kolektivno odbijaju da se strani kapital miješa u njihov život i njihovu tradiciju.

Nakon revolucionarnog zakona koji prirodi doslovno daje jednaka prava kao i ljudima, i dalje dolaze zanimljive vijesti iz Bolivije.

Zatvoreni su svi McDonald's fast food restorani u zemlji. Unatoč činjenici da je kompanija bila prisutna na bolivjskom tržištu već 14 godina, Bolivija je danas prva zemlja nakon Irana i Islanda (od kuda su se sami povukli zbog financijske krize) koju je McDonald's morao napustiti.

Zagovaranje povratka prirodi i tradicionalnom pripravljanju hrane imalo je očito snažan utjecaj na građane - u tolikoj mjeri da su jednostavno počeli bojkotirati američkog fast food giganta.
Nakon što je kompanija počela gomilati velike gubitke, McDonaldsu nije preostalo ništa drugo nego da zatvori sve svoje postojeće lokale u zemlji.

Čak je i snimljen kratki dokumentarni film "Kako je McDonald's bankrotirao u Bolviji".

Jedan od komentatora iznosi svoje viđenje: "Da bi obrok bio dobar obrok, hrana mora biti pripravljena s ljubavlju, biti zadovoljena higijena i mora se pravilno skuhati. Ništa od navedenog nisu vrline fast food lokala koji su sami po sebi imperijalističkog karaktera. U našoj državi ljudi su shvatili na koji način američke kompanije šire svoj utjecaj i sada su ustali protiv toga."

Priča kako je propao McDonald's u Boliviji je priča o fascinantnoj svijesti građana koji kolektivno odbijaju da se strani kapital miješa u njihov život i njihovu tradiciju.

McDonald's danas ima oko 33,000 fast food restorana diljem svijeta. Zatvaranje nekolicine u Boliviji sigurno neće imati utjecaja na njihov ukupan prognozirani profit, ali simbolika je itekako nešto zbog čega bi trebali biti zabrinuti. Ne samo McDonald's, već i brojni drugi međunarodni fast food lanci koji dominiraju svjetskom prehranom, a korelacija između konzumiranja fast food hrane i narušenog zdravlja već je temeljito dokumentirana.

7.1.2012.

Vezane teme

Ronald McDonald

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting