Poziv za potporu za promjenu Zakona o dobrobiti životinja

| More

Poštovani,

Uslijed pojave sve češćih slučajeva ubijanja i okrutnosti prema životinjama diljem naše zemlje, udruga Prijatelji životinja sastavila je nacrt prijedloga novoga Zakona o dobrobiti životinja Republike Hrvatske.

Prema uzoru na zakone o dobrobiti životinja drugih zemalja (Europske zajednice, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, SAD-a, i sl.) te u suradnji s pojedincima i ustanovama iz zemlje i svijeta, napravljen je prijedlog modernog zakona koji bi trebao poboljšati standarde držanja i odnosa prema životinjama, uvesti bolji monitoring zlostavljanja životinja, odgovarajuće kazniti počinitelje zlodjela nad životinjama te Hrvatsku - kao zemlju u kojoj se sve više budi svijest kad su u pitanju prava i dobrobit životinja - približiti Europskoj zajednici.

No, svaka promjena, bez obzira kako ona poželjna i pozitivna bila, ne može se dogoditi bez potpore javnosti. Isto tako, bez obzira koliko prijedlog novoga Zakona o dobrobiti životinja RH daje veća prava i zaštitu životinjama od postojećega Zakona o dobrobiti životinja RH, on neće moći zaživjeti bez Vaše potpore.

Stoga Vas molimo da nam ovim putem pomognete. Potpisavši puni naziv svoje organizacije (institucije, stranke, udruge i sl.), ime i prezime osobe koja se potpisuje te poslavši nam iste e-mailom na prijatelji.zivotinja@inet.hr, pridružit ćete se onima koji se slažu s nužnošću mijenjanja postojećeg Zakona o dobrobiti životinja.

Unaprijed hvala na Vašoj suradnji!

'Veličina i moralni napredak naroda moći će se mjeriti po tome kako postupaju sa životinjama...'
Mahatma Gandhi

PRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O DOBROBITI ŽIVOTINJA
UDRUGE PRIJATELJI ŽIVOTINJA

I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
  1. Ovim se Zakonom uređuju odgovornost, obveze i dužnosti ljudi za zaštitu životinja, što podrazumijeva zaštitu njihovih života, zdravlja i dobrobiti; pravila za odgovarajuće postupanje sa životinjama; postupke ili ponašanja koja su u postupanju sa životinjama zabranjena; uvjete koji su potrebni za zaštitu životinja pri uzgoju, transportu, izvođenju pokusa, klanju i usmrćivanju životinja; postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama; nadzor nad provedbom zakona, kao i sankcije za kršenje njegovih odredbi.
  2. Zaštita životinja čiji opstanak ovisi o čovjeku temelji se na odredbama ovog Zakona. Ako u drugim zakonima postoje sporne ili proturječne odredbe, onda se poradi zaštite životinja moraju primijeniti odredbe ovog Zakona.
  3. Ovaj zakon se odnosi na sve životinje koje imaju razvijena osjetila podražaja i razvijen živčani sustav za registriranje podražaja koji dovode do bola.

Pročitajte cijeli prijedlog novog zakona o dobrobiti životinja.

Rezanje rogova [ 33.69 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting