04.03.19. U Hrvatskoj cvjeta nekontrolirani uzgoj pasa!

| More

Prijatelji životinja povukli paralelu između bake s rakijom i uzgajivača pasa

- Sramotno: Dok baka ne smije samo tako peći rakiju, na uzgoju pasa okreću se milijuni bez kontrole

Aktualna vijest o kažnjavanju bake koja je pekla rakiju bez dobivene dozvole, i njoj sličnih, sablažnjava osobito kada se usporedi s tržištem prodaje pasa koje je bez kontrole, bez plaćanja ikakva poreza, a radi se o neusporedivo većem obrtanju novaca od rakije. Pritom se radi o živim bićima i posljedice uzgoja izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih.

Sajam u Benkovcu, gdje se godinama tolerira prodaja vidno zapuštenih, pothranjenih i bolesnih pasa punih buha, samo je jedan u nizu primjera koji pokazuje katastrofalno stanje u Hrvatskoj kada se radi o trgovini psima. Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja ističe: „Samo jedno istraživanje koje su prošle godine proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze’ pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene novac od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje!”

Dok višak pasa koji se ne proda završava na ulici, dok se štancaju i dva legla godišnje po deset pasa od kojih se jedno štene prodaje za oko 2500 kuna, a cijene se penju i na 2500 eura, zar je zaista prioritet baviti se bakama koje peku rakiju, pitaju se Prijatelji životinja. Zar prepuna skloništa zbog ljudske neodgovornosti nisu dovoljan razlog da se uzgoj potencijalnih neželjenih životinja oporezuje? Ne bi li, već sama po sebi neljudska, trgovina živim bićima trebala biti pod strogom kontrolom?

Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini više od 40 udruga za zaštitu životinja, upozorava: „Dok s jedne strane cvjeta neregistrirana prodaja pasa, s druge strane udruge za zaštitu životinja i suosjećajni pojedinci ulažu goleme napore u zbrinjavanje na tisuće napuštenih pasa koji završavaju zgaženi, ugušeni, utopljeni, izmasakrirani, bačeni u kontejnere ili jarke ili, ako su sretniji, ostavljeni u šumama, na ulicama ili pred vratima skloništa s nekom šansom za preživljavanje.”

„Unatoč zakonskoj odredbi o obaveznoj registraciji svih uzgajivača, tržište prodaje pasa u Hrvatskoj posluje bez ikakve kontrole i poreza, daleko od inspekcije i kažnjavanja. Da je baka, umjesto pečenja rakije, uzgajala i prodavala pse, uz daleko veću zaradu, nitko ju ništa ne bi niti pitao, a kamoli da bi platila ikakva davanja”, zaključuje Ivana Lunka i dodaje da su Prijatelji životinja u nekoliko navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju.

Stoga Prijatelji životinja smatraju da se sav uzgoj pasa i drugih kućnih životinja treba hitno staviti po kontrolu poslovanja i uvjeta, oporezivati svaku trgovinu živim bićima te uspostaviti konkretan i djelotvoran nadzor i kažnjavanje. Pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje životinja jer se udomljavanjem izravno spašavaju životi.

Štene koje je umrlo tijekom sajma u Benkovcu [ 155.90 Kb ]Zarada na prodaji pasa po županijama

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting