10.05.22. Mjesec kastracije pasa i mačaka

| More

- Kastracija sprječava nastanak neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje ljubimaca

Udruga Prijatelji životinja poziva sve skrbnike životinja da se odazovu velikoj akciji kastracije pasa i mačaka koja se održava ovaj mjesec. Sada već više od stotinu veterinarskih stanica i ambulanti poziva građane da im se jave za ovaj rutinski, ali važan zahvat koji pomaže u sprječavanju nastanka neželjenih štenaca i mačića te osigurava zdravlje kućnih ljubimaca.

„Psi i mačke su visokoreproduktivne vrste čiji se broj može udeseterostručiti u samo nekoliko godina. Kastracija je nužan alat u borbi protiv njihova napuštanja posebno uzevši u obzir da su skloništa prepuna, a trošak zbrinjavanja životinja iznimno velik. U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska stoji loše kada se radi o broju obavljenih kastracija, a to se i odražava u velikom broju neželjenih pasa i mačaka”, ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Navodi da će, zahvaljujući inicijativi Prijatelja životinja, tijekom cijelog mjeseca svibnja veterinari diljem Hrvatske podizati svijest, nuditi informacije i educirati o važnosti ovog zahvata za pse i mačke. Mnogi od njih nudit će promotivne akcije i popuste za kastraciju pasa i mačaka te informirati o mogućim subvencijama ili sufinanciranju kastracija od strane gradova ili općina. Prijatelji životinja pozivaju sve da se raspitaju kod svojih veterinara o kastraciji svojeg muškog i ženskog psa i mačke te da rezerviraju termin u svibnju.

Zakon o zaštiti životinja propisuje obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, što se za pse i mačke najbolje provodi upravo kastracijom. Kastracijom se izravno pomaže životinjama i njome se mogu spriječiti određene bolesti, posebno u starosti. Istraživanja pokazuju da kastrirane životinje imaju manju šansu obolijevanja od različitih vrsta tumora, upale maternice i lažne trudnoće. Ujedno se sprječava psihička patnja životinje, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće zbog nerealiziranog spolnog nagona.

Prijatelji životinja obavijestili su o mjesecu kastracije i sve lokalne zajednice pozvavši ih na subvencioniranje kastracije skrbničkih životinja, što mnogi gradovi i općine već prakticiraju, svjesni povezanosti nekontroliranog razmnožavanja životinja i njihova napuštanja. Projekt kastracije u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije pokazao je golemu potrebu za populariziranjem i financiranjem kastracija u cijeloj Hrvatskoj kako bi se spriječila patnja pasa i mačaka te financijska izdvajanja za zbrinjavanje neželjenih životinja.

Ovom akcijom, dobrom i za životinje i za njihove skrbnike, Prijatelji životinja žele kastraciju učiniti što dostupnijom i povećati broj obavljenih zahvata tijekom svibnja, kao i proširiti informacije o njezinoj dobrobiti i nužnosti.

Više o mjesecu kastracije pasa i mačaka u svibnju te popis veterinara koji daju popuste mogu se pronaći OVDJE.

štenci [ 126.32 Kb ]mjesec kastracije_vizual

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting