27.07.22. Na plus 40 psima sa Žarkovice gori pod šapama, udomite ih!

| More

Za nekoliko dana istječe rok za zbrinjavanje pasa sa Žarkovice, svi se nadaju produljenju

- Na www.adopt-zarkovica.eu nalaze se fotografije i informacije o psima koji hitno trebaju dom

Bezz sa Zarkovica [ 534.21 Kb ]

Već puna dva mjeseca traje akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog azila na Žarkovici, gdje nema uvjeta za njihovo držanje. Nakon donesenog rješenja da se više od 260 pasa treba hitno izmjestiti s javne površine na Žarkovici, Državni inspektorat već je jednom produljio rok, koji istječe za nekoliko dana. Udruge za zaštitu životinja i volonteri očekuju da će se rok još produljiti zato što je nemoguće tako brzo, i to ljeti kada se pojačano napuštaju životinje, zbrinuti tako velik broj pasa u odobrena skloništa s obzirom na njihove ograničene kapacitete, a i udruge su preopterećene.

Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja pokrenuli su projekt Adopt Žarkovica Dogs kako bi se svim psima osiguralo liječenje i udomljavanje. Volonteri osječke Udruge Pobjede popisali su sve pse koje su zatekli na Žarkovici. Podaci o njima i fotografije dostupni su na www.adopt-zarkovica.eu na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Dosad je preko ugovornog skloništa premješteno 130 pasa, među prvima oni najviše bolesni i ozlijeđeni. Psi nakon započinjanja liječenja dolaze na skrb udruga te u privremene smještaje. Udomljeno je 38 pasa, i to je najdragocjenija pomoć psima.

Nakon što su udruge pokrenule akciju pomoći psima, a mnoge udruge i pojedinci pomogli privremenim smještajem, liječenjem i udomljavanjem pasa, projekt su u srpnju preuzele Ana Ivelja i Ivana Neusidl u ime Grada Dubrovnika te ga nastavljaju dok svi psi ne budu zbrinuti i udomljeni. Podršku daje i međunarodna organizacija Network for Animals. Mole se svi da dijele fotografije i priče pasa koji traže dom kako bi pomogli učiniti ih što vidljivijima. Još jako veliki broj pasa treba dom – njih više od 130 na Žarkovici i 92 u privremenim smještajima.

Grad Dubrovnik izjavio je da preuzima odgovornost za sve pse i rješavanje teške situacije na Žarkovici. Ujedno je obavijestio građane da ako zamijete pse koji se samostalno kreću javnim površinama bez skrbnika, o tome obavijeste dežurnog komunalnog redara na broj 099 3882 729. Komunalni redari će čitačem mikročipa utvrditi ima li pas skrbnika te potom poduzeti odgovarajuće mjere uključujući izdavanje kazne. Ako pas nema mikročip, komunalni redar dogovorit će zbrinjavanje psa putem odobrenog skloništa.

Grad Dubrovnik treba provesti zakonom propisanu kontrolu mikročipiranja pasa i obići sva kućanstva, a potom vršiti redovite naknadne kontrole. Također, treba financirati kastracije skrbničkih pasa i mačaka te educirati građane, koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje, o njihovim zakonskim obavezama. Očekuje se i opetovano najavljivan početak izgradnje skloništa za životinje. Izvršenje svih zakonskih obaveza očekuje se i od ostalih lokalnih zajednica Dubrovačko-neretvanske županije.

Udruge poručuju da je važno da se svi i dalje usredotoče na što veću vidljivost pasa, koji očajnički traže spas i dom. Pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje životinja, čime se doslovno spašavaju životi. Apeliraju na sve da pomognu psima sa Žarkovice volontiranjem, privremenim smještajem ili udomljavanjem te širenjem njihovih fotografija i priča s web-stranice www.adopt-zarkovica.eu, kao i stranice na Facebooku Adopt Zarkovica Dogs i Instagramu AdoptZarkovica.

Paloma sa Žarkovice [ 73.17 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting