Edukativni program 14. ZeGeVege festivala

| More

Edukacija je iznimno važan i odlično posjećen dio ZeGeVege festivala, koji se ove godine održava 14. put na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, i to u petak 23. i subotu 24. rujna 2022. Uz već klasičnu bogatu ponudu proizvođača veganske hrane i restorana s gotovim jelima, kozmetike koja nije testirana na životinjama te udruga za zaštitu životinja, ekologiju i održivi razvoj, udruga Prijatelji životinja, kao organizator Festivala, pripremila je i atraktivan program na pozornici u obliku edukativnih intervjua zanimljivih gostiju s voditeljicom ZeGeVegea.

Kroz dinamične, inspirativne i edukativne razgovore s različitim govornicima posjetitelji će moći saznati korisne informacije o dobrobitima veganstva i održiva načina života za zdravlje, okoliš i bića s kojima dijelimo planet, a moći će dobiti i recepte raznovrsnih ukusnih jela.

Petak, 23. 9. 2022.
18:00 – 20:00 Anonymous for the Voiceless – Kocka istine

Subota, 24. 9. 2022.
Radionice za djecu (u sklopu Dječjeg kutka)

Extinction Rebellion Zagreb – Aktivizmom do održivijeg i pravednijeg društva

Extinction Rebellion je međunarodni masovni pokret klimatskih i okolišnih aktivista/kinja koji/e nastoje osvijestiti širu javnost o hitnosti klimatske krize te potaknuti političko djelovanje za zaštitu života na Zemlji. U Hrvatskoj djeluju od početka 2020. i dosad su organizirali brojne prosvjedne akcije, dva klimatska marša i klimatski kamp, na kojima su poslali poruke, kako široj javnosti tako i donositeljima odluka, da je vrijeme za oštar zaokret iz neodrživog ekonomskog i političkog sustava koji nas vodi u opći društveni kaos prema jednom pravednijem i održivijem društvu u kojemu ćemo svi imati bolje šanse za prevladavanje klimatskih i ostalih okolišnih problema s kojima ćemo se morati suočiti. Na ZeGeVegeu ćete imati priliku čuti više o njihovim dosadašnjim aktivnostima i planovima te što imaju reći o povezanosti klimatskih promjena i veganstva.

Anita Petrović – Dostupnost gotovih veganskih proizvoda u Hrvatskoj

Dugogodišnja veganska aktivistica Anita Petrović mentorica je Super izazova 22, koji sudionicima/ama nudi besplatni online okvir za isprobati veganstvo tijekom 22 dana, voditeljica brojnih radionica kuhanja, volonterka u prihvatilištima za životinje i autorica brojnih recepata koji se nalaze u veganskim kuharicama. Njezine radionice kuhanja na prethodnim ZeGeVege festivalima bile su jedne od najpopularnijih, a svoje kulinarske kreacije (na našu sreću) često dijeli i putem društvenih mreža. Na ovogodišnjem ZeGeVegeu govorit će o dostupnosti gotovih veganskih proizvoda u Hrvatskoj i njihovoj praktičnosti te podijeliti savjete o tome kako spremiti brz i potpun obrok. Dotaknut će se i teme porasta ponude i potražnje za gotovim veganskim proizvodima te podijeliti informacije o tome gdje se oni sve mogu nabaviti.

Hrvoje Harač (Udruga Pobjede) – Pridruži se izazovu za prste polizat!

Možeš li 22 dana zdravo, suosjećajno i motivirano živjeti na biljnom gorivu? Želiš li naučiti pripremati namirnice kao što su tofu, tempeh i sejtan? Želiš li upoznati super ekipu i dobiti savjete kvalificiranih nutricionista i ideje za pregršt novih recepata? Onda je Super Izazov 22, koji ti priprema osječka Udruga Pobjede, prava stvar za tebe! Otkada je prije dvije godine pokrenut u Hrvatskoj, u Izazovu je sudjelovalo već više od 5000 ljudi, dok je u svijetu ovaj izazov isprobalo više od 800 000 ljudi! Zašto!? Saznaj na ZegeVegeu od Hrvoja Harača, voditelja Izazova i volontera Udruge Pobjede.

Petra Andrić (Greenpeace) – Budućnost oceana

Cijeli život na Zemlji ovisi o oceanima, a njima je sada potrebna naša pomoć i zaštita. Od klimatskih promjena i plastike, preko eksploatacije nafte i plina te rudarenja u morskim dubinama, do prekomjernog izlova ribe – prijetnje kojima su izložena mora i oceani svakim danom sve su veće i akutnije. Nužno je donošenje ambicioznog globalnog Sporazuma o svjetskim morima kojim će se otvoriti put prema uspostavi goleme mreže zaštićenih područja, čime bi se postigla zaštita barem 30 % svjetskih mora. O svemu ovome govorit će Petra Andrić, programska voditeljica i voditeljica kampanja Greenpeacea u Hrvatskoj. Greenpeace je na ovogodišnjem ZeGeVegeu prisutan i štandom na kojemu možete potpisati peticiju Europske građanske inicijative za zabranu promidžbe fosilnih goriva.

Ana Štefulj – Veganski jelovnik sportaša pobjednika

Ana Štefulj cestovna je trkačica, koja je paralelno s rekreativnim trčanjem započela i veganski način života nakon što je dugo bila vegetarijanka. Otada je prošlo šest godina i u tom razdoblju došla je u top pet rezultata u povijesti Hrvatske za određene discipline uključujući polumaraton i maraton. Prošle godine pobijedila je u Kijevu na Prvenstvu Balkana u maratonu u jednom od najbržih vremena u povijesti utrke, za 10 minuta ispred natjecateljica iz Izraela i Bugarske! Navodi da trčanje zahtijeva mnogo truda, energije, vremena, fizičkih i psihičkih napora i guranja granica, dok je, s druge strane, biti vegan iznimno lako i ne traži poseban trud. Ana ističe da joj veganstvo uvelike pomaže u ostvarenju rezultata. Uložila je mnogo vremena u istraživanje prehrane i rad s nutricionistom, a s pozornice ZeGeVegea prenijet će iskustva veganske prehrane vrhunskih sportaša i profesionalnih trkača, s naglaskom na prehranu najbržih ljudi današnjice.

Matei Negovetić – Iskustvo vegana u MasterChefu

Vjerojatno ga znate s malih ekrana kao sudionika kulinarskog showa Masterchef, ali Matei Negovetić je mnogo više od toga: zaljubljenik u kuhanje i isprobavanje novih recepata, zagovornik jednostavnosti u pripremi jela i brige o sezonalnosti i svemu onome što priroda nudi, trkač traila. Prije više od tri godine odlučio je prijeći na vegansku prehranu kako bi mogao iskusiti što sve ta prehrana može. Odgovor je da može sve :). Osmislio je i vodi Akademiju plant-based kuhanja te blog i stranicu naziva Plant-based full of taste. Blog, stranica, društvene mreže, kulinarske radionice – sve je to nastalo kako bi na razne načine mogao prenijeti ljudima svoje iskustvo i pokazati im što sve mogu s veganskim namirnicama koje nas okružuju. Veliki iskorak napravio je prošle godine u MasterChefu, gdje je pokazao da je veganstvo i način života, i zbog toga je ponosan. Planira otvaranje restorana kako bi omogućio svima koji to žele da prožive iskustvo veganske prehrane.

Matko Pojatina (DPS Zagreb) i Fabijan Peronja (WWF Adria) – „Mreže duhova” u Jadranu – tihi ubojica morskih životinja

Zaostali i izgubljeni ribolovni fantomski alati u moru značajno pridonose problemu zagađenja plastikom te nastavljaju još desecima godina „samostalno” loviti ribe i druge morske životinje, koje se u njima zapliću i umiru u mukama. Konstantnim i selektivnim ulovom time oštećuju morsku floru i smanjuju biološku raznolikost pa se smatraju najsmrtonosnijim oblikom morskog plastičnog otpada. O gorućem problemu opsade mora plastikom i zahtjevnom projektu čišćenja podmorja Lastovskog otočja od „mreža duhova” govorit će Matko Pojatina iz Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb), koje aktivno radi na edukaciji ronilaca uz poseban naglasak na ekologiju te zaštitu voda i podmorja, i Fabijan Peronja iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), koja djeluje u više od stotinu zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj kao WWF Adria. Od njih ćemo saznati zašto je važno vaditi iz mora zaostale ribarske alate, koga su sve oslobodili iz smrtonosnih mreža, koju cijenu plaća priroda zbog gomilanja plastike i što možemo učiniti i mi kao pojedinci i lokalne zajednice kako Jadransko more ne bi postalo groblje plastike.

Dominica Firšt (Anonymous for the Voiceless) – Veganski aktivizam: Kocka istine

Dominica Firšt je veganka i aktivistica za prava životinja, suorganizatorica zagrebačke skupine Anonymous for the Voiceless, ulične aktivističke organizacije koje redovito održava mirne performanse na ulicama grada – „Kocke istine”. Njima se nastoji, uz pomoć snimki iz standardnih praksi mesne i mliječne industrije i industrije jaja, kao i razgovora, informirati zainteresirane prolaznike o tome što točno kupuju i podržavaju kada plaćaju za životinjske proizvode te ih pozvati da promisle žele li za to biti odgovorni. Na ovogodišnjem ZeGeVegeu kroz razgovor s njom moći ćete čuti više o tome što ju je potaklo da bude aktivna za prava životinja, tko su Anonymous for the Voiceless i zašto su pod maskama na performansima „Kocka istine”, što žele postići razgovorom s građanima i kakve su sve reakcije prolaznika na njihovim događajima.

mag. nutr. Maja Ljubas – Zdravi obroci za djecu

Maja Ljubas završila je studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2011. godine. Otada se usavršava na različitim područjima nutricionizma i funkcionalne medicine, a pokrenula je i vlastito nutricionističko savjetovalište NUTRIOM. Članica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara. Surađuje s Ivom Janeš, voditeljicom Facebook-grupe „Zeleni život Vege mama”, na edukaciji osoblja i implementaciji veganskih/vegetarijanskih jelovnika u vrtiće i škole te zajedno vode radionice kuhanja. Smatra da se od malih nogu grade zdrave i pravilne prehrambene navike pa će govoriti o tome koliko je iznimno važno znati/naučiti kako pravilno pripremiti zdrave i nutritivno uravnotežene veganske obroke za djecu svih dobnih skupina kako bi se u fazi intenzivnog rasta i razvoja izbjegli nutritivni ili kalorijski deficiti. Osim odgovora na najčešća pitanja o veganskoj prehrani djece, svi zainteresirani moći će dobiti recepte ukusnih i zdravih veganskih obroka za djecu.

Martina Đođo – Pametno kuhanje

Martina Đođo mlada je blogerica i programerka, koja na svojem profilu na Instagramu cookie.djo nastoji približiti vegansku prehranu i pokazati da veganstvo nije i ne mora biti ni skupo ni komplicirano. U receptima koje dijeli koristi uglavnom namirnice koje su lokalne i sezonske, dakle, lako dostupne na tržnici ili u običnoj trgovini. U siječnju je objavila detaljan i besplatan vodič na 46 stranica s korisnim informacijama, zanimljivostima, 32 veganska recepta i prijedlozima jelovnika za svaki dan kako bi potaknula ljude da isprobaju veganstvo i istraže njegove dobrobiti za život. Također, objavila je besplatan vodič „Kuham i štedim” s receptima jednostavnih i ukusnih jela te savjetima kako jeftino kupovati, ekonomičnije kuhati i pravilno skladištiti hranu. Martina će nam otkriti trikove za štednju u kuhinji, ukazati kako održivo živjeti, razbiti mitove o veganskoj hrani, a posjetiteljima ZeGeVegea podijelit će i recepte veganskih jela od svima pristupačnih namirnica.

Nikolina Plenar Jeličić – Kako prehranom spasiti Zemlju?

Nikolina Plenar Jeličić dugogodišnja je veganka, volonterka i aktivistica za prava životinja. Veganstvo najviše voli širiti kroz hranu – radionicama kuhanja i pripremanjem finih veganskih jela. Pritom koristi svaku priliku kako bi educirala o povezanosti uzgoja životinja za hranu i galopirajućih klimatskih promjena. Na ZeGeVege festivalu govorit će o štetnom utjecaju prehrane mesom, jajima i mlijekom na cjelokupno zdravlje planeta te ukazati da čak ni sav promet na svijetu ne djeluje toliko devastirajuće na okoliš kao uzgoj životinja. Iznijet će informacije o tome koliko su klimatske promjene, globalno zatopljenje, svakodnevno izumiranje tisuća životinjskih i biljnih vrsta, efekt staklenika, kisele kiše, razorni uragani, poplave, pojava novih opasnijih bolesti, kao i sadašnji koronavirus COVID-19, povezani s našom navikom jedenja mesa i drugih životinjskih proizvoda. Otkrit će i kako prelaskom na vegansku prehranu možemo smanjiti naš ugljični otisak za čak 73 posto, a ujedno učiniti pozitivne promjene za svoje zdravlje i spasiti nebrojeno mnogo životinja.

izv. prof. dr. sc. Lidija Bakota – Zlouporaba jezika u iskazima koji se odnose na životinje

Kada čovjek upotrebljava jezik da bi izrazio ono što misli o životinjama, često to čini iz sebičnih razloga. Lidija Bakota, aktivistica za prava životinja i izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, pokušat će ukazati zašto životinje ne treba nazivati muznim kravama, farmskim životinjama, kokošima nesilicama, životinjama za uzgoj, golubovima listonošama, radnim ili terapijskim psima, psima čuvarima, tragačima ili vodičima, eksperimentalnim, laboratorijskim, pokusnim životinjama, životinjama kao turističkim atrakcijama… Da bismo svim bićima, bez obzira na pripadnost vrsti, dali isti moralni obzir i poštovanje, trebamo osvijestiti činjenicu da i životinje rađaju djecu, doje ih, da poput čovjeka umiru, da biti lovac ne znači biti „zaštitar prirode”, nego onaj koji lovi, ubija životinje. Riječima koje svakodnevno izgovaramo trebamo dati prava značenja; lišiti ih pristranih, pojednostavljenih i generaliziranih značenja nastalih iz pozicije čovjeka koji, za razliku od životinje, može govoriti.

prof. dr. sc. Boris Bakota – Životinje u pravnom sustavu

Svako moderno društvo trebalo bi zagovarati i osiguravati prava ne samo ljudi nego i prava životinja. Zagovornici prava životinja posebice ističu činjenicu da životinje, kao i ljudi, imaju moralni status, što znači da one ne postoje da bi služile čovjeku i da bi od njih čovjek imao kakvu korist, nego da je čovjekova moralna obveza dobro se odnositi prema životinjama isključivo zbog njihove dobrobiti. Boris Bakota, omiljeni profesor i nositelj kolegija „Prava životinja” na Pravnom fakultetu u Osijeku, govorit će o pravnom položaju životinja u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim državama. Teme će biti njihov zakonski položaj u Zakonu o životinjama, proizvodnji, Kaznenom zakonu, građanskom pravu i Obiteljskom zakonu. Govorit će se i o razlici položaja životinja ovisno o njihovoj vrsti. Bit će riječi i o nekim novim rješenjima gdje se u nekim država životinji priznaje status svjesnoga bića.

Igor Drašković – Zašto trčim ultra trail?

Lice koje nam se smiješi s ovogodišnjih plakata za ZeGeVege je i trkač ultra traila, dugogodišnji vegan i aktivist u pokretu za zaštitu i prava životinja Igor Drašković. Igor je aktivan na brojnim područjima u borbi za prava životinja – od volontiranja, aktivizma i doniranja do investiranja u veganske kompanije u ranoj fazi razvoja. Aktivno se bavi planinskim ultra trail trčanjem te je aktivan u lokalnoj trail zajednici. Sudjelovao je na brojnim svjetskim utrkama, od 50 do 339 km, a čak je dvaput završio utrku Tor des Geants od 338 km s 30 000 m visinske razlike u talijanskim Alpama, koja je jedna od najtežih trail utrka na svijetu. Na ZeGeVege festivalu od Igora iz prve ruke saznajte što ga motivira i nadahnjuje te kako izgledaju pripreme, prehrana, same utrke i reakcije zajednice na vegane ultramaratonce.

Ivana Martinec i Marko Samardžija (Summarum Fitness) – Veganskom prehranom do zdravog i fit tijela

Ivana Martinec i Marko Samardžija, savjetnici za biljnu prehranu, vegani, treneri fitnessa i osnivači Summarum Fitnessa, na ovogodišnjem ZeGeVegeu govorit će nam o dobrobitima biljne prehrane za zdravlje i fizičku aktivnost. Zašto se sportaši odlučuju za biljnu prehranu? Zašto odabrati biljne proteine i koliko ih unositi? Zašto su vlakna važna? Ovo su samo neka od pitanja na koja će odgovoriti već mnogima dobro poznati fitness dvojac. Ivana i Marko srušit će česte mitove, dat će preporuke i odgovoriti na neka zanimljiva pitanja o zdravlju, dugovječnosti i treningu. Također, s vama će podijeliti i neke konkretne primjere obroka koje možete konzumirati prije i poslije treninga. Ne propustite čuti mnogo korisnih i primjenjivih savjeta o tome kako doći do zdravog i fit tijela!

Jasna Škiljan – Oslikavanja platnenih ruksaka za djecu

Jasna Škiljan voditeljica je kreativnih radionica za djecu (na koje vole doći i odrasli) i vlasnica hrvatskog brenda ekoloških višekratnih platnenih proizvoda „Be Green”. Već dug niz godina ručno izrađuje moderne platnene pelene, platnene uloške, blazinice za čišćenje lica, ruksake od ekokože, ručno oslikane platnene torbe i još mnogo drugih platnenih proizvoda koje krase visoka funkcionalnost i dugotrajna upotreba. Na ovogodišnjem ZeGeVegeu Jasna je pripremila radionicu oslikavanja platnenog ruksaka (vrećice za papuče). Dovedite svoje dijete na radionicu i pružite mu radost stvaranja vlastitog jedinstvenog ruksaka koji će s ponosom i radošću nositi sa sobom u vrtić ili školu. Sve materijale dobit ćete na licu mjesta – ručno izrađeni platneni ruksak od 100 % pamuka, boje za tkaninu na bazi vode koje se ne ispiru, kistove i palete za oslikavanje. Sve što trebate ponijeti sa sobom su osmijeh i želja za kreativnošću :).

Socijalna zadruga Humana Nova – Reciklaža tekstila za djecu i roditelje

Socijalna zadruga Humana Nova neprofitno je eko društveno poduzeće te vodeći primjer u regiji društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu. Zapošljava osobe s invaliditetom i marginalizirane skupine koje od tekstilnih viškova stvaraju nove vrijednosti, a od novih materijala šivaju proizvode u koje je utkano zadovoljstvo ljudi, prirode i zajednice. Kreativne radionice o recikliranju tekstila način su na koji Humana Nova djeci želi približiti svoj rad, proces recikliranja tekstila te razvijati u djeci vještine, maštu i kreativnost. Ove radionice su mjesto gdje djeca upoznaju da stari tekstil ne mora nužno biti otpad, već se od njega mogu stvarati različiti simpatični predmeti (narukvice, ogrlice, ukrasi, torbice…). Povedite svoje dijete na ovogodišnji ZeGeVege festival i dovedite ga na ovu radionicu jer su kreativke Humane Nove (Tea, Paula i Maja) pune znanja i ideja koje će u veseloj atmosferi prenijeti djeci. Inspiracija, spretnost, kreativnost, crtanje, krojenje, šivanje njihova su domena. Na radionici će djeca saznati kako se reciklira tekstil, a stvorit će i vlastiti kreativni proizvod te tako razvijati zdravije navike prema očuvanju okoliša i održivu korištenju resursa.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting