U porastu šverc životinjama

| More

Zarada od trgovine životinjama i biljkama smjestila se na treće mjesto, odmah iza trgovine drogom i oružjem, s kojeg je nedavno 'skinula' zaradu od trgovine ljudima

Trgovina i krijumčarenje zaštićenim životinjama i biljkama u svijetu (a i u nas) u znatnom je i stalnom porastu. Zarada od te trgovine smjestila se na treće mjesto, odmah iza trgovine drogom i oružjem, s kojeg je nedavno 'skinula' zaradu od trgovine ljudima.

Prema podacima Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture, u Hrvatskoj se najčešće trguje pticama pjevicama kao što su češljugar, zelendura, čižka i zimovka, koje se prodaju na ilegalnom tržištu kućnih ljubimaca.

U gurmanske se pak svrhe najčešće trguje prepelicama, i to posebice za talijanske sladokusce, te prstacima. Od ptica se, napomenuo nam je viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture mr. sc. Željko Vuković, ilegalno trguje pticama grabljivicama, sokolovima, jastrebovima i orlovima za potrebe sokolarstva. No, zabilježeni su i slučajevi kada su ZOO-i trgovali i domaćim i stranim divljima životinjama, poput vukova, risova i tigrova. U porastu je i trgovanje u ZOO-prodavaonicama zaštićenim, egzotičnim divljim vrstama, kao što su papige, krokodili, zmije, gušteri, kameleoni, iguane, te škorpioni i pauci. Kako nam je napomenuo pomoćnik ministra Zoran Šikić, teško je govoriti o razmjerima trgovine u Hrvatskoj i kolika je zarada na ilegalnom tržištu, ali je riječ o trgovini u porastu. Ako se zna da je tržišna cijena velikih papiga i do 20.000 kuna, da su krški i sivi sokoli zaštićeni sa 60.000 kuna, vuk s 40.000 kuna, te da se od kože s krznom, lubanja i zubi može zaraditi i po nekoliko desetaka tisuća kuna, riječ je o golemoj zaradi. Ured inspekcije zaštite prirode samo je u Đakovu prije dvije godine zaplijenio ubijenih zaštićenih vrsta ptica u vrijednosti od oko četiri milijuna kuna. Uglavnom se radilo o poljskim ševama i prugastim trepetljikama, koje su ubili talijanski lovci u Srbiji, BiH ili Rumunjskoj, te preko Hrvatske namjeravali prokrijumčariti u Italiju. Među ubijenim pticama najvrjedniji je bio kosac prepeličar, ubijen u BiH, a u Hrvatskoj zaštićen s 40.000 kuna. Iako je riječ o porastu ilegalnog lova i trgovine, inspektor Vuković je istaknuo kako zasad ni jedna zaštićena vrsta u Hrvatskoj nije istrijebljena, no najveća opasnost prijeti pticama grabežljivicama, ribama čikovu i piškuru, te pijavici durbaher, koje se nekontrolirano izlovljavaju i prodaju kao ribolovni mamac.

Krivolov ili nekontrolirani lov prijeti istrjebljenju prepelice, jarebice i divljega zeca, te zaštićenim ribama šaranu, karasu, kečigi i mekousnoj pastrvi, koja je i endemska vrsta.

Ptice u pravilu masovno i nekontrolirano ubijaju Talijani - na ribnjacima gađaju patke i liske, a na privatnim lovištima - prepelice. Ptice močvarice i šljuke su na udaru sačmarica, pasa ptičara i raznih vabilica. Ptice pjevice se pak love s pomoću zamki i na lijepak, a love ih naši državljani, koji ih potom koriste za križanje s kanarincima.

Kazne od 7000 do 30.000 kuna

Nakon otkrivanja švercera i krivolovaca, ubijene životinje se oduzimaju, dok se kod krijumčarenja živih životinja one zbrinjavaju u jedan od državnih azila gdje čekaju povratak u zemlju podrijetla ili se pak trajno zbrinjavaju. Kazna za krijumčare i osobe koje ubijaju strogo zaštićene vrste životinja ili beru strogo zaštićene biljne vrste, prema Zakonu o zaštiti prirode, kreće se od 7000 do 30.000 kuna.

Mladen Bokulić

10. kolovoza 2006.

Vezane teme

Lov na zaštićene prepelice [ 24.02 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting