24.08.06. Kastracija spašava živote

| More

Prijatelji životinja pozivaju građane na savjesnost prema kućnim životinjama

Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi. Psi i mačke ne žive u divljini, već u suživotu s ljudima i njihova prekobrojnost i nekontrolirano razmnožavanje su povezani s velikom patnjom neželjenih i napuštenih životinja. Utapanje tek rođenih mačića, davljenje štenaca, trovanja, izbacivanje na ulicu, gaženje automobilom, ubijanje iz lovačkih pušaka, glad, žeđ, bolesti ili eutanazija u veterinarskoj ambulanti, svakodnevna je sudbina brojnih životinja koje nikada ne dobiju priliku za život. Prevencija ovog problema je kastracija kućnih i uličnih životinja.

Stoga Prijatelji životinja u četvrtak, 24. kolovoza 2006. u 12 sati, u Gajevoj ulici, ispred hotela Dubrovnik, uz postavljeni informativni štand, organiziraju akciju kojom žele educirati građane o važnosti kastracije kućnih životinja.

Informativni štand Udruge posjetit će i skrbnici sa svojim udomljenim kastriranim psima kako bi građane vlastitim primjerom pozvali na udomljavanje napuštenih životinja, a ujedno ukazali i na svrsishodnost i neophodnost kastracije. Detaljne informacije o kastraciji moći će se dobiti i od Tatjane Zajec, veterinarke i voditeljice Gradskog utočišta za napuštene životinje u Dumovcu.

Ovom akcijom, koja se izravno nadovezuje na kampanju protiv napuštanja kućnih životinja pred godišnje odmore pod nazivom 'Obitelj na more, a pas na ulicu?!', apeliramo na sugrađane da ne napuštaju svoje kućne životinje već da se odgovorno za njih brinu i tako spriječe njihovo stradavanje ili smještanje u kaveze skloništa za životinje.

Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života, kao i rađanje neželjenih štenaca/mačića, koje je teško ili nemoguće udomiti. Također, kastracijom se sprječava psihička patnja životinje zbog nemogućnosti zadovoljavanja njenih prirodnih nagona. Kastracija je zaštita od bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa, a kastrirana životinja živi duže. Operacija se obavlja rutinski te životinja već nekoliko sati nakon operacije može sve samostalno obavljati.

'Kastrirati, a ne ubijati' ne bi smjela biti samo isprazna parola, jer u Hrvatskoj, usprkos velikom problemu napuštenih životinja koje nadležne službe u gradovima ubijaju odmah nakon hvatanja, a lovci čim im se ukaže prilika za manipuliranje ionako sramotnim Zakonom o lovstvu, ne postoje programi kastracije kućnih životinja, koji bi značajno pridonijeli smanjenju broja napuštenih životinja.

Napuštene životinje nisu problem tzv. ljubitelja životinja i udruga već svih građana Hrvatske i brigu o njima trebaju preuzeti gradske, županijske i državne vlasti sustavno rješavajući problem programima zbrinjavanja, kastracije, udomljavanja i educiranja, kao i sankcioniranja neodgovornih vlasnika i nikako na štetu onih koji problem nisu ni uzrokovali, a to su životinje.

Kastracija spašava živote!-1Kastracija spašava živote!-2

Vezane teme

Napušteni mačići u kutiji [ 32.14 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting