Testing Times, br. 5, 4. prosinca 2006.

| More

Pozdravljamo Vas s novim izdanjem newslettera Testing Times. Zakon o kemikalijama REACH ulazi u posljednju fazu u napetom sučeljavanju Parlamenta, Vijeća i Povjerenstva. Plenarno zasjedanje Parlamenta odgođeno je za tjedan s početkom 11. prosinca, budući da pregovori između triju stranaka i dalje ne dovode do rješenja. Iako se glavni problemi tiču nadomještanja najopasnijih kemikalija, također se žučno raspravlja o pitanju vršenja pokusa na životinjama. Životi mnogih milijuna životinja ovise o ishodu tih pregovora i stoga je apsolutno nužno da nadležni zajamče usvajanje svih amandmana koji će pridonijeti smanjenju broja pokusa na životinjama.

U listopadu je u Helsinkiju održano Godišnje generalno zasjedanje ECEAE-a, čime se nastavlja tradicija praćenja Predsjedništva Europske zajednice. Helsinki će također biti sjedište Europske službe za kemikalije (European Chemicals Agency), koja će započeti s radom iduće godine. Vrlo uspješni skup rezultirao je nizom uzbudljivih inicijativa, a živa debata osigurala je poticajnu atmosferu za sve prisutne.

Nadamo se da ćete uživati u ovom broju newslettera Testing Times.

U ovom broju:

Novosti o REACH-u

Odbor za očuvanje okoliša pri Europskom parlamentu glasovao je nakon druge rasprave o zakonu REACH 10. listopada.

Rezultat je bio relativno pozitivan u pogledu prava životinja, budući da su prihvaćeni neki bitni amandmani. Prihvaćeni amandmani uključuju:

Međutim, odbijeni su neki drugi amandmani, koji bi znatno smanjili količinu i intenzitet životinjske patnje, a oni uključuju:

Također je odobreno djelomično izuzeće kozmetičkih supstanci. Pregovori koji se trenutno vode između Parlamenta, Vijeća i Povjerenstva tiču se amandmana vezanih uz pokuse na životinjama (uz mnoge druge) i izuzetno je važno spriječiti da milijuni životinja budu žrtvovani u tim igrama moći. Apeliramo na zainteresirane stranke da učine sve kako do toga ne bi došlo. Plenarno zasjedanje Parlamenta nakon druge rasprave zakazano je za tjedan s početkom 11. prosinca o.g..

Tajna istraga u centru Nafovanny

Britanska udruga BUAV, koalicijski član ECEAE-a, otkrila je šokantne dokaze o tvorničkom uzgoju i zarobljavanju divljih majmuna za potrebe međunarodne pokusne industrije. Istraga je provedena u najvećem svjetskom centru za uzgoj primata – centru Nafovanny u Vijetnamu. Tvrtka se ponosi svojim kapacitetom od preko 30.000 primata na dvije glavne farme, a namjerava se i dalje širiti.
Nafovanny izvozi majmune makaki za pokuse širom svijeta, a britanska vlada, primjerice, tvrdi kako su opskrbni centri kao što je Nafovanny strogo nadzirani i kako poštuju međunarodne smjernice. Međutim, izvješće s video snimkom otkrilo je čitav niz prekršenih propisa i užasne životne uvjete u centru Nafovanny, koji neprestano krši čak i najosnovnije standarde smještaja i njege koje je propisalo Međunarodno primatološko društvo (International Primatological Society) u svojim Međunarodnim smjernicama za nabavu, njegu i uzgoj nehumanih primata (International Guidelines for the Acquisition, Care and Breeding of Nonhuman Primates).

Nalazi istrage pokazali su sljedeće:

Nije pretjerano opisati Nafovanny gotovo kao tvorničku farmu za uzgoj primata, s ciljem da se proizvede što je moguće više majmuna i to uz najveću moguću uštedu – a to nas ne treba čuditi, kako komentira jedan nezavisni stručnjak za primate, budući da je farma 'planirana tako da se količini proizvoda poklanja više pozornosti nego individualnoj skrbi i dobrobiti'.

Istraga je također poslužila kao hitan podsjetnik na trajni učinak uzgoja u zatočeništvu na divlje vrste. Alarmantna je izjava našeg nezavisnog stručnjaka kako se čini da su primati na satelitskoj opskrbnoj farmi, koja jamči popunjenost kapaciteta centra Nafovanny, uhvaćeni u divljini – a taj dojam pojačava okolnost da je farma locirana u blizini područja na kojima žive majmuni makaki, kao i nedostatak ijedne trudne ženke na toj navodnoj farmi za uzgoj. Stoga hitno zahtijevamo primjenu policijskih mjera kako bi se stalo na put uporabi primata uhvaćenih u divljini.

ECEAE apelira na Vladu da oduzme centru Nafovanny licencu za izvoz u zemlje s kojima surađuje i da zabrani uvoz primata iz bilo koje zemlje u kojoj postoji autohtona populacija – kako bi se osiguralo da nikada nijedan primat neće biti otet iz divljine uime znanstvenog istraživanja. Naposljetku, smatramo da je jedini način da se spriječi patnja tih inteligentnih i osjetljivih životinja zabrana svih pokusa na primatima. Izvješće jasno pokazuje da su farme kao što je Nafovanny samo polazišne točke u životu zatočeništva i izrabljivanja za te životinje – životu koji gotovo redovito skončava preranom, a prema našem mišljenju i besmislenom smrću među zidovima laboratorija. Vlade moraju zahtijevati usvajanje zabrane pokusa na primatima kao dio aktualne revizije Odredbe 86/609.

Snimku možete pogledati na stranici: www.buav.org/campaigns/primates/monkeybusiness/flashindex.html

Čovjekoliki majmuni preseljeni u sklonište

Dana 25. rujna prvih šestero – od ukupno 28 zaraženih – čimpanza preseljeno je iz zloglasnog centra za istraživanje primata BPRC u Rijswijku u Nizozemskoj u sklonište za životinje. Bila je to posljednja europska ustanova koja je smjela eksperimentirati na čovjekolikim majmunima i stoga vjerujemo da se sada više nigdje u Europi ne provode testiranja na čovjekolikim majmunima. Zato bi zakonsku zabranu kojom bi se to zabranilo bilo lako definirati kao zakon.

Tražimo da se ta zabrana donese u nadolazećoj reviziji Odredbe 86/609 (Odredbe o 'testiranju na životinjama'), koju će Povjerenstvo objaviti početkom iduće godine.

Međutim, treba učiniti još toga. Samo BPRC još uvijek posjeduje 1300 primata, a broj pokusa izvršenih na primatima u 2002. godini (posljednjoj godini za koju imamo podatke) iznosio je za cijelu Europsku zajednicu preko 10.000. Smatramo da treba donijeti zabranu vršenja pokusa na svim primatima, a sada kada su vlade prihvatile činjenicu da postoji uska veza između ljudi i primata, moraju priznati da nema opravdanja za nastavak tog mučenja.

Studija otkrila neuspjele pokuse na životinjama

Nova nezavisna studija ponovno je dovela u sumnju i osudila vrijednost istraživanja na životinjama, navodeći da vjerojatno samo jedan od deset uspješnih pokusa na životinjama dovede do toga da se neki lijek odobri za ljude.

Istraživači sa Sveučilišta u Torontu ispitali su 76 uglednih istraživanja na životinjama, od kojih je svako izvorno objavljeno u časopisima kao što je Science i citirano u barem 500 drugih članaka, kako bi vidjeli je li svako rezultiralo u ispitivanju spomenutog tretmana na ljudima. Ali unatoč tome što su sva istraživanja na životinjama bila pozitivna (to jest, liječenje je bilo uspješno), samo ih je osam rezultiralo odobravanjem lijeka za ljude – što je tek 11%.

Unatoč ugledu časopisa u kojima su se prvotno pojavili, manje od polovice tih 76 istraživanja na životinjama ocijenjeno je kao metodološki zadovoljavajuće – iako kvalitetnija istraživanja nisu imala više šanse da budu preispitana na ljudima. Autori su upozorili da je čak i taj vrlo mali postotak uspjeha od 11% vjerojatno precijenjen, budući da su oni preispitali samo često citirana istraživanja objavljena u veoma prestižnim časopisima. Također su zaključili da bi 'pacijenti i liječnici trebali biti i dalje oprezni u primjeni otkrića uglednih istraživanja na životinjama pri liječenju ljudskih bolesti'.

Navedena studija je sljedeća: Hackman, D.G. i Redelmeier, D.A. 2006. Translation of research evidence from animals to humans. Journal of the American Medical Association 296, 1731-2.

Odgođen prijedlog Povjerenstva 86/609

Odgođen je prijedlog Povjerenstva o reviziji Odredbe 86/609. Očekuje se da će biti spreman za kraj ožujka 2007.

Primati na farmi u Vijetnamu 5 [ 43.98 Kb ]Centar u kojem će čimpanze iz BPRC-a živjeti [ 49.84 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting