Statistike o transportu živih životinja:

| More

• Lomovi kostiju, krvarenja i hematomi najčešće su ozljede kod ptica (procjena višestrukih lomova kostiju kod pilića uzgojenih za meso iznosi čak i do 95%), a nastaju kao posljedica izuzetno grubog rukovanja i pretrpavanja u prljave i uske sanduke ili kaveze za transport.

• Fizički i psihički stres kod svinja osobito se povećava zbog činjenice da svinje trpe tzv. ‘bolest kretanja' (one pokazuju visoku razinu osjetljivosti na buku, kretanje, promjene u okolini i sl.), koja se očituje kroz izlučivanje sline, povraćanje, proljev, povećanje tjelesne temperature i apatiju.

• Pretrpanost i ostali čimbenici stresa kojima su krave izložene tijekom transporta djeluju na znatno narušavanje njihova imunološkog sustava. Osobito zastupljeno obolijevanje tijekom transporta krava je upala pluća izazivana virusom goveđeg herpesa ili bakterijom pasteurelle.

• Istraživanja su pokazala da nakon 24 sata ovce i janjići gube i do 8% tjelesne težine, što je posljedica učestalog izbacivanja izmeta. Takva reakcija je posljedica iznimnog psihičkog stresa. I nakon dužih perioda žeđi, ovce često ne piju vodu iz nepoznatog izvora. Česti uzroci smrti su dehidracija, gušenje i gaženje do smrti.

Vezane teme

Transport živih životinja 9 [ 126.38 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting