萯sti bez okrutnosti?

| More

Velika Britanija nagla筧va da su testiranja na 緄votinjama znatno smanjena a ona najkontroverznija stopirana. No, mogu li britanski konzumenti odahnuti? Mnogi proizvodi za doma鎖nstvo kupljeni i proizvedeni u Britaniji zapravo su testirani u drugim zemljama. Iako su u sljede鎒m tekstu prikazani brojevi veliki, treba imati na umu da su oni samo dio ukupnih testiranja, budu鎖 statistike za neke zemlje, kao primjerice USA, Japan i neke zemlje EZ, nisu dostupne.

Zna se da je Francuska izvela najmanje 21.230 testova 1990. godine a ﹑anjolska 15.641 tijekom 1991. godine. Pri tome je 筰rok spektar raznih sredstava testiran pod kategorijom sredstva za doma鎖nstvo. Mnogi od njih sadr緀 sredstvo za izbjeljivanje: tablete za zahodsku 筴oljku, teku鎖 sapuni, 筧mponi, omek筰va鑙 kose, sredstva za 鑙规enje podova, plo鑙ca ili prozora, za polituru namje箃aja i osvje緄va鑙 zraka.

Operite ruke od okrutnosti prema 緄votinjama NE KORISTE艻 proizvode ovih tvrtki:

Ove tvrtke proizvode poznata sredstva kao 箃o su:

Ovi su proizvodi testirani na 緄votinjama, uklju鑥ju鎖 i najkontroverzniji i najbolniji od svih testova, tzv. LD50 test. Dok Velika Britanija isti鑕 svoju humanost dokazuju鎖 je zabranom ovog testa, sada za nju drugi obavljaju taj prljavi posao.

Navodimo jedan okrutni a nepotrebni test izveden za potrebe tvrtke Procter & Gamble: Musk Xylene, sinteti鑛i dobiven miris kori箃en u mnogim sredstvima za 鑙规enje testirao se na mi筫vima. Mi筫vima se ubrizgavao otrov u trajanju od tjedan dana nasilno guraju鎖 sadr綼j kroz cijev u ustima. Nakon tjedan dana ubijeni su a njihova jetra izva餰na i poslana na pretragu tumora. Tumori su prona餰ni, no u izvje规u koje je pratilo ovo istra緄vanje pi筫: 'Testiranje se ne mo緀 uzeti u obzir kao relevantno; zbog razli鑙tosti vrsta rezultati su od marginalnog zna鑑ja za ljude.'

Objavljuje VirungaNews, 23.02.2001.

Prevela Margareta Isaksson

Ispitavnje na ko緄 zeca [ 16.17 Kb ]Pokus na mi箄 2 [ 17.98 Kb ]

Tako餰r pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporu鑥jemo AVALON web hosting