12.07.08. Za provedbu Zakona o zaštiti životinja

| More

Predstavnici više od 20 udruga za zaštitu životinja iz 19 hrvatskih gradova na prosvjedu za provedbu Zakona o zaštiti životinja

- Rok u kojem lokalne zajednice prema Zakonu o zaštiti životinja trebaju riješiti zbrinjavanje i skrb napuštenih životinja ističe s krajem ove godine

Potaknuti alarmantnim stanjem u cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je zakonska obveza prepuštena volonterskim udrugama i građanima, lošim stanjem postojećih utočišta te nedostatkom novih, Prijatelji životinja organiziraju prosvjed zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja.

Na prosvjedu koji će se održati u subotu, 12. srpnja 2008. u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, okupit će se više od 20 udruga iz Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Lovrana, Malog Lošinja, Pule, Rijeke, Sesveta, Slavonskog Broda, Splita, Umaga, Varaždina, Vinkovaca, Virovitice, Zadra, Zagreba i Zaprešića.

Novi Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 1. siječnja 2007. godine, no unatoč tome što je na snazi već gotovo dvije godine, nije još zaživio u praksi. Prekobrojna populacija napuštenih životinja zbog neodgovornosti skrbnika prema Zakonu pada na brigu županija odnosno općina i gradova, a inertnost lokalnih zajednica po pitanju ispunjenja zakonskih obveza i nedovoljna suradnja s udrugama čine problem još većim.

Problem velikog broja napuštenih životinja prisutan je podjednako u gradskim sredinama kao i manjim mjestima, stoga skloništa za životinje propisanih Zakonom nedostaje po cijeloj zemlji, a uz njih i pravilne veterinarske skrbi, programa kastracije, udomljavanja životinja i kažnjavanja neodgovornih građana.

Ogorčene i iscrpljene ovakvim stanjem, udruge za zaštitu životinja okupit će se između ostaloga tražeći:

Zakonska, ali još više moralna obveza lokalnih vlasti, jest da što prije preuzmu odgovornost za rješavanje problema napuštenih životinja koje završavaju na ulici zbog neodgovornosti građana.

Napuštene životinje nisu problem tzv. ljubitelja životinja i udruga već čitave zajednice i brigu o njima trebaju preuzeti lokalne vlasti sustavno rješavajući problem kroz programe zbrinjavanja, kastracije, udomljavanja i edukacije, kao i sankcioniranjem neodgovornih skrbnika, ali nikako na štetu životinja koje problem nisu niti uzrokovale.

Sveprisutan problem napuštanja i zlostavljanja životinja kao i nesankcioniranje odgovornih trebali bi biti dovoljno upozorenje da je krajnje vrijeme za provođenje Zakona o zaštiti životinja.

Za provedbu zakona 1 [ 159.78 Kb ]Za provedbu zakona 2 [ 178.06 Kb ]Za provedbu zakona 3 [ 172.67 Kb ]Za provedbu zakona 4 [ 142.03 Kb ]Za provedbu zakona 5 [ 126.77 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting