Veganska prehrana postaje dio svakodnevnice

| More

Neki smatraju vegansku prehranu ekstremnim, strogim načinom prehrane koji se nalazi na radikalnim marginama vegetarijanstva. No, danas sve veći broj ljudi promatra vegansku prehranu na drugi način, a nutricionisti smatraju da bi dobro osmišljen plan veganske prehrane mogao biti najzdraviji način života za većinu ljudi.

‘Pravilno planirana veganska prehrana je zdrava, nutritivno odgovarajuća i može osigurati zdravstvene prednosti u prevenciji i liječenju mnogih bolesti’, rekla je Vandana Sheth, diplomirana nutricionistica i učiteljica prehrane u Rancho Palos Verdes, Kalifornija, te glasnogovornica Američke nutricionističke udruge (American Dietetic Association).

Veganska prehrana je temeljena na biljnoj hrani i isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla, čak i mlijeko, sir, jaja i med, koji su dio nekih oblika vegetarijanske prehrane.
Veganstvo je 2011. dodatno privuklo pozornost zbog poznatih osoba u SAD-u. Bivši američki predsjednik Bill Clinton, dugo poznat po posjetima McDonald's-u i ručkovima s roštiljem, objavio je u kolovozu da je prešao na vegansku prehranu. Također, poslovni magnat i poznata javna osoba Martha Stewart posvetila je u ožujku sat vremena svoje televizijske emisije veganskom načinu života.

‘Istraživanja su pokazala da ljudi koji slijede vegetarijanski, odnosno veganski, način života uživaju u brojnim zdravstvenim prednostima’, rekla je Sheth. One uključuju nižu razinu kolesterola, niži krvni tlak, zdraviji indeks tjelesne mase, manji rizik za bolesti srca, manji rizik za karcinom, bolju kontrolu i prevenciju dijabetesa. ‘Ne moraju brinuti o kolesterolu jer se kolesterol nalazi jedino u proizvodima životinjskog podrijetla’, kaže Sheth. ‘I, kao što se može očekivati, veganska prehrana je mnogo bogatija vlaknima.’ Sheth je dodala kako su istraživanja pokazala da je veganska prehrana prikladna za ljude u svim razdobljima života, čak i za ljude s povećanim nutritivnim potrebama, kao što su djeca u razvoju, trudnice, dojilje i vrlo aktivni sportaši.

Jedna od dugogodišnjih kritika veganske prehrane bila je da će ljudima nedostajati mnoge važne hranjive tvari koje se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla. Nutricionisti kažu da to više ne izaziva veliku zabrinutost, iako i ljudi na veganskoj prehrani trebaju obratiti pozornost na opskrbu određenim nutrijentima.

Zanimljivo, bjelančevine nisu nutrijenti o kojima bi vegani trebali brinuti, iako se većina biljnih bjelančevina ne razgrađuje u cijeli niz aminokiselina koje ljudsko tijelo treba za zdravo funkcioniranje. ‘Točno je da većina biljne hrane ne sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za naše tijelo, dok životinjske bjelančevine sadrže’, izjavila je Andrea Giancoli, diplomirana nutricionistica iz Los Angelesa i glasnogovornica Američke nutricionističke udruge. ‘No, žitarice i mahunarke čine potpunu bjelančevinu. Dokle god jedete razne mahunarke i žitarice, sve je u redu i ne trebate ih konzumirati u istom obroku.’

Sheth i Giancoli također su istaknule da neka veganska ‘super hrana’, poput proizvoda od soje i kvinoje, sadrži bjelančevine koje se razgrađuju u sve esencijalne aminokiseline.
‘Potpuno je moguće dobiti dovoljno bjelančevina iz graha, leće, tofua, proizvoda od soje i drugih biljnih izvora, kao što su sjemenke i orašasti plodovi.’, rekla je Sheth. ‘Dokle god se hranite raznovrsno tijekom dana, vaše tijelo može to pomiješati i dobiti što treba.’

Sheth i Giancoli navode kako su nutrijenti na koje vegani trebaju pripaziti vitamin B12, ključan za metabolizam stanica, funkcioniranje živčanog sustava i proizvodnju krvi te kalcij, potreban za zdrave kosti. Međutim, vegani mogu dobiti B12 i kalcij iz obogaćenih žitarica i biljnih mlijeka, kao što su sojino i rižino mlijeko. Tamnozeleno lisnato povrće poput brokule, raštike ili kelja dobri su izvori kalcija.

Vegani također trebaju osigurati dovoljno željeza, koje je neophodno za stvaranje hemoglobina, bjelančevina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik u stanice i tkiva u tijelu. Proizvodi životinjskog podrijetla bogatiji su željezom, no dobri biljni izvori su suhi grah, tamnozeleno lisnato povrće i obogaćena biljna mlijeka.

‘Imajte na umu da naša tijela mogu apsorbirati više željeza iz hrane ako je obrok ujedno bogat vitaminom C’, rekla je Sheth. ‘Ako jedete špinat, možete uz to jesti rajčice ili limun, da povećate apsorpciju.’

Važne za kognitivno funkcioniranje i zdravo kardiovaskularno funkcioniranje, omega-3 masne kiseline nalaze se u većim količinama u ribama, koje vegani ne jedu. Iako ne isti tip kao u ribama, omega-3 masne kiseline nalaze se i u sjemenkama lana, soji, bučinim sjemenkama, orasima, repici i drugim biljnim izvorima.

‘Konačno, vegani trebaju imati na umu da se lako mogu upustiti u nezdravu prehranu kao i ljudi koji jedu meso’, izjavila je Sheth. Ona preporučuje da vegani slijede vodič prehrane koji je objavila američka savezna vlada, pri čemu u osnovi zamjenjuju jedino izvore bjelančevina, a inače to ostaje isti obrok.

Autor: Dennis Thompson
Objavljeno 27.12.2011. na: http://news.yahoo.com/.

Vezane teme

Juha od grahaKolač

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting