Stupio na snagu Zakon o zdravlju zivotinja

| More

- poslano svim JLS-ovima

Poštovani,

ako ste slučajno propustili vijest, javljamo da je krajem prosinca 2022. stupio na snagu Zakon o zdravlju životinja: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_12_152_2373.html.

Važna novost koju Zakon donosi je obaveza označavanja pasa mikročipom „prije premještanja u svrhu promjene vlasništva”. To znači da svako štene, neovisno udomljava li se ili prodaje, mora prije toga biti mikročipirano na skrbnika kuje, a onda se mijenja vlasništvo. Tako se od početka mogu pratiti svi njegovi skrbnici. To je iznimno važno zato što svaki neoznačeni pas prije ili kasnije može završiti na ulici i onda njegovo zbrinjavanje u sklonište pada na teret jedinica lokalne samouprave.

Kao što znate, označavanje pasa mikročipom obavezno je još od 2004. godine, a 2017. godine uvedena je i obaveza kontrole mikročipiranja pasa, odnosno svaka lokalna zajednica treba obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

Sva skloništa moraju osigurati označavanje pronađenih neoznačenih pasa najkasnije u roku od deset dana od dolaska u sklonište te se taj podatak, zajedno s drugim podacima poput obavezne kastracije, mora upisati u Jedinstveni informacijski centar.

Upućujemo vas da vaša lokalna zajednica redovito provodi zakonski propisanu sustavnu i kontinuiranu kontrolu mikročipiranja svih pasa kako biste izbjegli povećanje broja napuštenih pasa u svojoj sredini i troškove nastale zbog neodgovornosti građana koji ne označavaju i napuštaju pse.

Kao i dosad, ostajemo na raspolaganju za sva pitanja, pomoć i suradnju.

Srdačan pozdrav,
Svjetlana Prodanović, dr.med.vet
Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja

Poslano 6. veljače 2023.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting