Recepti za veganski Uskrs

| More

Biljno jaje [ 82.19 Kb ]

Vegansko jaje na oko

Sastojci:

Za bjelanjak: 1 šalica nezaslađenog sojinog mlijeka, pola šalice rižinog brašna, pola šalice slanutkovog brašna, 1 šalica kukuruznog škroba, 1 žličica crne soli, prstohvat praška za pecivo

Za žumanjak: 1 raskuhana mrkva ili bundeva izmiksana u kašicu, 1 šalica kukuruznog škroba, četvrtina žličice crne soli, 1 žličica ulja

Priprema:

Na zagrijano ulje sipati prvo smiskane sastojke za bjelanjak pa žlicom u krug sipati žutanjak. Maknuti s vatre kad rubovi porumene.

Kajgana od tofua [ 481.57 Kb ]

Kajgana

Sastojci:

oko 200 g svježeg tofua
povrće prema želji: rajčica, paprika, mladi ili običan luk, šampinjoni
crna sol
malo kurkume ili curryja
malo vode ili nezaslađenog sojinog mlijeka
papar
maslinovo ulje za prženje
prema želji: prehrambeni delikatesni kvasac

Priprema:

Na malo maslinovog ulja popržiti sitno nasjeckano povrće. Za to vrijeme izmrviti tofu. Ako je jako suh, dodati mu malo vode ili sojinog mlijeka. Dodati kurkumu, sol i ostale začine i ubaciti u tavu s povrćem. Pržiti još minutu – dvije i poslužiti. Crna sol ovom jelu daje okus jaja, a kurkuma boju. Dodavanjem prehrambenog kvasca činit će se da unutra ima i sira, ali može i bez toga.

proljetna juha od graška i špinata [ 1.38 Mb ]

Proljetna juha od graška i špinata

Sastojci:

40 dag graška (zamrznutoga ili iz konzerve), 15 dag špinata, zeleni dio 1 poriluka, 10 dag krumpira, 10 dag mljevenih oraha + 7 dag polovica, 1 češanj češnjaka, 2 svežnjića peršinovih grančica, margarin, sol, papar

Priprema:

Oljuštiti češnjak. Pristaviti u litri vode svježi ili zamrznuti grašak (konzervirani dodati kad se skuha drugo povrće), češnjak, luk, probrani špinat, oguljene narezane krumpire i poriluk. Dodati oprani peršin (sačuvati nekoliko listića za ukras), posoliti, popapriti i kuhati da sve omekša. Neka se ohladi. Polovice oraha narezati. U mlaku juhu dodati ocijeđeni grašak iz konzerve i samljeveni orah. Zatim povrće i juhu smiksati u kašu. Juhu po želji razrijediti sojinim mlijekom, pa prokuhati i naposljetku umiješati margarin. Ukrasiti nasjeckanim orasima i peršinovim listićima.

Uskrsne slane palačinke

Sastojci (za 10 palačinki):

1,5 šalica sojinog mlijeka
1/2 šalice obične ili mineralne vode
2 šalice brašna T-850
1/4 žličice soli
korica limuna
3 žličice praška za pecivo
ulje za prženje

za namaz:

300 g svježeg tofua
1/2 sojinog vrhnja
2-3 režnja češnjaka
1 žlica maslinova ulja
2 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
1 žlica limuna
1/2 žlice suhe slatke i/li ljute paprike
1/4 žličice soli

Priprema:

Pomiješati mlijeko i vodu, prašak za pecivo i sol, pa postupno dodavati brašno i na kraju naribanu koricu limuna. Smjesa treba biti malo gušća nego kod palačinki s jajima. Prije pečenja smjesu ostaviti da odstoji barem 20 munuta. Ispeći palačinke. Na malo maslinova ulja kratko propirjati češnjak i mladi luk. Dodati izmrvljeni tofu i kratko pirjati. Ostaviti da se ohladi. Pomiješati limunov sok, papriku i sojino vrhnje. Po želji dodati sol, sve sastojke dobro izmiksati i premazati palačinke.

Sejtan šunkica [ 69.32 Kb ]

Sejtan šunkica

Sastojci:

Suhi sastojci: 2 šalice glutenskog brašna, pola šalice slanutkova brašna, pola šalice delikatesnog kvasca, 1 žlica dimljene paprike, 1 žlica bosiljka (origana), 1 žlica začina, češnjak ili luk

Mokri sastojci: 1 žlica kečapa, 2 žlice ljutog umaka, pola šalice umaka od soje

Ostalo: 1 i pol čaša kipuće vode, povrtni temeljac ili povrtna kocka


Priprema:

Pomiješati suhe sastojke. Pomiješati mokre sastojke s jednom i pol šalicom kipuće vode. Smiksati sve skupa i mijesiti oko 3 minute. Prema potrebi, dodati još glutenskoga brašna i ulja. Zarolati u dva sloja plastične folije tako da se sa svake strane ostavi 2 cm prostora za rast sejtana. Staviti u kipući povrtni temeljac ili vodu s kockom i kuhati oko 1 h. Maknuti s vatre i ostaviti 15 minuta u vodi u kojoj se kuhalo. Ocijediti, ohladiti i spremiti u hladnjak.

Pečenka i pečeni krumpiri

Sastojci:

2 komada svježeg sejtana od 0,5 kg
umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar

za prilog: 1 kg krumpira

Priprema:

Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Svakih 15 – 20 minuta žlicom zagrabiti marinadu u kojoj se peku sejtan i krumpir te ih zaliti nekoliko puta. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade. Sejtan se može i narezati na plohe i marinirati, no ako želite da ostane cijeli, prije nego što ga stavite marinirati, dobro ga pritisnite u posudi s marinadom kako bi marinada došla do sredine sejtana.

Umak od hrena

Sastojci:

pola korijena hrena
jedno sojino vrhnje od 250 ml
sok pola limuna
začini: mažuran, vlasac, sol, papar

Priprema:

Hren naribati pa pomiješati s ostalim sastojcima. Ostaviti da stoji nekoliko sati. Može se poslužiti s pečenkom od sejtana, odrescima od sejtana i sl.

Proteinska salata [ 475.24 Kb ]

Proteinska salata

Sastojci:

80 g tjestenine po želji (idealno od slanutka ili crvene leće), 90 g tofua, 80 g skuhanog slanutka, 40 g veganske majoneze, manja rajčica, cijeđeni limun ili limeta, malo limunove korice, šaka svježeg špinata, jedan mladi luk, sol i papar prema ukusu, žličica sezama, malo škroba/gustina ili brašna; začini: pola žličice crvene slatke paprike, malo ljute paprike, pola žličice dimljene paprike, papar, sol


Francuska salata

Sastojci:

5 – 6 krumpira (srednje veliki)
3 mrkve
1 šalica graška
3 – 4 kisela krastavca
1 žlica limunova soka
2 – 3 žlice majoneze bez jaja
1 žlica senfa, sol

Priprema:

Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Prema želji, mogu se dodati na kockice narezani sir od tofua i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

Za domaću majonezu:

Sastojci:

150 ml sojinog mlijeka, 6 žlica limunova soka, pola žličice senfa, sol, malo slatke paprike u prahu ili kurkume, 1,5 dl ulja

Priprema:

Sojino mlijeko, limunov sok, senf, sol i papriku staviti u mikser i miksati na najnižoj brzini. Za vrijeme miksanja dodavati kap po kap ulja. S vremenom će nastati gusta smjesa – domaća majoneza. U hladnjaku može stajati nekoliko dana. Majoneza se može napraviti kod kuće ili se može kupiti gotova majoneza bez jaja.

Salata od graha i krumpira

Sastojci:

4 veća krumpira
1 manja konzerva graha
1 luk
sok limuna ili ocat
sol, papar
ulje

Priprema:

Krumpir skuhati u ljusci, oguliti ga, narezati i staviti u tavu na mrvice koje su otpale od pečenja popečaka od boba. Dodati grah te prepeći, posoliti, ohladiti i začiniti limunom, paprom i uljem.

Složenac of krumpira i riže [ 549.24 Kb ]

Složenac od krumpira i riže

Sastojci:

120 g riže
1 luk
380 g krumpira
250 dl soka od rajčice
ulje
jedan ili dva režnja sitno nasjeckanog češnjaka
začini: sol, papar, kurkuma, dimljena paprika, ljuta crvena paprika, slatka crvena paprika, origano

Priprema:

Uliti u posudu sok od rajčice i dodati isto toliko vode. U to ubaciti pola žličice papra, soli, malo kurkume, pola žličice dimljene paprike, malo ljute paprike, malo obične crvene paprike i žličicu origana. Nasjeckati luk i kratko ga prepržiti. Oguliti i narezati krumpir na tanke ploške širine oko 2 mm. Namazati dno keramičke posude uljem, preko toga poslagati prvi red ploški krumpira pa dodati preprženi luk i zaliti prethodno pripremljenom smjesom od soka rajčice. Na to dodati rižu pa onda sve ponavljati red po red, dok svega ne ponestane. Staviti poklopljeni složenac u prethodno zagrijanu pećnicu, na najdonji dio pećnice. Peći oko 45 minuta na 250 °C , a onda otklopiti pa bocnuti vilicom i vidjeti je li krumpir omekšao i treba li nadoliti tekućine. Ponovo poklopiti i nastaviti peći još dodatnih pola sata. Nakon toga otklopiti i pustiti da se sve zapeče.

Juha od koprive i špinata

Sastojci:

25 dag koprive
20 dag špinata
2 žlice pšeničnog brašna
3 žlice suncokretova ulja
5 dl povrtnog temeljca
4 dl zobenog mlijeka
1/2 žličice soli
1,5 dl sojina vrhnja
papar, češanj češnjaka

Priprema:

Odvojiti listove kopriva od stabljika i kratko prokuhati u vodi. Ocijediti i ohladiti pod mlazom hladne vode. Očišćeni špinat prokuhati u vodi, ocijediti i ohladiti na isti način. Zeleno lisnato povrće sitno nasjeckati. Na ulju prepržiti brašno i preliti vrućim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanu koprivu i špinat. Posoliti i kuhati 5 minuta. Dodati zobeno mlijeko. Usitniti češanj češnjaka i dodati u juhu. Ugasiti plamen, polako umiješati sojino vrhnje i začiniti paprom.

Pinca [ 480.15 Kb ]

Pinca

Sastojci:

500 g brašna
1 vrećica suhog kvasca
¼ žličice kurkume
prstohvat soli
100 g margarina
korica 1 limuna
korica 1 naranče
5 – 6 žlica šećera
2 dl sojinog mlijeka (može i bademovo ili zobeno)
2 šake grožđica
1 žličica ruma
biljno mlijeko i 1 žica šećera za premazivanje

Priprema:

Rastopiti margarin. Grožđice potopiti u vodi s rumom. U drugoj zdjeli rastopiti šećer u sojinom mlijeku. Dodati sitno naribane korice limuna i naranče. U brašno dodati kvasac, sol i kurkumu. Malo promiješati da se kvasac ravnomjerno rasporedi kroz brašno. Zatim dodati mlijeko i kratko zamijesiti. Dodati i rastopljeni margarin i nastaviti mijesiti. Tijesto staviti na toplo mjesto na sat vremena. Ocijediti grožđice i dodati u tijesto. Mijesiti tijesto da se grožđice ravnomjerno rasporede kroz cijelo tijesto. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati dvije kugle, pokriti krpom i ostaviti da se tijesto diže još 20 minuta. Zarezati pince nožem u tri ili četiri reza. Premazati ih biljnim mlijekom u kojemu smo rastopili žlicu šećera. Peći 30 – 40 minuta na 180 °C. Kada se pince izvade iz pećnice, još ih jednom premazati kombinacijom mlijeka i šećera za sjaj, dok su još vruće.

Linzer-kolač

Sastojci (za jedan blok čokolade):

300 g brašna
125 g mljevenih oraha ili badema
200 g šećera
125 g margarina (otopljenog)
1 žličica cimeta, prstohvat klinčića, naribana kora polovice limuna
1 žlica kakaa, 1 žličica sode bikarbone, 1 žlica likera, 2 žlice ruma
2 – 4 žlice ulja, 1 – 3 žlica vode
marmelada od šljiva

Priprema:

Sve sastojke osim marmelade pomiješati i zamijesiti u kompaktnu smjesu. Tijesto ne smije biti ni previše suho ni mekano pa tome treba prilagoditi broj žlica ulja i vode. Od te smjese odvojiti 1/3. 2/3 tijesta izvaljati i staviti u nauljenu zdjelu. Na to namazati sloj marmelade od šljive. Potom izvaljati i preostalu 1/3 smjese, izrezati na pruge i staviti ih poprečno preko tijesta premazanog marmeladom. Peći oko 30 min na 180 ─ 200 °C.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting