Prijedlog jelovnika za Dan planeta Zemlje
Zajutrak: Zeleni smoothie
Doručak: Kajgana od tofua
Ručak: Varivo od graha i ječma s veganskom kobasicom (napravljena doma ili kupovna)
Zelena salata/Salata od cikle
Desert: Domaća čokolada s lješnjacima i bademima
Večera: Špageti bolonjeze od leće
Falafel
Zeleni smoothie
Sastojci:
- 2 zrele banane (one sa smeđim točkicama; što više točkica, to bolje)
- 1 manja šaka špinata
- 1 manja jabuka
- ½ čaše vode (ili više, prema potrebi)
Priprema: U blenderu smiksati sve sastojke. Recept možeš mijenjati i prilagoditi okus. Za početak, stavi više banane, a manje špinata. Kad izmiksaš smoothie, probaj ga pa dodaj više špinata ako ti odgovara.
Kajgana od tofua
Sastojci:
- 50 g dimljenog tofua
- oko 150 g mekanog tofua
- povrće prema želji: paprika, mladi ili običan luk, češnjak, šampinjoni...
- sol, papar
- kurkuma
- prema želji: crna sol, delikatesni kvasac
- maslinovo ulje
Priprema: Na malo maslinova ulja popržiti sitno nasjeckan dimljeni tofu i povrće, da povrće omekša. Za to vrijeme izmrviti mekani tofu. Ako je jako suh, dodati mu malo vode ili sojinog mlijeka. Dodati kurkumu koja daje jelu žutu boju, sol i ostale začine pa ubaciti u tavu s povrćem. Prema želji, može se dodati tzv. crna sol koja daje jelu okus i miris jaja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane, dok dodavanje prehrambenog kvasca daje okus kao da u jelu ima sira. Pržiti još minutu – dvije i poslužiti.
Varivo od graha i ječma
Sastojci:
- 250 g suhoga graha
- 100 g ječmene kaše
- 1 glavica luka
- 100 g mrkve
- 100 g korijena celera
- maslinovo ulje
- ružmarin, peršin
- sol, papar
Priprema: Na maslinovu ulju prepržiti luk, mrkvu i celer te dodati ružmarin i grah, koji smo prethodno namočili. Dodati vodu i pustiti da se grah skuha. Kada je grah kuhan, odvojiti malu količinu, a ostatak izmiksati. Vratiti nazad kuhani grah, dodati kuhanu ječmenu kašu i pustiti da sve zajedno prokuha. Pri posluživanju juhu posuti peršinom i pokapati maslinovim uljem.
Veganske kobasice
Sastojci:
- 2 šalice glutenskog brašna
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 šalica sojinih ljuspica
- 2 šalice tople vode
- ½ šalica ulja
- 2 žlice soli
- 2 žlice mljevenog češnjaka ili svježi češnjak
- 3 žlice slatke crvene paprike (prema mogućnosti, dimljene)
- ostali začini, prema želji
Priprema: Glutensko brašno (može se kupiti u trgovinama zdrave hrane), zobene pahuljice i sojine ljuspice suhe promiješati. U 2 šalice tople vode otopiti začine te preliti suhu smjesu uljem. Dobro promiješati sastojke u kompaktnu smjesu. Oblikovati veličinu kobasica prema želji i čvrsto ih umotati u plastičnu foliju te zavezati krajeve folije. Zakuhati 1,5 litru vode s 2 žlice soli te kuhati kobasice na laganoj vatri. Nakon sat vremena, ugasiti vatru i ostaviti kobasice u vodi dok se voda skroz ne ohladi. Kobasice spremljene u hladnjaku mogu se koristiti desetak dana.
Domaća čokolada s lješnjacima i bademima
Sastojci:
- 3 žlice kokosova ulja
- 3 žlice šećera
- 3 žlice sirovog kakaa
- 80 g lješnjaka i badema
Priprema: Popržiti na tavi lješnjake i bademe nekoliko minuta. Skinuti kožicu s lješnjaka. U posudi zagrijati kokosovo ulje pa dodati šećer i kakao i promiješati kako bi se svi sastojci sjedinili. Ključati sve na laganoj vatri 5 minuta. Na dno posude (veličina 18 x 22 cm) postaviti papir za pečenje i po njemu ravnomjerno rasporediti lješnjake i bademe. Prema, želji, može se dodati još neko orašasto i/ili suho voće (orasi, grožđice, brusnice…) Preljev s kakaom preliti preko lješnjaka i badema. Staviti u zamrzivač da se stvrdne.
Špageti bolonjeze od leće
Sastojci:
- 1 velika mrkva
- 150 g korijena celera
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 šalica crvene leće
- 6 žlica maslinova ulja
- 1 žličica origana
- sol, papar, ružmarin
- 150 ml crvenog vina
- 1 velika konzerva pelata
- 1 žličica šećera
Priprema: Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti sa špagetima ili drugom tjesteninom.
Falafel
Sastojci:
- 200 g slanutka
- 1 velika glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica svježeg narezanog peršina
- kumin
- sol, papar
- ulje za prženje
Priprema: Samljeti slanutak (koji se preko noći namakao u vodi, ali bez kuhanja). Sitno nasjeckati luk i češnjak. Izmiješati u jednoličnu smjesu slanutak, luk, češnjak, mrvice, peršin, kumin, sol i papar. Navlaženim dlanovima oblikovati plosnate kuglice i ispržiti ih u dubokom ulju. Mogu se poslužiti u lepinji sa salatom od tanko narezanog miješanog povrća i kupovnim ili domaćim veganskim umacima (tartar, s čilijem, majoneza, kečap, bbq umak…).