Nobelovac J. M. Coetzee: pokusi na 緄votinjama su moralno 'nezamislivi'!

| More

Sveu鑙li箃e Oxford, Centar za etiku 緄votinja

26. o緐jka 2015.

Vi筫 od 150 akademika, intelektualaca i pisaca, uklju鑥ju鎖 Nobelovca J. M. Coetzeea, u novom izvje规u radne skupine Centra za etiku 緄votinja Sveu鑙li箃a Oxford, pod nazivom 'Normalizacija nezamislivog', pozvalo je na 'denormalizaciju' pokusa na 緄votinjama.

Ostali potpisnici izvje规a su: John Pritchard, biv筰 biskup iz Oxforda, profesor Keith Ward sa Sveu鑙li箃a Oxford, profesor Stanley Hauerwas iz ﹌ole Duke Divinity i profesor Conor Gearty iz Londonske ekonomske 筴ole.

U izvje规u se ocjenjuje da: 'Namjerno i rutinsko zlostavljanje nedu緉ih osje鎍jnih 緄votinja, koje uklju鑥je povredu, bol, patnju, stres zato鑕nja, manipulaciju, trgovinu i smrt, trebalo bi biti nezamislivo. Ipak, testiranje na 緄votinjama upravo je to: 'normalizacija nezamislivog'. Procjenjuje se da se diljem svijeta godi筺je koristi 115,3 milijuna 緄votinja za pokuse. ﹖o se ti鑕 povrede, boli, patnje i smrti, to predstavlja jedno od glavnih moralnih pitanja dana筺jega vremena.'

Radna skupina sastavljena od 20 vode鎖h eti鑑ra i znanstvenika zaklju鑙la je da su pokusi na 緄votinjama moralno i znanstveno pogre筺i. Izvje规e s vi筫 od 50.000 rije鑙 vjerojatno je najopse緉ija kritika pokusa na 緄votinjama ikada objavljena. Naru鑙le su ga organizacije BUAV i Cruelty Free International kao nezavisan eti鑛i osvrt, a 鑜anovi radne skupine naglasiti su da organizacija BUAV nije ni na koji na鑙n utjecala na njihove zaklju鑛e.

'Moralni argumenti u korist pokusa na 緄votinjama zaista ne dr緀 vodu ', ka緀 profesor Andrew Linzey, suurednik izvje规a i teolog na Sveu鑙li箃u Oxford. 'Gledali smo glavne argumente u slu綽enim izvje规ima i na筶i nedostatke. Da su bilo koji od njih moralno valjani, opravdali bi i pokuse na ljudima.'

Izvje规e zaklju鑥je da se 'normalizacija' pokusa na 緄votinjama:

Cijelo izvje规e mo緀 se pro鑙tati ovdje.

Objavljeno: travanj 2015.

Vezane teme

Majmun

Tako餰r pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporu鑥jemo AVALON web hosting