24.04.08. Skrivene žrtve laboratorija

| More

Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan laboratorijskih životinja

Svake godine, 24. travnja, po cijelome svijetu savjesni ljudi govore u ime žrtava vivisekcije. Na Svjetski dan laboratorijskih životinja želi se podsjetiti javnost na patnje milijuna miševa, mačaka, majmuna, riba, štakora, pasa, ptica, zečeva, zamoraca, svinja, konja i mnogih drugih životinjskih vrsta.

Udruga Prijatelji životinja obilježit će Svjetski dan laboratorijskih životinja intrigantnim jumbo plakatima po centru Zagreba. Plakat će biti predstavljen i na informativnim štandovima u Splitu, Zagrebu i Slavonskom Brodu gdje će građani moći dobiti letke s popisom proizvođača kozmetike koji ne testiraju svoje proizvode i njihove sastojke na životinjama.

Aktivisti Udruge će 24. travnja u 12 sati u Slavonskom Brodu na korzu 'krvavih' lica i slikovitim transparentima prikazati test kožne nadražljivosti. Akcija će se ponoviti 26. travnja u 12 sati u Zagrebu na Trgu Petra Preradovića.

Test kožne nadražljivosti je jedan od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a životinje ne dobivaju nikakva sredstva za ublažavanje bolova.

Životinje se truju do smrti i u takozvanim sigurnosnim testovima. Pri istraživanju raznih bolesti na životinjama se vrše kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje se zapaljuju, izgladnjuju, psihološki se muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi.

U Velikoj Britaniji, u kojoj se provodi preko tri milijuna pokusa na životinjama svake godine, prema nedavno objavljenoj anketi 80% liječnika opće prakse je zabrinuto oko vjerodostojnosti pokusa na životinjama. Jedno veliko istraživanje ocjenjivalo je točnost na više od 200 istraživačkih projekata u kojima su koristilo tisuće životinja. Polovina pokusa nije uspjela niti približno točno predvidjeti posljedice na ljudskom rodu.

U Europskom parlamentu traži se obustava pokusa na primatima. Naši genetski najbliži srodnici, čimpanze, su u osnovi otporne na mnogobrojne bolesti koje su razarajući za ljudski rod. Neke od tih bolesti su HIV/AIDS, hepatitis B i malarija.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeni su pokusi na životinjama za kozmetičke proizvode i sastojke kao i za sredstva za čišćenje, a Europska unija planira zabraniti i prodaju kozmetike koja je testirana na životinjama.

Ne postoji zakonska obveza testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama - testiranja na životinjama štite samo proizvođače, a ne i konzumente. Za njih je to jednostavan način da ispune pravnu obvezu i zaštite se od mogućih sudskih tužbi.

Prijatelji životinja pozivaju građane da kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama. Tzv. 'bijela lista', koja se može vidjeti i na www.prijatelji-zivotinja.hr, sadrži popis proizvođača koji ne testiraju svoje proizvode i potrebne sastojke na životinjama već koriste suvremene metode kojima, osim što ne ubijaju životinje, nude veću sigurnost za ljudsku uporabu.

Korištenje životinja za pokuse ne daje vjerodostojne rezultate te je skupo i sporo. Znanost neće napredovati dok u potpunosti ne napusti uporabu živih životinja pri testiranju, a znanstvenici počnu koristiti suvremene, humane metode testiranja kao što je uporaba modela stanica i kompjutora.

Skrivene žrtve laboratorija [ 108.44 Kb ]Skrivene žrtve laboratorija [ 547.96 Kb ]Skrivene žrtve laboratorija2 [ 798.42 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting