Kad slonovi plaču

| More

Jeffrey Moussaieff Masson i Susan McCarthy

Algoritam, Zagreb 2004.

O knjizi

Svaki vlasnik kućnog ljubimca smatra se mjerodavnim tumačem osjećaja svoje životinje, malobrojni bi ljudi zanijekali da su životinje sposobne za emotivni život, a znanost najčešće nerado raspravlja o tome, osim kao o sentimentalnoj zabludi i antropomorfizmu. Jedna od rijetkih knjiga o problemu životinjske emocionalnosti i jedna od rijetkih koje jednostavnim i sugestivnim rječnikom uspijevaju posve promijeniti naš pogled na bića s kojima - najčešće na njihovu štetu - dijelimo ovaj svijet. Čimpanze kojima je neugodno, slonovi koji slikaju, papige kojima je dosadno, organizirane bande dupina koje zlostavljaju ženke, beskrajno tašte antilope, vrane koje se sanjkaju niz crkvenu kupolu, medvjedi koji promatraju suton - nizom dojmljivih primjera iz životinjskoga svijeta autori nas uspijevaju dobro zamisliti nad bahatošću i nedostatkom sućuti koja je ljude učinila nadmoćnima - na vlastitu štetu. U desetak poglavlja koja sustavno prikazuju sve kategorije osjećajnosti, upoznajemo biologe, bihevioriste, životinjske trenere i psihologe koji su iskreno priznavali da ih znanstveni diskurs često ostavlja na cjedilu pri susretu s nedvojbenim dokazima emocionalnog bogatstva životinja koje su istraživali.

Ova nas topla, srdačna i sućutna knjiga, prikladna i za mlade čitatelje, poziva na novu i bolju vrstu zajedništva sa životinjama i upozorava da rasprava o njihovim osjećajima nipošto ne mora biti ispod razine znanstvenog dostojanstva.

O autorima

Dr. Jeffrey Moussaieff Masson, psihijatar, autor je više poznatih knjiga o emocionalnom životu životinja (The Nine Emotional Lives of a Cat, The Pig Who Sang to the Moon, Dogs Never Lie About Love). Neko je vrijeme bio voditelj studija u arhivu Sigmunda Freuda. Živi u Berkeleyu. Susan McCarthy diplomirala je biologiju i novinarstvo. Živi u San Franciscu.

Literatura - Jeffrey Moussaieff, Susan McCarthy: Kad slonovi plaču, Emocionalan život životinja [ 21.36 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting