Vegan - Nova etika prehrane

| More

Erik Marcus

Biovega, Zagreb, 2003.

Knjiga Vegan ne opisuje veganski način prehrane (osim što postavlja osnovne značajke - to je prehrana bez namirnica životinjskog porijekla što znači i bez mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda), nego razloge za veganstvo.

Knjiga je koncipirana u tri dijela - u prvom se djelu opisuje utjecaj veganstva na zdravlje - posebno na srčane bolesti, rak i pretilost odnosno kako veganstvo može pomoći u liječenju i prevenciji bolesnih stanja; ali donosi i problematične teme kao što je upitnost zagovaranja mlijeka kao 'savršene hrane' te bolest 'kravljeg ludila'.

Drugi dio opisuje postupak prema životinjama u industrijskim pogonima za uzgoj kokoši nesilica, pilića, svinja, krava muzara i goveda te uvjete u klaonicama koji su jednako nehumani za životinje kao i za ljude koji u njima rade; paralelno se opisuje rad dvoje aktivista, bračnog para koji je život posvetio spašavanju preživjelih životinja i koji su konačno osnovali dvije farme u SAD-u na kojima ih udomljuju.

U trećem se dijelu otvara problem gladi u svijetu te budućnosti zaliha i prirodnih izvora Zemlje. Opisuje se konkretan problem američkih pašnjaka odnosno zemlje koja je u SAD-u gotovo potpuno iscrpljena i izmijenjena intenzivnom ispašom. Konačno, naglašava se važnost obrazovanja, osvještavanja i izbora onoga što jedemo kao preduvjet načina na koji živimo.

U knjizi je opisan rad mnogih stručnjaka, od liječnika do aktivista, te konkretne, životne priče ljudi i životinja koje je veganstvo na ovaj ili onaj način dotaklo.

Više o autoru i knjizi možete pročitati na www.erikmarcus.com.

Hrvatsko izdanje knjige možete naručiti na www.biovega.hr.

Knjigu možete pročitati preuzimanjem iz izbornika s desne strane.

Literatura - Erik Marcus: Vegan, Nova etika prehrane [ 30.88 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting