Realities 1989

| More

Izvadak iz knjige Diet for a New America Johna Robbinsa koja je nominirana za Pulitzerovu nagradu

Erozija tla

Povijesni razlog propasti mnogih velikih civilizacija: Erozija tla.
Postotak izvornog tla SAD-a uništenog do danas: 75.
Količina plodne zemlje koja erodira godišnje: 1.600.000 ha, što je površina Connecticuta.
Postotak gubitka površinskog tla radi uzgoja stoke: 85.
Broj hektara šuma SAD-a koje su posječene da bi se napravili pašnjaci: 106.000.000.
Koliko često jedan hektar šuma SAD-a nestane: svakih 20 sekundi.
Količina šuma spašena od jedne osobe koja postane vegetarijanac: 100 m2 / godišnje.

Uništavanje tropskih šuma

Vodeća sila odgovorna za uništavanje tropskih šuma: Američka navika jedenja mesa.
Količina mesa uvezena godišnje u SAD iz Costa Rice, El Salvador-a, Guatemale, Nicaragua-e, Honduras-a i Paname: 100.000.000 kg.
Količina mesa koju prosječna osoba konzumira godišnje u prethodno navedenim državama: Manje od prosječne Američke kućne mačke.Trenutna stopa izumiranja vrsti zbog uništavanja tropskih šuma: 1000 godišnje.

Energija, stvarni troškovi

Kada bi svi ljudi konzumirali mesnu prehranu, rezerve nafte trajale bi: 13 godina.
Kada bi svi ljudi bili vegetarijanci, rezerve nafte trajale bi: 260 godina.
Primarni razlog vojne intervencije SAD-a u Perzijskom Zaljevu: ovisnost o tuđoj nafti.
Količina nafte uvezena u SAD: 6.800.000 bačvi dnevno.
Postotak povrata energije (kao hrana naspram potrošenog fosilnog goriva) od najefikasnije tvornice mesa: 34,5%.
Postotak povrata energije (kao hrana naspram potrošenog fosilnog goriva) od najmanje efikasnog uzgoja biljne hrane: 32,8%.
Kilogrami soje proizvedeni od količine fosilnih goriva potrebnih za proizvodnju 1 kg govedine: 40.
Postotak ukupnih sirovina potrebnih za provođenje mesne prehrane u SAD-u: 33.
Postotak ukupnih sirovina potrebnih za provođenje potpune vegetarijanske prehrane: 2.
Korisnik više od polovice ukupno potrošene vode u SAD-u: Stočne farme.
Količina vode potrebna za proizvodnju 1 kg pšenice: 200 litara.
Količina vode poterbna za proizvodnju 1 kg mesa: 20,000 litara.
Cijena mesa za hamburger kada voda za mesnu industriju ne bi bila subvencirana od strane poreznih obveznika: 70$ / kg.
Trenutna cijena kg bjelančevina iz pšenice: 3$.
Trenutna cijena kg bjelančevina iz goveđeg odreska: 32$.
Cijena kilograma bjelančevina iz goveđeg odreska kada bi SAD prestale subvencirati vodu za mesnu industriju:178$.

Otpad iz tovilišta

Količina izmeta ukupne populacije SAD-a: 6000 kg u sekundi.
Količina izmeta koju proizvede stoka u SAD-u: 125.000 u sek.
Kanalizacijski sustav u gradovima SAD-a: Uobičajen.
Kanalizacijski sustav u tovištima: Ne postoji.
Količina otpada koji proizvedu farme SAD-a, a koji nije reciklažan: 1 milijarda tona godišnje.
Relativna koncentracija otpada iz tovilišta u odnosu na običnu kanalizaciju: 10 do nekoliko stotina puta veća.
Gdje otpad iz tovilišta često završi: U našoj vodi.

Nutricionizam

Broj medicinskih škola u SAD-u: 125.
Broj medicinskih škola za obaveznim tečajem nutricionizma: 30.
Satnica nitricionizma tijekom 4 godine medicinske škole: 2,5 sati.
Koliko je čest srčani udar u SAD-u: svakih 25 sekundi.
Koliko često srčani udar ubije u SAD-u: Svakih 45 sekundi.
Najčešći uzrok smrti u SAD-u: Srčani udar.
Opasnost od srčanog udara u prosječnog Amerianca: 50%.
Opasnost od srčanog udara u prosječnog Amerikanca koji je potpuni vegetarijanac: 15%.
Opasnost od smrtnog srčanog udara u prosječnog Amerikanca koji je potpuni vegetarijanac: 4%.
Koliko se smanjuje opasnost od srčanog udara reduciranjem unosa proizvoda mesne, mliječne industrije i jaja za 10%: 9%.
Koliko se smanjuje opasnost od srčanog udara reduciranjem unosa proizvoda mesne, mliječne industrije i jaja za 50%: 45%.
Koliko se smanjuje opasnost od srčanog udara reduciranjem unosa proizvoda mesne, mliječne industrije i jaja za 100%: 90%.
Porast kolesterola u krvi od konzumiranja jednog jaja na dan: 12%.
Porast opasnosti od srčanog udara radi porasta kolesterola u krvi za 12%: 24%.
Mesna, mliječna i industrija jaja tvrdi da se ne morate brinuti u svezi kolesterola u krvi sve dok je: 'normalan'.
Rizik od smrti radi začepljenja arterija ako je razina kolesterola 'normalna': preko 50%.
Rizik od smrti radi začepljenja arterija ako se ne konzumiraju zasićene masnoće i kolesterol: 5%.
Glavni izvori zasićenih masti i kolesterola u prehrani: Meso, jaja i mliječni proizvodi.
Svjetska populacija koja konzumira meso u velikim količinama a da nema visoke stope pojavljivanja raka debelog crijeva: Ne postoji.
Svjetska populacija koja konzumira meso u malim količinama a da imaju visoke stope pojavljivanja raka debelog crijeva: Ne postoji.
Povećanje rizika od raka dojke kod žena koje svakodnevno jedu meso u odnosu na one koje ga jedu manje od jednom tjedno: 4 puta veći rizik.
Povećanje rizika od raka dojke kod žena koje svakodnevno jedu jaja u odnosu na one koje ih jedu manje od jednom tjedno: 3 puta veći rizik.
Slogan proizvođača mlijeka: 'Čaša mlijeka je čaša zdravlja.'
Kakovim Federalna Komisija Zdravlja naziva taj slogan: 'Pogrešan, neistinit i obmanjujuć!'
Proizvođači mlijeka tvrde: 'Mlijeko ima puno kalcija, bjelančevina i vitamina,' odnosno 'Mlijeko ima ponešto za svakoga'.
Rizik od raka dojke kod žena koje jedu maslac i sir 3 ili više puta tjedno u odnosu na one koje tu hranu jedu manje od jednom tjedno: 3 puta veći.
Organ kokoši koji stvara jaja: Jajnici.
Rizik od raka jajnika kod žena koje jedu jaja 3 ili više puta tjedno u odnosu na one koje ih jedu manje od jednom tjedno: 3 puta veći.
Hrana koja se smatra hranom za 'prave muškarce': Životinjski proizvodi.
Rizik od raka prostate kod muškaraca koji svakodnevno konzumiraju meso, sir, jaja i mlijeko u odnosu na one koji ih jedu povremeno: 3,5 puta veći.

Hrana

Preporučeni postotak dnevnih kalorija iz bjelančevina prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji: 4,5%.
Preporučeni postotak dnevnih kalorija iz bjelančevina prema Američkom Odboru za Nutricionizam: 6%.
Preporučeni postotak dnevnih kalorija iz bjelančevina prema Nacionalnom Istraživačkom Vijeću: 8%.
Postotak kalorija iz bjelančevina u pšenici: 17%.
Postotak kalorija iz bjelančevina u brokuli: 45%.
Postotak kalorija iz bjelančevina u riži: 8%.
Bolest čiji je uzročnik premalen unos bjelančevina: Kwashiorkor.
Broj slučajeva te bolesti u SAD-u: Praktički ne postoje.
Bolesti povezane sa pretjeranim unosom bjelančevina: Osteoporoza i prestanak rada bubrega.
Broj slučajeva osteoporoze i zatajenja bubrega u SAD-u: Deseci milijuna.
Prosječan mjerljiv gubitak kostiju u ženi koja konzumira meso u 65. godini života: 35%.
Prosječan mjerljiv gubitak kostiju kod žene koja je vegetarijanka u 65. godini života: 18%.
Osoba koja je popularizirala koncept kombiniranja bjelančina: Frances Moore Lappe.
Rezultat njegovih suvremenih istraživanja zdrave, vegetarijanske prehrane: Kombiniranje bjelančevina potpuno je nepotrebno.
Zdravstveno stanje čistih vegetarijanava širom svijeta prema Vijeću za Nutricionizam i Prehranu Nacionalne Akademije Znanosti: Izvrsno.
Proizvođači Mesne Industrije tvrde: Današnje meso je manje masno.
Proizvođači Mesne Industrije pokazuju nam: serviranje govedine koja ima 'samo 300 kalorija'.
Proizvođači Mesne Industrije ne govore nam: da je pokazana porcija govedine pola količine prosječne porcije i da je bila 'kirurški odmašćena'.
Mliječna industrija tvrdi: Punomasno mlijeko ima 3,5% masnoće.
Mliječna industrija ne govori: Da je 3,5% brojka dobivena na osnovu mase, a većina mase u mlijeku je voda.
Mliječna industrija ne želi da znamo: Da je količina kalorija u obliku masnoća u punomasnom mlijeku 50%.
Slogan mliječne Industrije: 'Mlijeko je najbolja prirodna hrana'.
Ali ne govore da je mlijeko najbolja prirodna hrana za telad, koji imaju 4 želuca i koji udvostruče svoju težinu za 47 dana i dobiju do 150kg za godinu dana.
Mliječna Industrija govori djeci: Da bi narasli veliki i jaki, pijte puno mlijeka.
Mliječna Industrija nikada ne govori: Da 20% bijelaca i 80% crnaca nema enzim 'lactase' koji je potreban za probavu mlijeka.
Mliječna, mesna i industrija jaja govore nam: Životinjski proizvodi su 2 od 4 primarne grupe hrane.
Mliječna, mesna i industrija jaja ne govore nam: Da je postojalo 12 osnovnih grupa hrane, prije nego što su dotične industrije primjenile ogroman politički pritisak protiv njih.
Mliječna, mesna i industrija jaja govore nam: Dobro se možete hraniti samo sa životinjskim proizvodima.
Mliječna, mesna i industrija jaja ne govore nam: bolesti koje se najčešće preventiraju, znatno umanjuju simptomi i ponekad potpuno izliječe nisko masnom vegetarijanskom prehranom su: Srčani udar, Osteoporoza, Bubrežni kamenac, Rak dojke, debelog crijeva, prostate, želuca, jajnika, cerviksa i drugi, dijabetes, hipoglikemija, bolesti bubrega, Konstipacija tj. zatvor, hemeroidi, Salmonela, Trihinoza, Astma, Hernija, visoki tlak...

Pesticidi i sterilnost

Pesticid klorirani ugljikovodik opstaje i konzumira se u mesnoj hrani:55%.
Postotak pesticida koji ostaje u i unosi se preko mliječne hrane: 23%.
Postotak pesticida koji ostaje u i unosi se preko povrća: 6%.
Postotak pesticida koji ostaje u i unosi se preko voća: 4%.
Postotak pesticida koji ostaje u i unosi se preko žitarica: 1%.
Postotak DDT-a u majčinom mlijeku: 99%.
Postotak DDT-a u majčinom mlijeku kod žene vegetarijanke: 8%.
Količina otrova i pesticida u majčinom mlijeku žene koja jede meso u usporedbi sa ženom vegetarijankom: 35 puta veća.
Postotak sterilnosti studenata u 1950.: 0,5%.
Postotak sterilnosti studenata u 1978.: 25%.
Količina sperme u prosječnog Amerikanca uspoređena sa količinom prije 30 godina: Pala je za 30%.
Glavni uzročnik sterilnosti i smanjenja količine sperme: pesticid klorirani ugljikovodik, dioksin, DDT, itd.
Postotak pesticida (klor. ugljikovodika) koji ostaje u hrani mesne, mliječne prehrane, jajima i ribi: 94%.
Proizvođači mesa nas uvjeravaju da se ne moramo zabrinjavati glede dioksina i ostalih pesticida u mesu jer: količine su premale.
Proizvođači mesa ne žele da znamo: kolike se količine dioksina i ostalih pesticida nalaze u hrani.
Proizvođači mesa ne žele da znamo: Da 30 grama dioskina može ubiti 10 milijona ljudi.
Proizvođači mesa nam govore: naše meso prolazi kroz inspekciju.
Proizvođači mesa nam ne govore: da se samo 1 životinja na 250,000 testira na kemijske toksine.

Tvornice mesa

Promjer krila prosječne kokoške nosilice: 66 cm.
Površina prostora u kojima se nosilice drže: 15 cm.
Broj 350 kg teških svinja koje su smještene u prostor veličine jednog prosječnog bračnog kreveta: 3.
Zašto je meso teladi danas toliko mekano: telad nema prostora da učini jedan korak.
Zašto je meso teladi danas roskasto-bijele boje: hrane ih hranom koja uzrokuje anemiju.
McDonald se hvali: 60 milijuna prodanih.
McDonald se ne hvali: 50 milijuna ubijenih.
McDonaldsov klaun, Ronald McDonald, govori djeci: Hamburgeri rastu na polju hamburgera i vole kada ih se jede.
McDonaldsov klaun, Ronald McDonald, ne govori djeci: Da su hamburgeri bile krave kojima je bio zabijen čavao u glavu ili čekićem razbijena glava.
Originalni glumac koji je glumio Ronald-a McDonaldsa: Jeff Juliano.
Prehrana koju danas Jeff Juliano koristi: Vegetarijanska.
Broj za meso ubijenih životinja na sat u SAD-u: 500,000.
Radno mjesto gdje se najčešće mjenjaju zaposlenici: Klaonice.
Radno mjesto sa najvišom stopom ozljeda u SAD-u: Klaonice.
Trošak za uspavljivanje životinje prije klanja: 1 penny.
Razlog zašto se to u mesnoj industriji ne koristi: Preskupo.

Antibiotici

Postotak antibiotika koji se rutinski koristi prilikom uzgoja stoke: 55.
Postotak infekcija stafilokokima otpornih na penicilin 1960.: 13.
Postotak infekcija stafilokokima otpornih na penicilin 1988.: 91.
Zašto: Bakterije postaju otporne na antibiotike radi rutinskog hranjenja stoke antibioticima.
Efektivnost svih 'čudesnih - lijekova' antibiotika: Rapidno opada.
Zašto: Bakterije postaju otporne na antibiotike radi rutinskog hranjenja stoke antibioticima.
Odgovor Europske Ekonomske Zajednice glede rutinskog hranjenja stoke antibioticima: Zabrana.
Odgovor Američke mesne i farmaceutske industrije glede rutinskog hranjenja stoke antibioticima: potpuna podrška.

Atletika

Jedini čovjeka koji je osvojio Triatlon više od 2 puta: Dave Scott, pobjednik 6 puta.
Izbor prehrane Dave-a Scotta: Vegetarijanstvo.
Svjetski rekorder u 24 satnom Triatlonu (plivanje 4,8 milja, biciklizam 185 milja, trčanje 52,5 milja): Sixto Linares.
Izbor prehrane Sixto Linaresa: Čisti vegetarijanac.
Atletičar koji je potpuno dominirao u Olimpijskim sportovima u povijesti: Edwin Moses, nepobjediv 8 godina, 400 metara hurdles.
Izbor prehrane Edwina Moses-a: Vegetarijaska.

Drugi važniji atletičari

Robert Sweetgall: Svjetski premijer u hodanju na duge staze.
Paavo Nurmi: 9 olimpijskih medalja, 20 svjetskih rekorada u trčanju na daljinu.
Bill Pickering: Svjetski rekord u plivanju.
Murray Rose: Svjetski rekor u 400 i 1500 metara slobodnog plivanja.
Andreas Cahling: pobjednik Internacionalnog natjecanja u body building-u.
Roy Hilligan: Pobjednik Američkog Body Buildinga.
Pierreo Verot: Svjetski rekord u skijanju (spust).
Estelle Gray i Cherly Marek: Svjetski rekord u 'cross country tandem' biciklizmu.
James i Johnathon deDonato: Svjetski rekord u plivanju (stil leptir).
Ridgely Abele: Pobjednik 8 nacionalnih pobjeda u Karateu, uključujući i pobjede u Američkom karateu i Svjetske Pobjede.

Informacije o knjizi

Potpunu dokumentaciju činjenica iz 'Realities 1989', pročitajte u knjizi Diet for a New America. Možete je naručiti na slijedećoj adresi:
Earth Save
706 Frederick Street
Santa Cruz, CA 95062-2205

Vezane teme

Industrija mlijeka [ 31.53 Kb ]Baterijske kokoši [ 69.35 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke