Priče o mučenju životinja nauče vas da nikad ne odustanete

| More

Iako volontiranje nije najpopularniji oblik upražnjavanja slobodnog vremena kod hrvatskih srednjoškolaca, postoje mladi ljudi koji su prepoznali prednosti besplatnog angažmana kroz rad u različitim udrugama. Razgovarali smo s Mateom Božić, maturanticom Veterinarske škole u Zagrebu, koja je odlučila nesebično pomoći radu udruge Prijatelji životinja.

Možda je volontiranje besplatno, ali osjećaj da možeš pomoći se ne može mjeriti novcem

Osamnaestogodišnja Zagrepčanka, osim odlazaka u školu, putovanja i izlazaka, prije par mjeseci odlučila je dio svog vremena pokloniti udruzi Prijatelji životinja, koja se bavi promoviranjem zaštite i prava životinja.

- U jednoj emisiji sam vidjela da Udruga uvijek traži volontere, pa sam nakon jednog prosvjeda ljubitelja životinja otišla na okupljanje u njihove urede i svidjela mi se atmosfera i ljudi, kazala je Matea Božić.

Mlada volonterka oduševljena je fleksibilnim radnim vremenom i širokim radijusom posla koji može obavljati.

- Svaki dan ti je drugačiji. Nekad si u uredu, pripremaš performanse i prosvjede, kontaktiraš druge tvrtke, a nekad putuješ s Udrugom na različite manifestacije i sve ti je plaćeno, rekla je Matea i dodala kako možda nema zarade, ali da je zaista poseban osjećaj kada uspiješ promijeniti svijest bar nekome.

Dođeš na posao kad hoćeš, a rad te nauči da nikad u životu ne odustaješ

Matea je ispričala kako je tijekom prosvjeda protiv transporta životinja u mesnoj industriji, jedna šokirana gospođa došla do nje i tražila da potpiše peticiju. - Ta žena je zaista bila voljna pomoći i iznenadila se kad je vidjela necenzurirane fotografije, pa se poslije javila i u Udrugu, ponosno je komentirala naša sugovornica.

Upoznavanje građana s problemima oko zbrinjavanja životinja nikome ne mora oduzeti cijeli dan. Pa tako Matea jedan dan odradi 7 ili 8 sati, a nekad uopće ne dođe, jer radno vrijeme određuje sama.

Također volontiranje u ovakvoj udruzi očvrsne karakter svakog zaposlenika. - Užasne priče o mučenju životinja nauče vas da nikad ne odustanete, neovisno o tome što se događa u okolini, kazala je Matea i dodala kako se na taj način naučila uhvatiti ukoštac sa svakodnevnim problemima.

Mladi ne volontiraju, jer ni ne znaju gdje sve mogu otići

Obitelj ju podržava u svemu što radi, jer je ipak i buduće veterinarsko zvanje usko vezano za volontiranje u ovakvoj udruzi.

Na pitanje, što misli o volontiranju i mladima, Matea je kazala kako smatra da mladi nemaju stav o tome. - Ne znaju da mogu na bezbroj mjesta volontirati, zato što je ta tema rijetko prezentirana u medijima, kaže mlada aktivistica.

Stoga je iskoristila priliku da pokaže kako je volontiranje odlična aktivnost i pozvala mlade da dođu volontirati i postanu Prijatelji životinja, jer ekipa u Udruzi nikog ne diskriminira, pa i one koji nisu vegeterijanci.

Članak preuzet s www.srednja.hr

Vezane teme

Matea Božić

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting