24.04.02. Dan zaštite laboratorijskih životinja

| More

Kampanja Prijatelja životinja povodom Svjetskog dana zaštite laboratorijskih životinja

U sklopu kapanje u Zagrebu tijekom iduća dva mjeseca bit će postavljeni jumbo plakati na kojima ćemo promovirati proizvode koji nisu testirani na životinjama.

Ovoj kampanji priključile su se i poznate osobe poput Anđe Marić, Tanje Tušek, Marije Štrajh, Sanje Plepelić, Blaženke Leib, Jasmine Hdagha koje na samim plakatima i kroz medije pomažu cijeloj kampanji.

Uz medijsku praćenost najtiražnijih časopisa i jumbo plakata, pokrenuli smo sastavljanje liste proizvođača kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje koji jesu, odnosno nisu testirani na životinjama.

Na sam dan Svjetskog dana zaštite laboratoriskih životinja 24.04. bit će postavljen i štand na Starčevićevom trgu na kojem će građani moći dobiti informacije o testiranju na životinjama kao i o tvrtkama poput Froscha i Lusha koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama.

Sve informacije dostupne su i na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr kao i na govornom automatu 060 131 131.

Svake godine otprilike 35.000 životinja u Europi, te milijuni diljem svijeta, izloženi su intenzivnoj patnji diskutabilnih testova kozmetičkih proizvoda ili njihovih sastojaka. Pokusi su tajni i obavljaju se u bezbrojnim privatnim i državnim laboratorijima. Informacije o njima saznajemo samo u stručnim časopisima - objavljuju se, međutim, samo one uspješne. Izraz vivisekcija (iz lat. secirati na živo) zamjenjuje se nježnijim izrazima kao primjerice istraživanje na modelu.

Zečevi, zamorci, štakori i ostale manje životinje koriste se za ispitivanje sigurnosti proizvoda; truje ih se kozmetikom i preparatima za čišćenje... Najčešće reakcije su trzavica, povraćanje, paraliza i razne vrste krvarenja - iz nosa, očiju i usne šupljine. Angora zečevi koriste se za isprobavanje kiselina (Draize test): kiselina im se ulije u oči, iz užasnog bola razvijaju se krici, a sljedeći rezultat pokusa je krvarenje, razjedena rožnica i sljepoća. Kod testa kožne nadražljivosti, koncentrirana kemikalija se nanosi na izbrijana leđa životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a nikakva sredstva za olakšavanje boli ne daju se životinjama.

'Ne mogu se sjetiti nijednog većeg medicinskog proboja proizašlog kao rezultat eksperimenata na životinjama. Pitam se koliko još milijuna životinja mora biti žrtvovano prije nego napustimo beskorisnu i barbarsku praksu eksperimentiranja na životinjama.' - Dr. Vernon Coleman, član Kraljevskog medicinskog društva

Ako nam je stalo do ljudskog zdravlja, moramo svi ovaj surovi i barbarski način što prije zamijeniti uistinu stručnim metodama bez korištenja životinja.

Na svijetu postoji nekoliko stotina tvrtki koje proizvode kozmetiku bez korištenja životinja. Ovakav proizvođač mora preuzeti punu pravnu odgovornost za eventualne štete kod kupaca. Zato će se temeljito obavijestiti o rizicima - što je moguće samo bez korištenja životinja.

Etičke tvrtke koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama iz dana u dan potiskuju tvrtke koje ne žele preuzeti punu odgovornost za kvalitetu proizvoda pritom zadajući strahovitu patnju životinjama.

No pored toga, najvažniji i najuspješniji utjecaj je potrošača na proizvođače bojkotiranjem nepoželjnih proizvoda i biranjem etičkih proizvoda. Na taj način izbacuje se okrutna praksa vivisekcije i potiče etički način proizvodnje kozmetike i sredstva za čiščenje, onakvog kakvog svi želimo - koji ne uzrokuje patnju.

Udruga Prijatelji životinja isto tako nastojat će približiti Hrvatsku državama poput Danske i Švedske u kojima je zabranjena prodaja kozmetike koja sadrži sastojke testirane na životinjama, odnosno Europskoj Uniji kojoj je to već zacrtani plan.

Modeli: Anđa Marić, Blaženka Leib, Jasmine Hdagha, Marija Štrajh, Sanja Plepelić, Tanja Tušek • Sponzori: Avon, Frosch, Lush • Fotografi: Primoš i Igor • Foto studio: Igor • Stilistica: Billy • Tisak: M-ros • Plakati: Arto • Priprema: Tally • Majice: CCG

avonfrosch2frosch3frosch4froschlushManekenke Večernji list [ 117.42 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting