Beskralježnjaci osjećaju bol

| More

Iako se beskralježnjaci u zakonima koji štite životinje ne smatraju životinjama te se stoga nesmetano muče i ubijaju za prehranu i koriste za pokuse, novija istraživanja pokazuju da ribe i beskralježnjaci mogu osjećati bol te osjetiti strah i druge složene emocije koje pridonose njihovoj sposobnosti da pate.

Istraživanje objavljeno u Journal of the Institute for Laboratory Animal Research uključuje i istraživanje na Sveučilištu u Birminghamu u Engleskoj koje govori kako beskralježnjaci reagiraju slično kralježnjacima kada ih se izlaže štetnim podražajima. Istraživanje uzima odgovor na podražaj kao temelj za dokaz kako su beskralježnjaci sposobni osjetiti bol, ali također primjećuje kako neki ljudi vjeruju da su takvi podražaji samo refleksi. Nadalje, pokazuje se moguća razlika između manje 'složenih' beskralježnjaka poput kukaca u usporedbi s glavonošcima kao što su hobotnice, lignje i sl., a u zaključku se naglašava kako je potrebno osigurati veću skrb prema beskralježnjacima koji se koriste u pokusnim laboratorijima.

Istraživanje provedeno na University of Guelph u Kanadi dokazuje kako ribe reagiraju na strah slično kao druge životinje za koje se inače vjeruje da imaju sposobnost osjećanja. Prema jednom istraživaču: 'Više je dokaza da ribe posjeduju određeni stupanj svijesti nego što postoji dokaza protiv toga, pa je stoga vjerojatnije da ribe imaju sposobnost osjećanja nego da je nemaju.' Istraživanje je usmjereno na određivanje imaju li ribe neuro anatomsku građu koja im omogućuje da imaju svijest i da iskuse bol i patnju. Niz istraživanja koja su provedena na Sveučilištu sponzorirali su Institut za dobrobit životinja (Animal Welfare Institute) i Centar za alternative pokusima na životinjama (Center for Alternatives to Animal Testing).

Vezane teme

Izvučene iz mora [ 50.76 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting