Zlostavljanje ili zanemarivanje konja?

| More

Nedopustivo, nemoralno i zakonom zabranjeno ponašanje čovjeka prema konjima dijeli se na zlostavljanje i zanemarivanje konja.

Psiho-fizičko ZLOSTAVLJANJE konja najčešće se događa u tri situacije:

  1. Tijekom treninga konja, a sastoji se u moralno neprihvatljivom ponašanju čovjeka prema konju, koje uključuje sredstva i/ili metode koje kod konja izazivaju dugotrajan stres, bol, neugodu, strah i/ili anksioznost. 'Trening' pri kojemu se koristi sredstvo, praksa ili metoda koji za posljedicu imaju namjerno nanošenje ozljede konju, stvaranje ožiljaka, rana i/ili uključuje deprivaciju hranom, vodom ili zdravstvenom njegom, ulazi u zonu kaznenog djela.
  2. Tijekom utovarivanja konja u prikolice ili transportere, što je najčešća platforma za fizičko zlostavljanje konja, poslije treninga konja. Osim teških tjelesnih ozljeda posljedica zlostavljanja pri utovaru može biti i smrt konja.
  3. Namjerno zlostavljanje konja (mučenje, ozljeđivanje, sakaćenje, ubijanje) od strane sociopata ili psihopata. Ovaj oblik zlostavljanja (često iz osvete) obično je povezan s nasiljem u obitelji koje već traje ili je početak kriminalne nasilničke 'karijere' počinitelja.

ZANEMARIVANJE je najčešći oblik nedopustivog ljudskog ponašanja prema konjima. Uključuje širok spektar situacija kojima se uzroci mogu suziti na:

  1. ignoriranje potreba konja od strane 'vlasnika' (očituje se u neosiguravanju adekvatnog životnog prostora za konja, nepostojanju zaklona od loših vremenskih uvjeta, nebrige o hrani i vodi)
  2. financijske probleme 'vlasnika' ili skrbnika,
  3. apatiju (razočaranje) 'vlasnika' ili skrbnika, tj. neispunjena očekivanja
  4. ovisnosti 'vlasnika' ili skrbnika i s time povezane promjene u ponašanju.

Najuočljiviji i najčešće prijavljivani (ali ne i najčešći) oblik zanemarivanja konja je izgladnjelost konja (konj je vrlo mršav, strše mu rebra i kosti...). Najčešći oblik zanemarivanja konja čine slučajevi zanemarivanja kopita konja i procjenjuje se da je zanemarivanje i neprovođenje brige o zdravlju kopita četiri do pet puta češće od slučajeva izgladnjivanja, ali se najrjeđe prijavljuje (vjerojatno stoga što nije toliko uočljivo).

Vezane teme

Izgladnjeli konj [ 120.86 Kb ]Rana na konju [ 54.15 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting