26.01.21. Kaznena prijava protiv vlasnika psa "Debelog", napuštenog u Petrinji

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Ferde Hefelea 57 (obilaznica)
44 000 Sisak

Poštovani,

iz objava u medijima saznali smo da je udruga za zaštitu životinja „Najbolji prijatelj” iz Karlovca spasila i preuzela na skrb psa imena „Debeli”.

Navodi se da su nakon potresa 29. 12. 2020. u jednom podrumu u Petrinji volonteri udruge „Najbolji prijatelj” 31. 12. 2020. pronašli nepokretnog psa u tipu rotvajlera, iznemoglog, zavezanog za panj, preplašenog, u lošem fizičkom i psihičkom stanju, a sve nakon dojave:

„X i X su pobjegli za Zagreb, pas rotvejlera koji nemoze na zadnje noge ostao je zavezan u podrumu”: „Bez imalo razmišljanja odjurili smo na dojavljenu adresu. Dozivali smo ljude oko kuće, psa, kucali po prozorima podruma. Ni muk. Pitali smo opet. Je li sigurna u navedeno? Nitko ne laje, ne cvili… I je, sigurna… Ušli smo unutra. I bio je tamo. U drugoj mračnoj prostoriji, zavezan za panj. Iznemogao, gotovo nepokretan. Zadnje 2 noge oduzete, prednje 2 jako slabe. Dehidrirao, gladan… Imao je problema s očima, otežano jeo, pio… U 23:30 na staru godinu naša je veterinarka dolazila napraviti prvo što se moglo. A do 3:30 ujutro volonterka ga prala, držala na infuziji, hranila… Tako je nama izgledao doček, nadamo se bolje, 2021. Zove se Debeli. Ima 3 godine. Njegova priča podsjeća nas na sve zaboravljene, ostale u ruševinama, zaključanim podrumima, kućama… Odmah sljedeći dan zvali smo vlasnika. Potpisao je izjavu o odricanju vlasništva nad psom i prijepis na skrb Udruzi… Danas smo bili na prvom vađenju krvi. Iz nalaza se vidi da su prisutne neke upale. Liječimo oči, na antibiotiku je, hranimo se kuhanom hranom, lijepo se debljamo i vraćamo snagu. A što se tiče invaliditeta – detaljne pretrage će tek pokazati.”

Psu je veterinarsku skrb pružila dr. vet. med. Lovorka Rubeša iz Ambulante Anima (Ul. Ante Starčevića 26, Karlovac, 099 578 9999). Pas je stavljen na infuziju, liječen je antibioticima, a dr. Rubeša utvrdila je da je to što ne može hodati stanje koje nije povezano s potresom, već traje otprije.

Nakon prve veterinarske obrade, pas se oporavlja i liječi kod privremene udomiteljice, volonterke I. J. Ona ima i informacije o vlasniku psa jer ga je Udruga kontaktirala i on se psa odrekao i prepustio Udruzi skrb o nesretnoj životinji. Udruga „Najbolji prijatelj” sada skuplja od građana donacije kako bi mogla obaviti skupe pretrage (od nekoliko tisuća kuna) i platiti psu terapije koje će mu pomoći da prohoda. Prema daljnjim informacijama iz medija, nakon tri tjedna pas je u svojem privremenom domu u Karlovcu uspio pomalo stati na noge. Umjesto vlasnika, sve troškove plaća Udruga iz donacija.

Iz svega navedenoga nesporno je sljedeće:

- Vlasnik psa i njegova obitelj svjesno su ostavili svojeg invalidnoga psa zavezanog lancem u hladnom i mračnom podrumu ostavljajući ga da fizički i psihički pati i da danima umire od gladi, žeđi, hladnoće i bolesti. Pas je ostao živ samo zahvaljujući slučajnoj dojavi da je zatvoren.

- Vlasnik psa otputovao je s obitelji u Zagreb ne obavijestivši nikoga da je u podrumu njegove kuće ostavljen zavezan pas niti je zatražio pomoć za psa i njegovo zbrinjavanje dok njega nema.

- Zdravstveno stanje psa i uvjeti držanja upućuju na dugotrajno kršenje Zakona o zaštiti životinja i zanemarivanje zdravlja i dobrobiti životinje te da vlasnik psu nije pružio adekvatnu veterinarsku i svaku drugu skrb kakvo je zahtijevalo njegovo zdravstveno stanje i invalidnost. Da udruga „Najbolji prijatelj” nije dojavom saznala za postojanje psa u podrumu, on bi dosad umro u mukama.

Time su ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 205. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18) koji se odnosi na ubijanje ili mučenje životinja.

Udruga Prijatelji životinja podnosi ovu prijavu zato što je naknadno saznala da dosad nije podnesena prijava protiv vlasnika psa, a osuda nezakonitog ponašanja pojedinca na štetu zdravlja i dobrobiti životinje iznimno je važna i presudna kako vlasnik psa ne bi ubuduće ponovio jednako ponašanje prema nekoj drugoj nesretnoj životinji, zbog čega predlažemo i zabranu držanja i nabavljanja druge životinje.

U skladu s navedenim, predlažemo da Državno odvjetništvo utvrdi identitet vlasnika psa, poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika i pokrene kazneni postupak kako bi bio proglašen krivim te da sud izrekne vlasniku psa zaštitnu mjeru zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 26. siječnja 2021.

U prilogu:

Objave iz medija, s fotografijama psa:

- članak na portalu radio-mreznica.hr od 6. 1. 2021.

- članak na portalu index.hr od 6. 1. 2021.

- članak na portalu radio-mreznica.hr od 20. 1. 2021.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting