Njemačka glasala za prava životinja

| More

Njemačka je postala prva Europska zemlja koja je izglasala da će svojim ustavom jamčiti prava životinja.

Većina zakonodavaca u Bundestagu, ovoga je petka (17. svibnja 2002.) glasala da se klauzuli koja obvezuje državu da poštuje i štiti dostojanstvo čovjeka doda 'i životinje'. To će se najviše osjetiti kod ograničavnja upotrebe životinja za pokuse.

543 zakonodavaca u Njemačkom donjem domu parlamenta glasalo je da se životinjama ustavom zajamče prava, 19 ih je glasalo protiv dok ih je 15 bilo suzdržano. Očekuje se da će Bundesratov gornji dom ovoga ljeta prihvatiti tu odluku.

Članak 20a Njemačkog općeg zakona tada će glasati: 'Država preuzima odgovornost da štiti prirodne temelje života i životinja u interesu budućih pokoljenja.'

O ovom članku se žestoko raspravljalo među njemačkim političarima gotovo 10 godina.

Životinje u Njemačkoj su već i ranije bile zaštićene zakonom koji je određivao u kakvim uvjetima moraju biti držane životinje u zatočeništvu, ali aktivisti tvrde da taj zakon nije bio dovoljno razrađen po pitanju kontrole upotrebe životinja u svrhu istraživanja.

S ovim novim mjerama, federalni ustavni sud morat će odvagnuti prava životinja u odnosu na druga prava kao što su pravo na provođenje istraživanja i prakticiranje religije. To bi moglo dovesti do strožih mjera i zabrana kod upotreba životinja za testiranje kozmetike ili lijekova koji se ne izdaju na recept.

Nisu svi pozdravili ovakvu odluku. Dok je Ministrica za odnose s potrošačima i članica Stranke zelenih Renate Kunast nazvala ove promjene revolucionarnim i toplo ih pozdravila naglasivši da one neće umanjiti ljudska prava, konzervativni članovi parlamenta ranije su se protivili tim promjenama izrazivši bojazan da će se prava životinja staviti iznad prava ljudi što bi posebice moglo štetiti njemačkoj istraživačkoj industriji.

Borci za prava životinja iskoristit će ove ustavne promjene kako bi okončali neopravdano duge rute na kojima se životinja prevoze, dok su zakonodavci izjavili da će vlada nastojati poticati financiranje onih istraživačkih projekata koji traže alternative uporabi životinja u pokusima.

Članak objavljen na CNN.com

Primati korišteni za pokuse [ 74.73 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting