Zapljena zaštićenih vrsta ptica u Siščanima

| More

Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture je 20.01.2006. u mjestu Siščani kod Čazme, tijekom provedenog inspekcijskog nadzora kod hrvatskog državljana pronašla pet zaštićenih ptica sljedećih vrsta: drozd cikelj (1 kom.), žuta strnadica (1 kom.), crvendać (1 kom.) i zimovka (2 kom.).

Ovim je nadzorom, kojeg je obavio viši inspektor zaštite prirode Željko Vuković iz Ureda Inspekcije zaštite prirode u Đakovu, u suradnji s višim inspektorom Brankom Hromatkom, utvrđeno kako su ptice nabavljene, držane i uzgajane na protuzakoniti način, a s konačnim ciljem prodaje, što je vlasnik ptica oglašavao i u novinama.

S obzirom na to da su u Republici Hrvatskoj lov, trgovina, uzgoj, razmnožavanje, kao i samo držanje zaštićenih vrsta ptica strogo zabranjeni prema Zakonu o zaštiti prirode, za što je propisana i kazna u visini od 7.000 - 30.000 kn, Inspekcija zaštite prirode je pronađene ptice zaplijenila, a protiv prekršitelja će biti podnijeta prekršajna prijava nadležnom prekršajnom sudu.

Po provedenom inspekcijskom postupanju, tri ptice su zbrinute u Državni azil za zapljenjene zaštićene životinje u Ruščici, jer je riječ o pticama koje su više godina bile u zatočeništvu gdje su praktički i othranjene, dok su dvije ptice puštene u prirodu.

Vrijednost zaplijenjenih ptica procijenjena je prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama i iznosi 3.600 kn.

Ovo je već treća zapljena zaštićenih ptica u 2006. godini, što je rezultat kontinuiranog postupanja Inspekcije zaštite prirode po problematici suzbijanja protuzakonitog lova, držanja i trgovine zaštićenim vrstama ptica pjevica.

Inspekcija zaštite prirode u svezi s ovom zapljenom ptica zahvaljuje Udruzi za zaštitu životinja Život iz Osijeka i njenom predsjedniku Davorku Feilu, čije su informacije pomogle pri otkrivanju počinitelja ove protuzakonite djelatnosti.

Zaplijenjeni crvendać [ 31.88 Kb ]Zaplijenjena strnadica [ 47.00 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting