04.11.19. Držanje i prodavanje riba u Konzumu u Varaždinu

| More

KONZUM plus d.o.o.
n. r. g. Slavko Ledić, predsjednik Uprave
Marijana Čavića 1a
10 000 Zagreb

Predmet: Držanje i prodavanje riba u Konzumu u Varaždinu

Poštovani gospodine Lediću,

obraćamo Vam se glede prijave koju smo dobili od zgroženih kupaca zbog držanja riba u Konzumu Centar, Ul. Gustava Krkleca 1, u Varaždinu. Tamo u ponudi imaju ribu (šarane) koje drže žive u bazenu/akvariju i kupcima ih „upecaju”. Prema dojavi kupaca, uvjeti u kojima se drže šarani grozni su: puno velikih riba u malom je prostoru, guše se i ne mogu uhvatiti zraka, dišu kao da nisu u vodi.

Ovaj primjer, nažalost, potvrđuje i opravdava našu inicijativu da Vam se obratimo glede držanja i prodavanja živih životinja (riba i rakova) i u svim drugim Konzumovim trgovinama, što smo u dva navrata već i učinili, no nismo dobili nikakav povratni odgovor.

Iako držanje živih životinja za ljudsku konzumaciju nije izrijekom regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, KONZUM plus d.o.o. kao pravna osoba može samostalno odlučiti što učiniti glede toga, odnosno hoće li ribe držati u svojoj ponudi i podupirati ovakav oblik zlostavljanja i mučenja živih bića ili će okrenuti suosjećajniju stranu lica prema javnosti.

Ako je držanje živih šarana izazvalo zgražanje kupaca da nam se obrate kako bismo reagirali, onda vjerujemo da si možete zamisliti kako bi tek mučan prizor bio nasilna smrt na pultu trgovine tih istih životinja. Nadamo se i želimo vjerovati se slažete s nama da trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se žive životinje mučiti i ubijati, a što je zabranjeno i Zakonom o zaštiti životinja.

Pozivamo Vas da KONZUM plus d.o.o. proširi svoju poslovnu etiku i u nju uključi žive ribe i rakove te, unatoč zakonskim manjkavostima, pokaže da kao trgovački lanac razumije i uvažava nužnost zaštite životinja, ne dopuštajući prodaju živih životinja u svojim trgovinama. Na taj način izravno biste pomogli životinjama i, odbacivši bilo kakvu mogućnost da se sada i u budućnosti u Konzumovim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, dodatno izgradili ugled kao tvrtka. Nažalost, u ovome trenutku to nije slučaj.

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

U Zagrebu 4. studenoga 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting