Zob

| More

Zašto je zob toliko popularna? Zato što sadrži ugljikohidrate, proteine i masti. Možda se pitate zašto uzgoj zobi baš u Švedskoj. U njoj živi 9 milijuna stanovnika, a 10 puta je veća od Hrvatske. Upravo zbog tako velike površine Švedska je zemlja s jako velikim farmama te zbog hladne klime vrlo prikladna za organski uzgoj. Naši nam kapaciteti omogućuju godišnju proizvodnju od 15 do 20 milijuna litara. U našoj tvornici uopće ne upotrebljavamo sastojke koji imaju ikakve veze sa sojom ili kravljim mlijekom i jedini sastojak kojeg upotrebljavamo je zob.

Priča o zobenom mlijeku

Godine 1989. znanstvenici Sveučilišta Lund započeli su istraživanje proizvodnje napitka izrađenog od zobi sličnom mlijeku, ali bez dodataka kravljeg mlijeka. Istraživanje je bazirano na činjenici da je mnogo ljudi na svijetu izgubilo mogućnost proizvodnje enzima laktaze u organizmu, što za posljedicu ima nemogućnost probavljanja laktoze, šećera kojeg nalazimo u kravljem mlijeku.

Cilj je bio proizvesti novi proizvod za svjetsko tržište

Tvrtka CEBA i tvrtka Skinska Lantmannen kreirali su jedinstven proces proizvodnje u kojem se upotrebljavaju najbolje sirovine: zob, voda i repičino ulje.

Kao rezultat dobiven je jednolik, mlijeku sličan napitak - idealna alternativa kravljem ili sojinom mlijeku. Odlično se ponaša u kuhanju i pečenju, a izvrsnog je teka i termički neobrađen. Zahvaljujući kombinaciji sterilizacije toplinom i vakuumiziranom pakiranju, visoke prehrambene vrijednosti i aroma svježe zobi ostaju netaknute.

Tako je 1993. godine kreirana potpuno nova hrana. Otada se proizvodnja nastavlja uz korištenje patentiranog procesa proizvodnje, strogih pravila o higijeni i sofisticirane tehnologije. Proizvod je nosio ime MillMilk i na englesko tržište je lansiran u jesen 1995. godine. Danas se zobeno mlijeko može kupiti u trgovinama zdrave hrane i u supermarketima u mnogim dijelovima svijeta te se sve više kupuje.

Proces proizvodnje

Na samom početku zob se donosi u silose gdje slijedi obrada. U cijeloj je obradi najvažniji enzimski proces, zahvaljujući kojem se s zobenim proizvodima može i kuhati. Da nema to svojstvo nakon kuhanja bismo dobili zobenu kašu. Posebnim procesom izdvajaju se netopiva vlakna. Nakon toga procesa sve ostalo izgleda kao uobičajena proizvodnja pa na koncu dobivamo napitak u koji možemo dodavati kalcij ili neki okus poput čokolade. Upotrebljavamo postupak nazvan UHT - sistem zagrijavanja koji pridonosi dugom roku trajanja. Nakon toga proizvodi se pakiraju.

Svatko može imati koristi od zobi

Zob je idealan sastojak kad govorimo o kuhanju i zdravoj hrani, zahvaljujući svojim hranjivim sastojcima i osvježavajućem neutralnom okusu.

Zob sadrži mnogo korisnih minerala i elemenata u tragovima, proteina, folne kiseline, nezasićenih masnih kiselina, antioksidanata i vitamina. Prepuna je vlakana koja stimuliraju rad trbuha i crijeva, beta-glukana koji pomažu snižavanju kolesterola i vlakana koja reguliraju razinu šećera u krvi. Zob isto tako ima sjajnu osobinu da pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unaša previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.

Stoga, jedite više zobi i bit ćete zadivljeni kako ćete se dobro osjećati.

Zob - idealan sastojak funkcionalne hrane

Funkcionalna hrana je novi termin i odnosi se na hranu za koju je dokazano da doprinosi ljudskom zdravlju. Funkcionalna hrana se nalazi na granici između hrane i medicine i često se koristi kao preventiva za npr. alergije, visoki krvni pritisak, diabetes i pretilost. Zob je idealan sastojak u hrani čija je funkcija smanjiti rizik od srčanih i krvnih oboljenja. Ideja funkcionalne hrane poznata je diljem svijeta i dio je globalnog zdravstvenog trenda s golemim potencijalom.

Vezane teme

Zob [ 58.39 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting