Recepti koke Saše

| More

Isprobajte ukusne veganske recepte koke Saše.

Pečenka i pečeni krumpiri [ 298.73 Kb ]

Pečenka i pečeni krumpiri

Sastojci: 2 komada svježeg sejtana od 0,5 kg, umak od soje, senf, češnjak, 5 dl ulja, sol, papar; za prilog: 1 kg krumpira

Priprema: Komade sejtana prerezati po dužini na pola i marinirati preko noći u vrućoj marinadi od umaka od soje, senfa, češnjaka i ulja. Staviti ga u lim za pečenje i dodati 5 dl ulja. Zatim dodati očišćen i narezani krumpir i peći 1 sat. Svakih 15 – 20 minuta žlicom zagrabiti marinadu u kojoj se peku sejtan i krumpir te ih zaliti nekoliko puta. Po potrebi, za vrijeme pečenja može se dodati još ulja i marinade.
*Sejtan možete narezati na plohe i marinirati, no ako želite da ostane cijeli, prije nego što ga stavite marinirati, dobro ga pritisnite u posudi s marinadom kako bi marinada došla do sredine sejtana.

Kuglof [ 290.33 Kb ]

Kuglof

Sastojci: 150 g omekšalog veganskog margarina, 250 g smeđeg šećera, 1 vanilin-šećer, 4 žlice mljevenih lanenih sjemenki, 12 žlica vode, 1 prašak za pecivo, 300 g brašna T-550, 2 dl + 3 žlice biljnog mlijeka (sojino je najbolje, no može se napraviti i s nekim drugim poput rižinog ili zobenog), 40 g kakaa (ili više kakaa – ovisno koliko želite da bude čokoladno)

Priprema: Pomiješati mljevene lanene sjemenke s 12 žlica vode i ostaviti da odstoje. Dok se lanene sjemenke natapaju, izmiksati omekšali margarin sa šećerom i vanilin-šećerom. Zatim dodati smjesu od lanenih sjemenki, 2 dl biljnog mlijeka, brašno i prašak za pecivo te sve sjediniti.
Masu podijeliti na dva jednaka dijela pa u jedan dio dodati kakao razmućen s 3 žlice biljnog mlijeka. Kalup za kuglof treba dobro podmazati pa pobrašniti, da se kolač ne bi zalijepio. Istodobno iz obje posude ulijevati smjese u kalup te u isto vrijeme okretati kalup.
Peći 50 – 60 minuta na 180 – 200 °C. Ako kolač izvana gori, a iznutra je još sirov (ako se smjesa lijepi za čačkalicu, znači da nije pečen), prekriti kolač folijom do kraja pečenja.

Sirove slatke kuglice [ 228.68 Kb ]

Sirove slatke kuglice

Sastojci (za 10-ak kuglica): 600 g datulja, 300 g sirovih oraha (ili nekog drugog orašastog voća), šalica kokosova brašna

Priprema: Datulje očistiti od koštica te samljeti u sjeckalici hrane (ako nemate sjeckalicu, datulje prije namočite u vodu minimalno 40-ak minuta te ih što sitnije narežite. U tom slučaju vjerojatno će biti potrebno više oraha jer će datulje biti vlažnije). Orahe samljeti u mlincu. Sjediniti samljevene datulje i orahe te smjesu oblikovati u kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u kokos.

Vrhnje od suncokretovih sjemenki [ 227.40 Kb ]

Vrhnje od suncokretovih sjemenki

Sastojci: 150 g očišćenih suncokretovih sjemenki, 1 šalica vode, 1 žličica soli ili umaka od soje (dodati još po ukusu, ako je potrebno), 2 žlice octa (dodati još po ukusu, ako je potrebno)

Priprema: Suncokretove sjemenke kuhati u proključaloj vodi 15 minuta ili ih namočiti na nekoliko sati. Nakon toga treba ih iscijediti i isprati u hladnoj vodi. U blenderu smiksati suncokretove sjemenke, vodu, sol/sojin umak i ocat dok se ne dobije glatka i kremasta tekstura.
*Umak se može čuvati u hladnjaku nekoliko dana i od njega se mogu kombinirati razni okusi. Može se dodati curry i crvena paprika, a smanjiti količina octa te povećati količina soli. Može ga se koristiti kao bešamel za lazanje, sir na pizzi (preliti nakon pečenja), a može ga se kombinirati s raznim povrćem i mahunarkama te tjesteninom.

Francuska salata [ 176.88 Kb ]

Francuska salata

Sastojci: 5-6 krumpira (srednje veliki), 3 mrkve, 1 šalica graška, 3-4 kisela krastavca, 1 žlica limunova soka, 2-3 žlice majoneze bez jaja, 1 žlica senfa, sol

Priprema: Skuhati krumpir, mrkvu i grašak. Povrće i krastavce narezati na kockice, dodati limunov sok, senf, majonezu i sol pa sve dobro izmiješati, tako da majoneza poveže sastojke. Po želji, mogu se dodati na kockice narezani sir od tofua i dvije žlice sojinog ili zobenog vrhnja.

Juha od poriluka [ 203.33 Kb ]

Juha od poriluka

Sastojci: 2 poriluka, 4 krumpira (srednje veliki), 1 žličica soli, 1 žličica začina za juhu, 3 žlice ulja, 8,5 dl vode, 1 žličica papra ili po želji

Priprema: Poriluk izrezati na kolutiće (ako je tamniji dio poriluka previše čvrst, nemojte ga koristiti). Krumpire oguliti, isprati i izrezati na kockice.
U lonac staviti ulje, dodati krumpir i pirjati oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati vode da se prekrije krumpir, staviti sol te kuhati još 5 minuta s poklopljenim loncem. Kada krumpir postane polutvrd, treba staviti u lonac poriluk i ostale sastojke, osim papra. Kuhati još oko 15-ak minuta na laganoj vatri. Kada je juha gotova, dodati papra po želji.

Zahvaljujemo Vegefinu na sejtanu za pečenku i trgovinama bio&bio na suncokretovim sjemenkama.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting