Industrijski uzgoj

| More

Prvo sam prestala jesti meso, a tek kasnije sam zapravo naučila zašto je to bio pravilan izbor. Bila sam još djevojčica kada sam shvatila da nije u redu govoriti kako volim svog psa, kako su mi mile kravice i preslatke svinje, a onda za ručkom mljackati batak. Isprva je to bio tek osjećajni potez. Znala sam da umiru, umiru zbog mene, ali nisam znala onaj dio kako i zašto. Kako žive do toga dana kada ih ubiju i kako ih ubiju.

Polako sam i to naučila. Shvatila. Nešto slučajno čuješ, malo se raspitaš, pročitaš i do glave ti dođu sve te brojke i slike. Znala sam sve činjenice o životinjama privezanima na tako kratak lanac da ne mogu okrenuti glavu, o svinjama pritisnutima rešetkama. Znala sam i da ih često ubijaju čekićem u glavu, a da telad nakon nekoliko dana odvajaju od majke. Postala sam svjesna činjenice da životinje hrane lešinama drugih životinja, da ih šopaju antibioticima i hormonima, da život provedu ne vidjevši svjetlost sunca i bez mirisa svježeg zraka.

Sve, sve sam znala. Sve sam to čak i u detalje radi profesije morala naučiti, ali ništa me nije moglo pripremiti na šok posjeta farmi. I danas kada redovito idem tamo, kada se svakodnevno susrećem s tom patnjom, i dalje nisam pripremljena. I dalje se ne znam nositi s time.

Neopisivo je. Taj smrad, buka, panika u zraku, plač nekoliko dana starih praščića, očerupane kokoši u premalenim kavezima, telići natiskani u kut, štakori, muhe, pljesniva hrana, rane po tijelu...

Znam da zvučim patetično, ali tako je. Industrijske farme izgledaju gore nego što to uopće možete zamisliti! Sve one knjige o vegetarijanstvu, članci, pa čak i filmovi, ništa vam to ne može dočarati. Razumijete li da su svinje tako debele da im noge to ne mogu izdržati i cijeli život provedu ležeći na betonu, stisnute metalnim rešetkama, a iz njih automatski ispadaju praščići? Zamislite da vas užasno svrbi, ogromna muha vam šeta po nozi, a vi ju ne možete otjerati jer ste vezani? Tisuće krava prolazi kroz to svaki dan... I one priče o hrvatskom proizvodu i domaćem uzgoju... Sve je to varka. Uvoz, uvoz životinja, koje su do tada živjele vjerojatno u još gorim uvjetima, tisućama kilometara natiskane u kamionu, da bi ih se tu još nekoliko tjedana tovilo i prodalo pod domaći proizvod. Praščićima bez anestezije na živo vade testise. Pijetlovima bez anestezije otvaraju tijelo, režu ih i pincetom po utrobi traže dva sitna zrna - testise, koje vade da bi se dobili kopuni - 'kvalitetnije' meso.

Industrijski uzgoj 3 [ 125.01 Kb ]Prestat ću. Evo još samo ova slika. Farma svinja. Hangar bez zraka, vlažno kao u tropima. S gornje strane otvoreni metalni kavezi, malo odignuti od poda. Ispod njih bazeni za izmet. Tisuće malih svinjica nagurane u metalne kaveze. Igrale bi se, skakale, a nemaju kuda. Određeni postotak dnevno umire, bacaju ih u prolaze među redovima kaveza, skupljaju nekoliko puta dnevno. Bazeni s izmetom - raj za štakore kapitalce koji nesmetano trčkaraju i hrane se uginulim životinjama. Malo jače svinjice su naučile iskakati iz kaveza pa i pokoja trčkara po hodnicima, gricka uginule svinje, ali i uginule štakore.

Jeste li možda za jednu paštetu?

Vezane teme

Industrijski uzgoj 1 [ 81.55 Kb ]Industrijski uzgoj 2 [ 103.57 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting