02.11.13. Veganski Dunavski valovi

| More

Povodom Svjetskog dana veganstva Prijatelji životinja dijele tortu u obliku velikoga slova V

- 2. studeni: izrada V torte bez kravljega mlijeka i jaja, nagradna igra, recepti, horor film za Noć vještica

Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan veganstva. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva. Veganska prehrana isključivo je biljnog podrijetla te obiluje raznolikim okusima i mirisima. Bogatija je i zdravija od uobičajene europske prehrane, a pritom se može uživati u istim jelima i okusima na koje smo naviknuli preko veganskih varijanti tradicionalnih jela.

Povodom Svjetskog dana veganstva, udruga Prijatelji životinja organizira u subotu, 2. studenoga 2013. u 11 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, izradu poznatog kolača Dunavski valovi u obliku velikoga slova V, koji ne sadrži mlijeko i jaja, već je potpuno biljnog podrijetla pa time i zdraviji. Nakon što spretni kuhari kluba Vegehop izrade tortu i premažu završni sloj čokolade, građani će je moći degustirati.

Dijelit će se i nagrade onima koji najbliže pogode sve sastojke torte, a pogađanje će olakšati neki od izloženih sastojaka. Darove će na Trgu bana Jelačića dobiti i neki od mnogih koji su se prijavili za Vege izazov i uspješno proveli posljednjih mjesec dana na veganskoj prehrani te će svoja iskustva podijeliti sa svim zainteresiranima.

Na štandu Prijatelja životinja bit će dostupna peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije, a dijelit će se i veganski recepti za kolače i slana jela od namirnica biljnog podrijetla.

Kako se bliži Noć vještica i vrijeme gledanja horora, Prijatelji životinja pozivaju sve da na www.youtube.com/afcroatia pogledaju desetminutni horor pod nazivom 'Od farme do hladnjaka'. On se razlikuje od ostalih horor filmova po tome što prikazuje istinu iza zatvorenih vrata farmi i klaonica, a događa se bez prestanka svake sekunde, tako i upravo sada. Video je snimljen u produkciji organizacije Mercy For Animals i s naratorom glumcem Jamesom Cromwellom, te otkriva što sve životinje prolaze i što svatko može učiniti kako bi im pomogao.

Zbog navike konzumacije mesa, mlijeka i jaja ljudi nepotrebno iskorištavaju i ubijaju životinje. Svjetski dan veganstva poziva sve da obilježe ovaj dan uživajući s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u blagodatima biljne hrane te da se informiraju o veganstvu. Uz postizanje vitalnosti i zdravstvenih prednosti, prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom na to da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s golemom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu te kataklizmičkim uništenjem okoliša.

Oni koji odaberu veganski način života također ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje, već ih udomljuju.

Prijatelji životinja potiču građane da ne jedu meso i namirnice životinjskog podrijetla barem jedan dan u tjednu, da počnu s vegetarijanstvom ili da najbolje odmah postanu vegani i time spase brojne životinje te čuvaju okoliš i svoje zdravlje.

Biljne proizvode za Svjetski dan veganstva osigurali su bio&bio, Encian i Omegol.

Više informacija može se saznati na www.vegan.hr.

Fotografije snimili Maja Sokolean i Prijatelji životinja.

Svjetski dan veganstva [ 195.80 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 64.29 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 169.65 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 104.04 Kb ]Svjetski dan veganstvaSvjetski dan veganstvaSvjetski dan veganstva [ 253.55 Kb ]Svjetski dan veganstvaSvjetski dan veganstvaSvjetski dan veganstva [ 204.22 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 188.54 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 216.99 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 217.43 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 201.99 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 138.03 Kb ]Svjetski dan veganstva [ 173.21 Kb ]

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting