23.09.23. Anketa za studente o veganskim obrocima

| More

Prijatelji životinja pitaju studente o uvođenju veganskih opcija u studentske menze

- Nastavlja se kampanja za biljna jela na izbor svim studentima neovisno o njihovu načinu prehrane

veganski obroci u menzama [ 171.51 Kb ]

Udruga Prijatelji životinja poziva sve studente da sudjeluju u anketi o uvođenju veganskih obroka u studentske menze i restorane u studentskim domovima. Anketa ima za cilj prikupiti mišljenje studenata o potrebi uvođenja veganskih opcija u studentsku prehranu neovisno o njihovom načinu prehrane te kako bi se bolje razumjele njihove navike i želje.

Pozivaju sve studente da ispune anketu i podrže ovu važnu kampanju te pomognu u stvaranju pozitivnih promjena u studentskim prehrambenim opcijama.

Prijatelji životinja podsjećaju da je uvođenje veganskih obroka u studentske menze i restorane od velikog značaja, kako za njihovo zdravlje tako i za dobrobit životinja i očuvanje okoliša. Ova inicijativa odražava rastući interes studenata za etički i ekološki održivim prehrambenim opcijama. Veganski obrok mogu izabrati svi barem povremeno iz bilo kojeg razloga, a studentima veganima osigurava njihovo pravo na obrok prema izboru.

To su prepoznale mnoge države čije javne institucije diljem svijeta već odavno imaju veganske opcije te idu i korak dalje i uvode jedan dan tjedno bez mesa za sve. U Berlinu i Oxfordu studentski restorani postaju i u potpunosti veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena. Hrvatska iznimno zaostaje kada je riječ o poticanju odabira niskougljičnih biljnih obroka, unatoč tome što je Niskougljičnu strategiju Hrvatski sabor donio još 2021. godine.

Udio vegana velik je upravo u studentskoj populaciji, a i mnogi studenti jednostavno ne žele svaki dan biti prisiljeni samo na obroke koji sadrže životinjske sastojke. Analiza trenutnih jelovnika u menzama pokazuje da vegetarijanski meni u većini slučajeva sadrži mlijeko, sir, vrhnje i/ili jaja te uglavnom nisu napravljeni dovoljno ukusno. Studenti koji se hrane veganski osuđeni su na priloge. Često ostaju gladni i moraju trošiti dodatne novce na obroke izvan studentskih restorana iako bi trebali imati jednake uvjete.

Anketa se nalazi OVDJE i svi studenti pozvani su da ju ispune. Ostali mogu pomoći širenjem informacija o anketi i potpisivanjem peticije za uvođenje veganskih obroka u sve javne institucije

veganski obroci u menzama [ 220.12 Kb ]

veganski obrok [ 399.75 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting