26.04.22. Meso opasnije od fosilnih goriva!

| More

Ari Ben Dror iz izraelskog The Good Food Instituta istaknuo veliki utjecaj mesa na klimatske promjene

- Snažne poruke s online predavanja u sklopu konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize”

prehrana i klima [ 82.66 Kb ]

U sklopu međunarodne konferencije „Zelenim razvojem protiv klimatske krize” Rezolucije Zemlje i Veleposlanstva Države Izrael, koja se održava danas u Zagrebu, snažne poruke poslao je svojim online predavanjem Ari Ben Dror, pomoćni direktor u izraelskom The Good Food Institutu (GFI).

Ari Ben Dor u svojem predavanju pojasnio je zašto je industrijski sustav proizvodnje mesa najveća prijetnja čovječanstvu, još opasnija od proizvodnje fosilnih goriva. Pred brojnom publikom konferencije u kojoj su sudjelovali i predsjednik RH Zoran Milanović i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, osvrnuo se na opasnost uzgoja životinja radi mesa za čovječanstvo zbog klimatskih promjena, gubitka biološke raznolikosti, sigurnosti hrane, otpornosti na antibiotike, rizika od pandemije i još mnogih razloga.

Good Food Institute neprofitna je organizacija koja radi na poboljšanju globalnog prehrambenog sustava za planet, ljude i životinje. Uz znanstvenike, tvrtke i kreatore politike, njihovi timovi usredotočuju se na to da biljno i kultivirano meso (npr. Impossible Foods i Beyond Meat) učine ukusnim i pristupačnim. Svojim radom promiču alternativne bjelančevine ​​kao bitno rješenje potrebno za ispunjavanje svjetskih ciljeva o klimi, globalnom zdravlju, sigurnosti hrane i bioraznolikosti.

Kultivirano meso, poznato i kao laboratorijski uzgojeno meso ili čisto meso, proizvodi se izravnim uzgojem životinjskih stanica. Ova metoda proizvodnje eliminira potrebu za uzgojem i ubijanjem životinja za hranu. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća predviđa se da će laboratorijsko meso i izravni izvori biljnih proteina zauzimati značajan tržišni udio od 1,7 trilijuna dolara industrije mesa od životinja i ribolovne industrije.

Za razliku od konvencionalnog uzgoja govedine, za uzgoj kultivirane inačice troši se 95 posto manje zemlje i 78 posto manje vode, za čak 93 posto smanjuje se zagađenje zraka te se ispušta 92 posto manje otrovnih kemikalija i 92 posto manje ekvivalenta CO2. U kultiviranom mesu nalazi se spas za ekološku katastrofu nastalu zbog mesne industrije i mnoge životinje zbog čega sve više okolišnih organizacija i organizacija za zaštitu životinja promovira takvo meso.

Jedna od njih je i udruga Prijatelji životinja, koja poziva sve da ozbiljno shvate krizu s klimatskim promjenama i odmah započnu s pozitivnim promjenama: „Svi se mi kao pojedinci možemo uhvatiti ukoštac s rješavanjem velikih problema današnjice poput gladi u svijetu, klimatskih promjena, nestašice vode, krčenja prašume, bolesti uzrokovanih jedenjem mesa, mlijeka i jaja, kao i mučenjem životinja na farmama i užasima ubijanja u klaonicama. Čak je i Hrvatski sabor donio tzv. Niskougljičnu strategiju kojom se potiče veća potrošnja namirnica biljnog podrijetla. Svakim danom tehnologija proizvodnje biljnog i kultiviranog mesa sve više napreduje, kao i njihova dostupnost u trgovinama i u restoranima brze hrane, a veganske inačice tradicionalnih i modernih jela prihvaća sve više ljudi. Veganska hrana formula je naše održivosti na ovome planetu i važno je govoriti o tome.”

„Kao što je izjavio Bruce Friedrich u svojem predavanju, jesti meso isto je kao skuhati devet tanjura tjestenine i onda baciti njih osam! Baš kao što svijet mijenja način proizvodnje energije i pogona automobila, mi moramo promijeniti način na koji se proizvodi meso. Alternativni proteini radikalno smanjuju stakleničke plinove povezane s proizvodnjom mesa. Proizvodnja mesa od biljaka i njegova kultivacija iz stanica nudi čovječanstvu priliku da stvori ugljično neutralan, učinkovit i siguran prehrambeni sustav suočen s rastućom globalnom potražnjom za mesom s intenzivnim resursima. Točnije, vlade bi trebale financirati istraživanje i poduzetništvo u tom području, stvarati znanstvene inovacijske centre te poticati istraživanje, razvoj i izgradnju privatnog sektora usredotočenog na alternativne metode proizvodnje mesa”, zaključio je Ari Ben Dor.

Njegovo predavanje može se u cijelosti pogledati na https://youtu.be/ZyY_6NQuRIY.

Više informacija o biljnom i kultiviranom meso te o ekološkoj cijeni uzgoja životinja za hranu može se saznati OVDJE.

Rezolucija Zemlja - predavanje Good Food Institute [ 36.82 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting