Soja

| More

Hrana i lijek; 'ta - teou' ili 'veliki grah' kako su soju nazivali stari Kinezi tisućama godina prije Krista, svrstavajući je u red svetih biljaka.

Ova nevjerojatna biljka, ljekovita je, a sadrži, ovisno o vrsti (žuta, zelena crna soja), između 37 i 50% proteina (dva puta više nego u mesu), uključujući sve esencijalne aminokiseline! Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana!

Pogledajte tablicu sastava i prehrambenih vrijednosti soje i nekih prerađevina (količina - 100 grama):

soja
zrno
soja brašno
(bez masti)
soja sir
(tofu)
soja
mlijeko
kcal 4273467238
bjelančevineg38527.83
mastig1924.22
ugljikohidratig26302.52
vlaknag514.30.1-
natrijmg5547-
kalijmg1680245142-
kalcijmg22529312820
magnezijmg--111-
fosformg555640126-
željezomg8.49.11.90.7
B1mg1.10.90.060.09
B2mg0.310.360.030.04
B6mg-0.68--
niacinmg2.22.40.1-

Izvor: Tablica sastava i prehrambenih vrijednost namjernica i pića, Kaić-Rak, Antonić 1990.

Soja u raznim oblicima

Postoji niz raznovrsnih proizvoda od soje (možete ih nabaviti u trgovinama ili neke od njih i sami pripraviti): zrno soje, teksturirana soja (medaljoni, ljuspice, komadići, odresci...) tofu (sir od soje), sojino mlijeko, tempeh, sojino brašno, sojini izdanci, sojino ulje, soja sos, miso te mnogi proizvodi poput salama, hrenovki, pašteta, umaka, razni sirevi, mlijeka, jogurti, pudinzi i slično.

Zrno soje

Kuhanje žute soje traje 3 sata ili 45 minuta u ekspres loncu (u oba slučaja prethodi najmanje 24 - satno namakanje). Zelena soja iziskuje najmanje 8 sati namakanja i kuhanja 45 - 60 minuta na umjerenoj vatri (ili 15 minuta u ekspres loncu). Može se spremati kao i grah i leća, a postoji i pržena zrna soje koja su izvrsna 'grickalica'.

Teksturirana soja

Proizveden je iz teksturiranih sojinih bjelančevina, poznatih i pod imenom sojino meso. Proizvodnja sojinog 'mesa' utemeljena je na naprednoj tehnologiji koja omogućava da se prilikom teksturiranja (fizikalne promjene strukture bjelančevina pod utjecajem visokog tlaka i temperature) unutar proizvoda zadrže važni hranjivi sastojci, koji se nalaze u izvornom sirovom sojinom zrnu. Gledajući prehrambene vrijednosti, to su namirnice naročito bogate bjelančevinama, sličnog sastava kao i meso, kojem, ako se začine i pripreme na pravilan način, nalikuju i izgledom i okusom. Imaju veliku sposobnost upijanja tekućine, masnoća i začina, ali nakon pripreme zadržavaju prvobitni oblik odreska. No, za razliku od mesa, oni sadrže veoma malo masnoća i soli, i nemaju u sebi kolesterola. Teksturirana soja je jeftina i laka za pripremu. Postupak pripreme teksturiranih sojinih proizvoda (medaljoni, ljuspice, komadići, odresci...) : Prokuhati pet do deset minuta u dobro posoljenoj vodi, može i začinjenoj, dobro ocijediti, začiniti po želji i potrebi, zatim pirjati, kuhati, peći na rostilju, pohati, pržiti i slično.

Tofu

Tofu (sojin sir) je namirnica spravljena od kuhanog zrna soje. Njegov neutralan okus omogućuje mu da apsorbira okuse sastojaka koji ga okružuju, pa se smatra jednom od najsvestranijih namirnica. Može se koristiti u juhama, umacima, kao glavno jelo, za deserte i čak za napitke; može se pržiti, peći (i na roštilju), marinirati ili spraviti pire. Tofu se može nabaviti u mekanom, čvrstom i vrlo čvrstom obliku, kao i kremasti, svježi, sušeni, dimljeni, zacinjeni i slično. Struktura i okus mogu se uvelike razlikovati od vrste do vrste, pa eksperimentirajte dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara.

Sojino mlijeko

Puno je vitamina i minerala, a nema, ni koelesterola, ni laktoze. Uz to, sojino mlijeko praktički nema ni zasićenih masnoća (0,34%). Može biti izvornog okusa, nezaslađeno i zaslađeno, okusa jednakog kravljem mlijeku, s raznim okusima kao npr. vanilije, čokalade, banane, jagode i slično, sa dodatkom vitamina i minerala. Sojino mlijeko možemo kupiti i u obliku praha koji se miješa s vodom. Naravno postoje i druga biljna mlijeka poput rižinog, zobenog, kokosovog, kao mješavine sojinog mlijeka s ostalim vrstama, odnosno cijela paleta zdravih i ukusnih proizvoda.

Soja sos

Izvrstan začin i dodatak jelima slankastog okusa. Tradicionalni japanski organski sojini umaci, npr. shoyu i tamari, prirodno su fermentirane mješavine sojinih zrna, soli i vode, a odlikuju se raskošnim, složenim okusima. Ako se spravljaju na tradicionalan način, i jedan i drugi umak moraju odstajati godinu dana. Kako biste lakše otkrili profinjene razlike u okusu, eksperimentirajte s vrstama dok ne otkrijete što vam se više sviđa.

Tempeh

Tradicionalni indonezijski proizvod od raskoljenih zrna soje, vode i posebne bakterije; može se napraviti kod kuće jednodnevnim fermentiranjem ili kupiti gotov u mnogim trgovinama prirodne hrane; bogat je bjelančevinama, koristi se u juhama, varivima, sendvičima, složencima i drugim jelima.

Miso

Fermentirana pasta od soje, morske soli i obično riže ili ječma; koristi se u juhama, varivima, namazima i kao začin. Svijetle varijante su blijedožute ili svijetložućkaste i fermentirane su samo nekoliko mjeseci. Okus im je blag i slatkast. 'Starije', dulje fermentirane vrste su boje jantara ili smeđe, a okus im je snažniji i intenzivniji.

Vezane teme

Soja [ 31.88 Kb ]Sojina ljuska [ 14.39 Kb ]Tofu 1 [ 14.59 Kb ]Tofu 2 [ 15.65 Kb ]Sojino mlijeko [ 20.50 Kb ]Tempeh [ 14.94 Kb ]Miso [ 22.31 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting