Pisma o (ne)ljudskosti - 1. dio

| More

Goran Majetić

Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac, 2002. (drugo izdanje, 2003.)

Promišljanja o moralnosti čovjekove prehrane iz pera jednog vegetarijanca-vegana

(160 stranica, 44 poglavlja, karikature Ivan Mišković Novi list, popis i misli poznatih vegetarijanaca)

U izdanju Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, u biblioteci Novo doba, objavljena je knjiga karlovačkog novinara i pisca Gorana Majetića - Pisma o (ne)ljudskosti - 1. dio.

U Pismima Goran kroz četrdesetak eseja i priča dotiče, u hrvatskoj književnosti, 'pusto' polje moralnosti ljudske prehrane. Takav spisateljsko-novinarski iskorak dao je naslutiti već zbirkom pjesama i kratkih priča O životu i smrti, no Pisma je u potpunosti posvetio etičkim razlozima za - vegetarijanstvo. Ne samo kao prehrane za koju se 'ne ubija', već i kao načina života koji ima sve više sljedbenika. Pri tome Goranovu ruku u pisanju usmjeravaju svjetski velikani duha i stvaralaštva, gotovo odreda i sami vegetarijanci. Ova je knjiga njihova i piščeva zajednička snažna poruka da put do mirnijeg i ljepšeg svijeta za sve njegove stanovnike vodi i kroz - ljudske želuce.

Goran se za takvu budućnost Zemlje ne bori samo 'perom', već djelujući kao član društava za zaštitu i prava životinja, te promicanje vegetarijanstva (Prijatelji životinja, Međunarodno društvo za sprječavanje okrutnosti nad životinjama i biljkama, Vegetarijanska udruga Zagreb), ali i zalažući se za civilno služenje vojnog roka, te pomažući rad raznih udruga kojima je svrha unaprijediti ljudska prava i odnose (poglavito žena, djece, invalida, stradalnika i sirotinje). U slobodno vrijeme nastoji sa suvježbačima razmijeniti i znanja i iskustva stečena primjenom joge po međunarodno priznatom sustavu Joga u svakodnevnom životu. Po zanimanju je novinar, radio je kao dopisnik Večernjeg lista, a trenutno je suradnik Karlovačkog tjednika. Uredio je nekoliko knjiga pjesama i časopisa, a osim nastavka Pisma o (ne)ljudskosti priprema i knjigu o slavnim vegetarijancima, kao i 'udžbenik' o razlozima za vegetarijansku prehranu.

Pisma su peta Goranova knjiga, čiji naslovi poglavlja zorno svjedoče o njezinom sadržaju i pristupu zadanoj temi: Lj... ubiti!, Ne jedi - mrtvace!, Krvave žrtve u ime - života, Pas - dragi prijatelj ili čovjekova hrana?, Zdrava djeca, i bez mesa!, Zar Bog nije mesožder?, Skini okove stoci i oslobodi - sebe!, Mogu li bar jesti neoplođena jaja?, Kako se izliječiti od prežderavanja mesom?...

Knjiga se može naručiti izravno od pisca, pozivom na broj mobitela 091 1555 005 ili putem e-maila gmajetic@gmail.com.

Literatura - Goran Majetić: Pisma o (ne)ljudskosti [ 32.63 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting