Zapisnik sa sastanka skloništa za napuštene životinje

| More

Sastanak skloništa za napuštene životinje

Mjesto održavanja: Sklonište za nezbrinute pse Grada Zagreba, Dumovec

Datum i vrijeme održavanja: Subota, 18. studeni 2017. godine s početkom u 11 sati

10:30 - 11:00 - okupljanje u skloništu Dumovec

11:00 - 11:15 - Zakon o zaštiti životinja i skloništa za napuštene životinje (Luka Oman)

11:15 - 11:30 - Prezentacija rada skloništa Dumovec (Tatjana Zajec)

11:30 - 12:30 - Povjerenstvo za zaštitu životinja

12:30 - 13:00 - Pauza

13:00 - 14:30 - Pravilnik o skloništima

14:30 - 15:00 - Udomljavanje pasa za rad u policiji (Predstavnik policije)

15:00 na dalje - Obilazak skloništa Dumovec

Sažetak sastanka

Sastanak je započeo Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja izlaganjem
o Zakonu o zaštiti životinja i njegovom utjecaju na rad skloništa. Naglasio je važnost suradnje i dijeljenja dobrih praksi koje pospješuju fluktuaciju skloništa odnosno udomljavanje životinja.

Nakon toga je voditeljica skloništa u Dumovcu Tatjana Zajec održala
izlaganje o dobrim praksama udomljavanja pasa i različitim marketinškim djelovanjima koje daju rezultate.

Uslijedila je rasprava i razmjena iskustava, a predstavnici skloništa su iznosili svoje probleme i svoja postignuća. Raspravljalo se i o važnost suradnje s udrugama i lokanim zajednicama koje treba poticati na pravilnu i potpunu provedbu Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje novih zakonskih odredbi poput provedbe kontrole mikročipiranja pasa i mogućnosti proglašenja obvezene kastracije pasa i mačaka od strane općina i gradova.

Kratka pauza iskorištena je za bolje međusobno upoznavanje predstavnika skloništa i mali predah uz veganske sendviče, kavu i sokove.

Sljedeća točka bila je izbor predstavnika skloništa pri Povjerenstvu za zaštitu životinja. Matko Boršić, voditelj Mreže za zaštitu životinja, koja je organizator sastanka, predložio je da predstavnik bude Hrvoje Harač iz osječkog skloništa Udruge Pobjede te da njegova zamjena bude Tatjana Zajec iz skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

Nakon toga se povela rasprava o Prijedlogu pravilnika o uvjetima kojima
moraju udovoljavati skloništa za životinje. Spomenuto je da se prilikom izrade prijedloga treba držati Zakona o zaštiti životinja u uvjetima koje propisuje, dok se druga područja reguliraju nadležnim pravilnicima drugih zakona.

Uslijedila je rasprava oko pojedinih članaka. Neki od članaka o kojima se raspravljalo ticali su se potrebe za priključenjem na vodovodnu mrežu i zaključeno je da je bolje to ne tražiti Pravilnikom jer su neka skloništa dislocirana. Rasprava se vodila i oko radnog vremena i potreba za radom
skloništa vikendom i popodne te je zaključeno da je najbolji prijedlog
da skloništa moraju raditi ili i subotu i nedjelju, ili ona koja ne rade nedjeljom da rade barem dva dana od ponedjeljka do petka u popodnevnim satima. Raspravljalo se i oko provođenja edukacije
volontera i potrebnih kvalifikacija voditelja skloništa.

Na kraju je dogovoreno da svi dostave primjedbe na Prijedlog, kao i svoje ideje za poboljšanje, na e-mail mreza@prijatelji-zivotinja.hr.

Stigli su predstavnici policije koji su govorili o mogućnosti udomljavanja pasa za potrebe policije te je uslijedila rasprava, odnosno odgovori na pitanja, o uvjetima testiranja. Dogovoreno je da će sve dodatne informacije biti poslane svim skloništima te su predstavnici policije ostavili kontakt podatke.

Na kraju je uslijedio obilazak skloništa uz objašnjavanje određenih postupaka sa psima, ophođenja s volonterima, šetnje pasa, socijalizacije pasa, edukacije djece, organiziranja otvorenih vrata skloništa i drugih aktivnosti.

Sastanak je završio u 16 sati. Obavješteni su i mediji o prvom održanom sastanku skloništa - http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3371

Prvi sastanak sklonista [ 185.52 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 181.36 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 44.41 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 217.49 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 208.64 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 214.01 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 178.65 Kb ]Prvi sastanak sklonista [ 288.25 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting