Primjeri početka provedbe Zakona

| More

Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, donio je Odluku o osnivanju i imenovanju Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Predsjednik Koordinacijske radne skupine bit će zamjenik župana Marijo Klement, a njegov zamjenik Dario Ripli. Osim toga, župan Igor Andrović donio je Odluku o određivanju osobe odgovorne za dobrobit životinja iz članka Zakona o zaštiti životinja, za što je određen Predrag Mrmoš iz Virovitice. On je i ujedno član Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja za područje Virovitičko-podravske županije te ima prava i obaveze određene Zakonom o zaštiti životinja i propisa donesenih na temelju Zakona.

Grad Kaštela obavijestio je sve građane da će komunalni redari od 27. studenoga 2017. godine, u suradnji s djelatnicima azila za životinje iz Kaštel Sućurca, provesti kontrolu i obići cijelo područje Grada Kaštela. Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa. Cijena mikročipiranja iznosi 80 kuna, a kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do šest tisuća kuna. Do spomenutog datuma redari su kontrolirati teren i samo upozoravali skrbnike. Nakon 27. studenoga krenulo je i sankcioniranje skrbnika pasa koji nisu mikročipirani. Teren će nastaviti obilaziti prema vlastitom nahođenju, što znači da u jednom danu, primjerice, mogu obići dio Kaštel Sućurca, a onda otići u Kaštel Stari i onda kroz Kaštel Kambelovac. Pas kojega redari i djelatnici azila zateknu bez mikročipa bit će smješten u azil i to sve do udomljavanja, a ako pas koji je zatečen na ulici ili javnoj površini ima mikročip, odnosno skrbnika, u tom slučaju životinja se vraća svojemu skrbniku, uz naplatu prekršajnog naloga. „Građani, budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje i mikročipiranje te održavajte grad čistim i ugodnim za život”, izjavila je Marija Pelivan, pročelnica UO-a za komunalno gospodarstvo i imovinsko pravne poslove Grada Kaštela.

Komunalno redarstva Grada Vodica obavijestilo je građane da će postupati sukladno Zakonu o zaštiti životinja. „Kontrolirat ćemo jesu li psi mikročipirani, za što je kazna 6000 kn ako se utvrdi da pas nema mikročip. Upozoravamo građane na kontrolu razmnožavanja životinja, preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, što je rutinski veterinarski zahvat, zabranjeno je napuštanje životinja. Nadalje, skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Nepoštovanje ovih odredbi za sobom povlači i viske novčane kazne”, izjavio je Blagodar Španje, voditelja Odsjeka komunalnog redarstva Grada Vodica.

Na području Općine Belica započelo je popisivanje pasa. Komunalni redari izlaze na teren zajedno s veterinarima koji odmah neoznačene pse označavaju mikročipom i cijepe protiv bjesnoće. Usporedno s time, radi se kompletan popis pasa na području Općine te se ažuriraju podaci u bazi Lysacan. Tako su nestali psi na njihovu području od sada u Lysacanu evidentirani kao nestali, a preminuli psi kao mrtvi. Općina Belica svima sufinancira trošak mikročipiranja te će tijekom 2018. godine provoditi akcije kastracije/sterilizacije, što će također sufinancirati.

U siječnju 2018. općina Suhopolje u Virovitičko-podavskoj županiji donijela je odluku o sufinanciranju kastracije pasa i mačaka svojih sumještana. Za te aktivnosti iz proračuna je izdvojeno 10 tisuća kuna, a iznos sufinanciranja za kastraciju koju će provoditi Veterinarska ambulanta Suhopolje iznosi od 50 do 200 kuna, ovisno o spolu i vrsti životinje. Najveći iznos mogu ostvariti vlasnici ženki pasa, dok najmanji vlasnici mužjaka mačke, a vlasnici mužjaka pasa i ženki mačke dobit će po 100 kuna. Odluku o dodjeljivanju novčanih sredstava donosit će komunalni redar. Prema riječima načelnika općine Siniše Horvata, ako odaziv bude velik, potrudit će se da se osiguraju dodatna financijska sredstva. – Smisao priče jest upravo provođenje Zakona o zaštiti životinja, dakle da smanjimo broj napuštenih kućnih ljubimaca – rekao je načelnik Horvat dodajući kako je to samo jedna od mjera koje su dužni kao Općina provoditi. – Tu je i kontrola mikročipiranja pasa, a kao Općina nastojat ćemo izaći u susret svim našim sumještanima i olakšati im troškove koji će izaći iz provedbe ovog Zakona – istaknuo je načelnik Horvat.

U siječnju 2018. provodi se kontrola mikročipiranja pasa na području grada Rijeke. 25. siječnja, od dvadeset pet nasumično odabranih pasa na raznim lokacijama, jedan je zatečen nečipiran i jedan bez povodnika. Skrbnici su dobili opomene, a uskoro se kreće s kažnjavanjem. Kontrola se nastavlja dalje.

Početkom veljače 2018. grad Čakovec postao je prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo obaveznu trajnu sterilizaciju pasa i mačaka. Čakovečko Gradsko vijeće izglasalo je Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u kojoj je propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora. Izuzeti mogu biti samo uzgajivači životinja koji imaju rješenje o registraciji uzgoja. Grad Čakovec uskoro će svim domaćinstvima dostaviti letak s pobrojenim pravima i obavezama, a potom će komunalni redari i veterinarska inspekcija krenuti na teren kako bi utvrdili stvarno stanje i donijeli odluku gdje će se provesti obavezna kastracija. Građanima slabijeg imovinskog stanja Grad će subvencionirati troškove. Oni koji odbiju provesti mjeru trajne sterilizacije psa ili mačke po naredbi komunalnog redara bit će kažnjeni s 300 do 2000 kuna. Ista je kazna predviđena i za one koji pse trajno drže vezane i nisu im osigurali krov nad glavom.

Grad Županja objavio je početkom veljače 2018. da će izuzetno u tijeku 2018. godine financirati mikročipiranje pasa prilikom redovitog cijepljenja protiv bjesnoće. Grad procjenjuje da je tek oko 30 % pasa na području Grada mikročipirano. Mikročipiranje će pridonijeti boljoj evidenciji kućnih ljubimaca i smanjenju troškova Grada na smještaju pasa u sklonište. Grad Županja će također financirati u 2018. godini i kastraciju životinja. Prilikom redovite podjele uplatnica za komunalnu naknadu za 2018. godinu svim obveznicima bit će uručen i letak o obavezama skrbnika pasa. U tijeku je priprema Odluke Grada Županja o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama i Naredbe o obveznoj trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka na podruju Grada Županja.

Objavljeno: prosinac 2017.

Ažurirano: siječanj, veljača 2018.

Vezane teme

Počela provedba Zakona [ 316.03 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting