30.06.17. Zakon o zaštiti životinja pohvaljen u Saboru

| More

Saborski zastupnici dali veliku podršku Prijedlogu Zakona o zaštiti životinja

- Prvo čitanje zakonskog prijedloga ujedinilo zastupnike: nužan iskorak za Hrvatsku u zaštiti životinja

Prijedlog Zakona o zaštiti životinja na prvom čitanju 29. lipnja 2017. godine saborski zastupnici jednoglasno su ocijenili kao vrlo kvalitetan, s naprednim zakonskim rješenjima zahvaljujući kojima će Hrvatska stati uz bok drugih država EU-a! Najveće zasluge za to ima odredba koju je pozdravila ne samo javnost već i saborski zastupnici, a odnosi se na prestanak ubijanja životinja u skloništima, koje ostaju ondje do udomljenja. Nakon 10 godina Hrvatska će konačno dobiti novi Zakon o zaštiti životinja.

Zastupnici su se složili da je iznimno važna edukacija svih koji će provoditi Zakon. Pohvalili su mogućnost da ministar ili veterinarski inspektor odredi sterilizaciju životinja, kao i odredbu o kontroli mikročipiranja pasa jer će visok postotak mikročipiranja smanjiti broj napuštenih životinja. Dodali su da će predložiti da i jedinice lokalne samouprave mogu narediti obaveznu sterilizaciju životinja kako bi se smanjio broj nezbrinutih životinja, a time i pritisak na skloništa. Marko Sladoljev i drugi zastupnici najavili su da će neki od amandmana koje će predložiti biti i udomljavanje životinja nakon pokusa.

Anka Mrak Taritaš rekla je da je i sama javna rasprava o ovom zakonu izazvala veliku pažnju javnosti i da je ovo velik iskorak ne samo u odnosu na Zakon koji smo imali već i u načinu promišljanja našeg odnosa prema životinjama. I Josip Križanić pohvalio je ovaj „sveobuhvatan, koristan i human zakon” kao snažan iskorak u dobrobiti životinja, koji je jako dobro primljen u javnosti, a dugoročno će donijeti financijske uštede.

Domagoj Mikulić naveo je da je ovaj zakon dobio simpatije jer rješava ključna pitanja: prestanak ubijanja u skloništima i udomljavanje životinja. Istaknuo je osječku Udrugu Pobjede, koja je samo u prvoj polovici ove godine udomila već 200 pasa, kao školski primjer no kill skloništa. Davor Vlaović posebno je zahvalio volonterima koji su dosad nosili teret zbrinjavanja životinja te je također ukazao da nije sve u novcu jer financijski bogat Dubrovnik nema sklonište.

Veljko Kajtazi istaknuo je da se problem pasa u romskim naseljima Međimurske županije mora rješavati na razini države, a da tome problemu pridonosi i to što se uzgajivači koji imaju do tri ženke za uzgoj trebaju samo evidentirati u upisnik, no za njih nije propisana kontrola prodaje pasa i profita. Branimir Bunjac podsjetio je na važan trenutak stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno početkom ove godine i naglasio da građani žele daljnji pomak u zakonodavstvu u zaštiti svih životinja.

Predrag Matić pohvalio je zabranu korištenja kopitara za izvlačenje drva iz šuma, osim u teško pristupačnim područjima. Najavio je amandman kojim će predložiti zabranu natjecanja konja u povlačenju trupaca rekavši da smo u 21. stoljeću i da naslađivanje u takvoj vrsti zabave nije tradicija, već klasično mučenje životinja.

Uz novosti, većina zakonskih obaveza postoji u Zakonu o zaštiti životinja još od 2007. godine, samo što ih mnoge jedinice lokalne samouprave nisu provodile. Obaveza provođenja Zakona komunalnim redarima propisana je još 2013. godine, a ovim Prijedlogom Zakona daju im se veće nadležnosti i mogućnost naplate kazni u korist lokalne zajednice. Zastupnici smatraju nužnim da se provedba Zakona ne prepusti samo komunalnim redarima, već da se aktivno uključe veterinarska inspekcija i veterinari.

Ovim Prijedlogom Zakona svakako se povećavaju standardi zaštite životinja, čemu pridonose i zabrane zlostavljačkih praksi kao što su: zatočavanje medvjeda i dupina, trčanje životinja privezanih uz motorno prijevozno sredstvo koje je u pokretu, spolni odnos sa životinjama, čupanje perja živim životinjama, bacanje petardi na životinje, držanje i korištenje životinja u cirkusima i sl.

Prijatelji životinja vjeruju da će saborski zastupnici dodatno poboljšati Prijedlog Zakona o zaštiti životinja kvalitetnim amandmanima.

Zakon o zaštiti životinja pohvaljen u Saboru [ 107.94 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting