02.01.17. Zabranjen uzgoj činčila za krzno!

| More

Povijesni trenutak: Hrvatska slavi stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno 1. siječnja 2017.

- U znak zahvalnosti Prijatelji životinja ovih dana predaju tortu Ministarstvu poljoprivrede

1. siječnja Hrvatska slavi konačno stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, donesene 2006. godine! Napaćene činčile i većinski dio javnosti čekali su predugih 10 godina prijelaznog razdoblja kako bi se okončala jedna od najokrutnijih praksi prema životinjama – mučni uzgoj i smrt radi deranja krzna.

Stupanje zabrane na snagu rezultat je dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja. Zato će Prijatelji životinja u njihovo ime predati tortu u Ministarstvo poljoprivrede. Time na simboličan način žele zahvaliti nadležnom ministarstvu što je poslušalo glas javnosti i proslaviti ovu povijesnu pobjedu za prava životinja u Hrvatskoj. Zahvala će biti upućena i premijeru Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović.

Otkako je zabrana uzgoja krznaša 2006. godine postala dijelom Zakona o zaštiti životinja većina uzgajivača činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, prestala je s proizvodnjom. No manji dio uzgajivača proračunato je nastavio proizvodnju, s ciljem rušenja zakonske zabrane. Tijekom prošloga ljeta uslijedilo je, isključivo zbog pritiska uzgajivača činčila, donošenje prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja kojim se je namjeravalo pogodovati preostalim uzgajivačima. No građani su se oštro usprotivili ukidanju zabrane!

Unatoč tome, prošli mjesec otvorena je nova javna rasprava kojom se predložilo, po hitnom postupku, produljivanje prijelaznog razdoblja na još godinu dana. Javnost je to i ovaj put s gnušanjem odbila, kao što je to učinila i prije 10 godina, braneći odredbu koja je ponos cijele Hrvatske.

Oko zabrane uzgoja životinja za krzno usuglasili su se građani, veterinari, političari, europarlamentarci, javne osobe, organizacije civilnoga društva i institucije. Etička osviještenost građana prevladala je sitne profiterske interese i smjestila Hrvatsku na kartu civiliziranih država koje uvažavaju stav javnosti te usvajaju visoke etičke i ekološke standarde u postupanju prema životinjama.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pomogli u ostvarenju ove velike pobjede za životinje, ali i za ljude. Zajedno nastavljamo širiti svijest o tome da nam, uz brojne dostupne tople materijale, životinjsko krzno i s tim povezan krvavi uzgoj ne trebaju.

dvije činčile [ 80.72 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting