18.06.21. Smrt ubrizgavanjem botoksa u trbuh

| More

Prijatelji životinja traže od Europske agencije za lijekove ukidanje okrutnih testova

- Tjedan akcije 21. – 26. lipnja: za zabranu grozomornog testa za koji postoje alternative

Udruga Prijatelji životinja, članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), pridružuje se organizacijama za prava životinja diljem Europe koje će od 21. do 26. lipnja obilježiti Tjedan akcije u znak prosvjeda protiv daljnjeg korištenja miševa u okrutnim testiranjima botoksa. „Pozivamo Europsku agenciju za lijekove (EMA) da iz europskih propisa izbriše test LD50 na miševima, koji se provodi radi testiranja izglađivanja bora na licu. Neprihvatljivo je da su osjećajne životinje i dalje podvrgnute mučnoj smrti zbog proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, unatoč tome što su na raspolaganju tehnologije za koje se ne koriste životinje”, ističu Prijatelji životinja.

Tretmani botoksom, nervnim otrovom koji se, osim u medicinske, u velikim količinama koristi i u kozmetičke svrhe, sve češće prisutni su i u Hrvatskoj. „Paradoksalno je da tretman tim otrovom ne samo da ima kratkoročne učinke na postojeće bore već uzrokuje stvaranje novih bora. Stravično je i što se svaka nova serija botoksa zasebno testira na životinjama pa se tako žrtve ljepote broje u stotinama tisuća bolnih umiranja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.


Svaka serija botoksa testira se u ozloglašenom i iznimno bolnom testu otrovnosti LD50, koji je u mnogim državama zabranjen i smatran neznanstvenim i od samih znanstvenika. Miševima se u trbušnu šupljinu ubrizgavaju različite doze botoksa kako bi se utvrdilo koja je doza smrtonosna za polovicu životinja na kojima se vrši testiranje. Životinje su izložene strašnoj boli, trpe progresivnu paralizu, posrću i zanose se s jedne na drugu strane sve dok ne prestanu hodati. Neke se suočavaju s jakim problemom disanja prije nego što, nakon tri ili četiri dana patnji, umru od gušenja. Procjenjuje se da je godišnje u Europi oko 400 000 miševa podvrgnuto ovoj grozomornoj smrti.

Zahvaljujući pritisku organizacija za zaštitu životinja, nakon Allergana, još su dvije svjetske tvrtke, Merz i Ipsen, 2015. i 2018. prešle na testiranje botoksa na stanicama zamjenjujući većinu svojih testova na životinjama. Međutim, neka ispitivanja tih tvrtki i dalje se provode na životinjama. Jedan od proizvođača koji i dalje koriste okrutni test LD50 je Sloan Pharma. Samo 2019. godine ta tvrtka provela je u Njemačkoj test LD50 na 46 800 miševa. Nužnost zakonske zabrane očita je s obzirom na to da tvrtke, iako cijelo desetljeće imaju izbor testirati botoks metodama bez korištenja životinja, i dalje muče i ubijaju životinje.

Europska farmakopeja koja regulira serijsko ispitivanje proizvoda od botoksa dopušta brojne metode ispitivanja bez životinja, ali dopušta i zloglasni test LD50 na miševima. Organizacije koje su članice ECEAE-a, među kojima je i udruga Prijatelji životinja, pozivaju Europsku agenciju za lijekove da iz Farmakopeje ukine test na miševima. Pozivaju i na nekorištenje botoksa dok ne prestanu testiranja na životinjama, kao i općenito na kupnju proizvoda koji su učinkovitiji i, što je još važnije, etičniji jer nisu testirani na životinjama.

Osim na štandu udruge Prijatelji životinja, koji će u subotu 19. lipnja 2021. biti postavljen na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića, video o testiranju botoksa može se vidjeti i na www.prijatelji-zivotinja.hr gdje se može dobiti i više informacija o testiranju na životinjama te kako ih ne podržavati.

miš [ 76.03 Kb ]

Vezane teme

Akcija botoks u Rijeci 2 [ 55.08 Kb ]Akcija botoks u Rijeci 4 [ 45.62 Kb ]Miš na ruci

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting