15.11.07. Ubojstvo zbog kaputa

| More

Najava prosvjedne povorke i performans protiv ubijanja životinja zbog krzna

Udruga Prijatelji životinja poziva na prosvjednu povorku protiv ubijanja životinja za krzno koja će se održati u centru Sarajeva u četvrtak, 15. studenoga 2007. krenuvši u 11 sati s Trga Fra Grge Martića, ispred katedrale.

Kako bi skrenuli pozornost javnosti na veliku okrutnost i neopravdanost ubijanja životinja zbog krznene odjeće, članovi udruge Prijatelji životinja proći će ulicama vukući lancima 'krvave' bunde, prikazujući video snimke životinja s farmi krzna i glasno upozoravajući na okrutnost industrije krzna.

Životinje se u prirodi hvataju nazubljenim čeličnim klopkama koje im probadaju šape i tijela te pate satima i danima prije nego što im lovci razderu prsa ili slome vratove. U zamkama ostaju i mnogi psi, mačke i ostale životinje uhvaćene 'greškom'.

Životinje na farmama krzna žive u užasnim uvjetima. Na farmama industrije krzna, životinje se uzgajaju isključivo za krzno. Svoje živote provode u skučenim žičanim kavezima, zatrpane prljavštinom, grumenima krzna i izmetom drugih životinja, prisiljene na kanibalizam i bez veterinarske skrbi. Kada dođe vrijeme za ubijanje, pomoću metalne omče koja im se stavi oko vrata, životinje se izvlače iz kaveza.

Prije deranja kože s krznom, životinjama se lome vratovi, ubrizgavaju otrovi u srce, truje ih se plinom ili ubija strujnim udarima od 240 volti tako što se životinji gurne električno šilo u vaginu ili rektum, a metalni vodič u njezina usta. Ponekad su životinje samo omamljene i živima im se odere koža.

Industrija krzna ogroman je zagađivač okoliša. Za proizvodnju krznenih kaputa od životinja potrebno je 60 puta više energije nego za proizvodnju umjetnoga krzna, a u procesu obrade i prerade krzna koriste se opasne kemikalije koje nepovratno zagađuju podzemne vode i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Krzneni kaput nije samo vrsta odjeće, zbog svakog se ubije: do 15 pasa, do 20 dabrova, do 22 lisice, do 24 mačke, do 30 rakuna, do 34 nutrije, do 40 oposuma, do 200 činčila, do 240 hermelina, do 400 vjeverica...

Sve se to događa u današnje doba raznolikosti odjevnih predmeta, kada uistinu nije potrebno nositi odjeću od životinjskog krzna, koja uzrokuje toliku patnju životinja i ekološke štete pri proizvodnji i obradi. Stoga su Velika Britanija, Austrija i Hrvatska već zabranile uzgoj životinja za krzno.

Prijatelji životinja kao i mnogi građani osuđuju uzgoj životinja za krzno, promoviranje, prodaju i nošenje odjeće od životinjskoga krzna, s ciljem stvaranja etički osviještenog društva u kojem su građani svjesni da su lov, uzgoj i ubijanje životinje neizostavni dio krznene odjeće i da svako ubijanje životinja zbog mode i glamura treba osuditi.

Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 1 [ 145.02 Kb ]Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 2 [ 117.71 Kb ]Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 6 [ 127.15 Kb ]Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 3 [ 214.22 Kb ]Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 5 [ 133.08 Kb ]Prosvjed protiv krzna u Sarajevu 4 [ 95.64 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting