12.02.08. Zahtjev za donošenjem zakonske zabrane uvoza krzna od pasa i mačaka

| More

Ministarstvo poljoprivrede,
ribarstva i ruralnog razvoja
Uprava za Veterinarstvo
n/r Mate Brstilo
Miramarska 24
10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za donošenjem zakonske zabrane uvoza krzna od pasa i mačaka

Poštovani gospodine Brstilo,

pišemo Vam sa zahtjevom da se uvede zakonska zabrana uvoza krzna od pasa i mačaka zbog velike okrutnosti kineske industrije krzna koja je protivna načelima prema kojem je pisan Zakon o zaštiti životinja. Pored toga važno je naglasiti da je takvu zabrana donijela Europska unija.

S ciljem izvoza diljem svijeta, Kina ubije više od dva milijuna pasa i mačaka svake godine. Ona se obično prodaju kao krzneni ukrasi na kaputima, rukavicama, ženskim torbicama, igračkama i jeftinom nakitu. Životinje koje se uzgaja zbog krzna žive u bijednim uvjetima, zatočene u prljave i natrpane žičane kaveze. Bolesti, povrede i teški psihološki stres vladaju na tim farmama.

Tajna istraživanja organizacije Swiss Animal Protection/EAST International otkrila su grozomornu rutinu koja se opetuje na kineskom tržištu krzna, gdje radnici palicama udaraju i ubijaju životinje, gaze im glave i udaraju njima o zemlju prije nego im razrežu i oderu kožu i krzno s tijela. Potom oderane životinje bacaju na gomilu leševa. Međutim, ove tek oderane životinje nastavljaju disati još pet do deset minuta nakon što im je krzno otrgnuto s njihova tijela.

Nakon što je to učinila Australija, Belgija, Danska, Francuska, Italija, Grčka kao i cijela Europska unija za očekivat je da to učini i Hrvatska i to što prije i bez prijelaznog roka kako bi pokazala svoju dosljednost u nastojanjima da poboljšava svoje zakone i pravilnike vezane za zaštitu životinja. Time bi se, nakon zabrane uzgoja životinja za krzno i zabrane uvoza krzna i proizvoda od tuljana, učinio još jedan korak u pravom smjeru za Hrvatsku i njene građane.

Molimo Vas da nas obavijestite o poduzetom, a očekujemo još uvijek Vaše javljanje i po pitanju našeg zahtjeva za hitnom promjenom Pravilnika o označavanju pasa koju je uz brojne udruge i građane podržalo i preko deset gradova.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
Predsjednik Udruge

U prilogu:

- dokument Europske unije prema kojem je zabranjen uvoz krzna pasa i mačaka
- dvd sa filmom koji prikazuje kinesku industriju krzna

U Zagrebu, 12. veljače 2008.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting