19.06.21. Izrael je prva država koja je zabranila prodaju krzna!

| More

Povijesna odluka: I glumica Pamela Anderson apelirala za zabranu okrutne prakse

- Dosad su trgovinu krznom zabranili grad São Paolo i američka savezna država Kalifornija

Nakon nedavne vijesti da je Estonija zabranila uzgoj životinja radi krzna, slijedi oduševljenje jer Izrael je postao prva država na svijetu koja je zabranila i prodaju krzna! „Ova povijesna odluka rezultat je dugogodišnjih napora Međunarodne koalicije za borbu protiv krzna i lokalnih organizacija, što pokazuje da svijet nezaustavljivo korača prema okončanju stravičnog mučenja i ubijanja životinja u industriji krzna”, poručuje udruga Prijatelji životinja koja je odigrala ključnu ulogu u donošenju zabrane uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj.

Prošloga tjedna, danas već bivša, izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel potpisala je uredbu kojom se zabranjuje trgovina krznom u Izraelu i pritom izjavila: „Korištenje životinjskoga krzna za izradu kaputa ne može biti opravdanje za okrutnu industriju ubijanja životinja koja stoji iza toga.” Dodala je da je korištenje kože i krzna divljih životinja za modnu industriju nemoralno i nepotrebno, a čak 86 % Izraelaca dalo je potporu zabrani trgovine.

I Dan Mathews, viši potpredsjednik kampanja PETA-e, najveće svjetske organizacije za prava životinja, i počasna direktorica PETA-e, glumica Pamela Anderson, osobno su lobirali kod državnih dužnosnika u Tel Avivu i apelirali na premijera Benjamina Netanyahua da podrži zabranu krzna. Pamela Anderson zahvalila je ministrici Gamliel i napisala joj da će njezin potez pomoći zaštititi milijune životinja svake godine koje bi u protivnom bile zatučene, ubijene električnom strujom ili bi ih žive oderali.

Uzgoj životinja za krzno iznimno je bešćutan. Životinje cijeli život provode zatvorene u tijesnim, prljavim kavezima u kojima se ne mogu kretati, a na kraju su podvrgnute mučnom ubijanju lomljenjem vratova, gušenjem, trovanjem ili genitalnom elektrokucijom. Stoga ova pobjeda pripada svim nesretnim životinjama koje pate i umiru zbog ljudske taštine.

„Osim što će izraelska zabrana spasiti brojne životinje iz pakla industrije krzna, postoji još jedan razlog da države slijede primjer Izraela. Natrpavanje bolesnih životinja u nehigijenske uvjete na farmama krzna stvara savršeno uzgajalište smrtonosnih bolesti. Novi koronavirus pronađen je na farmama krzna u desetak zemalja – Kanadi, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj i SAD-u, što je rezultiralo masovnim pokoljem desetaka milijuna životinja”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Dosad su proizvodnju, prodaju i uvoz krzna zabranili najveći brazilski grad São Paolo i američka savezna država Kalifornija. Krzno su iz svojih kolekcija izbacili brojni vrhunski dizajneri i trgovci, među kojima su velika imena svijeta mode: Burberry, Gucci, Versace, Michael Kors, Jimmy Choo i Giorgio Armani.

Prijatelji životinja pozdravljaju ovu pobjedu za životinje i humanost te pozivaju sve da ne kupuju i ne nose odjeću i obuću od životinjske kože i krzna, već da se okrenu sveprisutnim etičkim i ekološkim alternativama. Popis trgovina koje ne prodaju krzno može se pronaći OVDJE.

Ministrica Gamliel potpisuje zabranu [ 137.63 Kb ]kanadska kuna [ 174.57 Kb ]

Vezane teme

krzneni predmet [ 194.70 Kb ]krzneni predmet [ 260.50 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting