Život u kavezu

| More

Životinje koje se uzgajaju kako bi jednog dana postale nečiji krzneni kaput, svoje kratke živote provode u jalovim, skučenim i prljavim kavezima. Istraživanja su pokazala da životinje koje se uzgajaju u te svrhe trpe stravične ozljede bez medicinske pomoći. Lisice i nerčevi kruže u beskonačnim krugovima po svojim kavezima, ludeći od zatočeništva.

Nerčevi, lisice, činčile, rakuni i druge životinje na farmama krzna provode cijele svoje živote zatočene u skučenim i prljavim kavezima, neprestano kružeći u njima od stresa i dosade, neke se od njih i samoranjavaju ili postaju agresivne prema drugim životinjama u kavezu. U kavezima veličine svega 80 cm2, drže se jedna do četiri lisice. Nerčevi i druge životinje drže se u kavezima veličine 30 cm puta 1 m, u kojima se opet nalazi jedna do četiri životinje. Takvi prenapučeni kavezi stresni su za sve, a posebno za samotne životinje poput nerčeva.

U ljetnim mjesecima na tisuće životinja izloženo je neizdržljivim vrućinama, od kojih pate od mučnine i povraćanja prije negoli skončaju svoje živote od iscrpljenosti vrućinom. Mladunčad su najčešće žrtve jer brže podliježu dehidraciji.

Zimi životinje u kavezima nemaju se kamo skloniti od niskih temperatura, kiša i snijega. Ne postoji niti jedan zakon koji štiti životinje na farmama krzna. Farmeri nerijetko ubijaju životinje analnim i vaginalnim strujnim udarima pri čemu životinje osjete veliku bol masivnog srčanog udara dok su još pri svijesti. Druge metode ubijanja uključuju lomljenje vratova i davljenje. Ponekad se životinje samo ošamute te im se živima odere koža.

Lisice u kavezima

Nerčevi su najproduktivnije životinje za farme krzna. Samo u 2000. godini u SAD-u proizvedeno je 2,81 milijuna komada krzna tih životinja, što je manje za 4% od prijašnjih godina, ne računajući na broj onih životinja koje su umrle od raznih bolesti prije nego što su mogle biti 'oguljene'. Prema jednom članku iz Wall Street Journala, iz kolovoza 2000., postoji oko 400 farmi nerčeva u SAD-u, što je za polovicu više od broja farmi prije jednog desetljeća.

I rančeri uzgajaju lisice, dabrove i zečeve za proizvodnju krzna. U SAD-u farmeri su samo prošle godine proizveli oko 50.000 komada lisičjeg krzna.

Neki od njih dolaze nedaleko od Istočne Obale, gdje tijela mrtvih životinja ili njihovi dijelovi, različitog stupnja raspadanja, zagađuju tlo. Lisice u uzgajivačnicama svijet oko sebe mogu promatrati jedino provirujući glave kroz svoje kaveze, zdjelice iz kojih jedu obične su zahrđale konzerve, fekalije su nagomilane u ogromnim količinama, a sami kavezi u ruševnom su stanju. Vlasnik je pokazao našem istražitelju kolica prepuna krvi i oguljenih nerčevih tijela, a nedaleko od toga, dva kaveza prepuna lešina lisica, tek nedavno ubijenih i oderanih.

Jedno lisičje oderano tijelo ležalo je bespomoćno u blatu. Vonj raspadanja širio se uokolo.

U jednoj tajnoj istrazi, na jednoj nasumično odabranoj farmi krzna, na sjeveroistoku zemlje, uhvaćen je farmer kako ilegalno ubija nerčeve ubrizgavajući im injekcije insekticida u srce. Ova okrutna metoda ubijanja uzrokuje da se životinje grče u nepodnošljivoj boli čak desetak minuta prije negoli umru.

Patnje u divljini

Životinje poput rakuna i lisica koje se uhvate u nazubljene čelične klopke - najrašireniju vrstu klopki - podnose stravične bolove od čeličnih šipki stisnutih oko njihovih nogu, šapa ili tijela. Neke životinje, posebice majke koje se očajnički žele vratiti svojim mladuncima, učinit će sve da se oslobode, pa čak i odgristi vlastitu nogu samo kako bi se oslobodile. Životinje pate satima ili čak danima prije negoli lovci dođu do njih i razderu im prsa ili slome vratove.

Životinje uhvaćene u zamke pate od gubitka krvi, infekcija, gangrene, iscrpljenosti, promrznutosti, šoka ili napada od nekog od životinjskih predatora. Druge pak životinje, kao što su dabrovi ili bizamski štakori, uhvaćene u podvodne zamke, ponekad se muče i više od 20 minuta prije nego se utope. Svakog dana zamke osakate ili ubiju na stotine i tisuće pasa, mačaka, ptica i drugih životinja - uključujući i ugrožene vrste - koje su uhvaćene u zamke greškom.

Vezane teme

kavez 2 [ 28.25 Kb ]Krzno - Odrana lisica [ 23.53 Kb ]Krzno - Lisica u zamci [ 12.22 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting