Glasovi za Europu bez krzna

| More

Europa bilježi porast broja zemalja koje zabranjuju uzgoj životinja zbog njihova krzna. Dio država već je donio zakonske zabrane, a ankete u pojedinim državama pokazuju da broj građana koji se protive iskorištavanju životinja radi dobivanja krzna raste.

Rezultate provedenih anketa prikupila je Fur Free Alliance, međunarodna koalicija koju čini četrdeset udruga za zaštitu i prava životinja diljem svijeta, a koje rade zajedno na prestanku iskorištavanja i ubijanja životinja radi krzna.

Europske države koje su dosad donijele zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna ili ograničavaju takvu praksu putem drugih zakonskih propisa:
Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Slovenija, Republika Makedonija, Nizozemska, belgijske regije Valonija i Bruxelles, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Češka potpuno su zabranile uzgoj životinja radi krzna, dok djelomične zabrane i/ili strogi propisi postoje u Danskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Njemačkoj i Mađarskoj.

Niže prikazani podaci temelje se na istraživanjima javnoga mnijenja, provedenima u zemljama o kojima je riječ.

Građani Europe protiv krzna (autor slike: FFA) [ 141.74 Kb ]

Sažetak anketa:

Ujedinjeno Kraljevstvo: 74 % anketiranih smatra neprihvatljivim iskorištavanje životinja radi proizvodnje krzna za modnu industriju (2014.)
Norveška: 68 % ispitanih osoba izjavilo je da smatra kako je pogrešno uzgajati životinje radi krzna (2014.)
Švedska: 78 % ispitanika smatra da ne bi trebalo dopustiti uzgoj kuna u kavezima radi krzna (2015.)
Estonija: 69 % anketiranih ne podupire uzgoj i ubijanje divljih životinja radi krzna (2016.)
Latvija: 64 % ispitanika smatra uzgoj životinja radi krzna neprihvatljivim (2015.)
Belgija: 86 % anketiranih sklono je zabrani uzgoja životinja radi krzna (2012.)
Nizozemska: 84 % ispitanih je protiv uzgoja životinja radi krzna (2015.)
Njemačka: 86 % ispitanika smatra da je ubijanje životinja radi krzna i proizvoda od krzna pogrešno (2014.)
Poljska: 66 % ispitanih smatra da uzgoj lisica, kunopasa i kuna radi krzna ne bi smio biti dozvoljen (2015.)
Češka: 68 % anketiranih želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna (2013.), a taj broj porastao je na 70% kada je anketa provedena 2016. godine.
Švicarska: 80 % ispitanih građana smatra ubijanje životinja radi krzna pogrešnim (2014.)
Austrija: 81 % anketiranih smatra neprihvatljivim držanje i ubijanje životinja radi proizvodnje krzna (2013.)
Hrvatska: 73 % anketiranih osoba slaže se da uzgoj životinja radi krzna u Hrvatskoj treba biti zakonski zabranjen (2006.)
Italija: 91 % ispitanih se protivi aktivnostima povezanim s proizvodnjom životinjskog krzna (2015.)

Detaljnije informacije o anketama u pojedinim državama

Ujedinjeno Kraljevstvo:
74 % anketiranih smatra neprihvatljvim iskorištavanje životinja za proizvodnju krzna za modnu industriju. 9 % to smatra prihvatljivim. Anketa je provedena za organizaciju Four Paws UK u siječnju 2014. godine.

Norveška:
U anketi provedenoj 2010. godine u ime organizacije Dyrebeskyttelsen, 62 % ispitanika izjasnilo se protiv držanja lisica i kuna u kavezima radi proizvodnje krzna. Samo 15 % ispitanika podržalo je uzgoj radi krzna.

U novijoj anketi, provedenoj 2014. godine od strane agencije Infact za organizaciju Dyrevernalliansen, 68 % ispitanih osoba je izjavilo da smatra kako je pogrešno uzgajati životinje radi krzna.

Švedska:
Prema anketi iz ožujka 2014. godine, 8 od 10 (78 %) Šveđana želi zabraniti uzgoj kuna radi krzna. Radi se o porastu od 9% u odnosu na anketu iz 2013. godine.
Samo se 17 % ispitanih izjasnilo da uzgoj kuna u kavezima treba dopustiti. Godine 2013. radilo se o brojki od 19 %.
Ispitivanje je proveo Demoskop u ime organizacije Prava životinja (Animal Rights) u ožujku 2014. godine.
Više informacija (na švedskom): http://www.djurensratt.se/min-rost-for-minkarna/stark-opinion-mot-minkfarmning.

Istraživanje je ponovljeno 2015. godine kada je ponovno 78% Šveđana izrazilo isto mišljenje, odnosno želju da se zabrani uzgoj kuna radi njihova krzna.

Estonija:
Više od polovice anketiranih (69 %) Estonaca ne podržava uzgoj i ubijanje divljih životinja radi krzna. Podatak je dobiven na temelju nacionalne omnibus ankete koju su proveli Kantar Emor / LOOMUS 2016. godine.

Latvija:
Anketa je provedena o stavovima prema uzgoju životinja radi krzna u Latviji. Provedena je od strane agencije SolidData, putem interneta tijekom 2015. godine na uzorku od 1007 ispitanika. Pitanje je glasilo: 'Mislite li da je uzgoj i ubijanje životinja radi krzna prihvatljivo?' Prema rezultatima, 32,6 % ispitanika je odgovorilo da je to 'potpuno neprihvatljivo', 32,3 % je odgovorilo da je to 'donekle neprihvatljivo', dok je 24,7% odgovorilo da je to 'donekle prihvatljivo', a 10,4% 'potpuno prihvatljivo'.

Belgija:
U anketi putem Ipsona 2012. godine ispitano je 1053 ispitanika iznad 15 godina starosti.
Rezultati su pokazali da je osam od deset Belgijanaca (83 %) svjesno postojanja farmi krzna u Belgiji, osmero od deset Belgijanaca (82 %) predstavlja problem činjenica da u Belgiji postoje životinje koje se uzgajaju isključivo radi krzna, a gotovo devet od deset Belgijanaca (86 %) želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna.

U novijoj anketi provedenoj 2012. godine, 86 % anketiranih izjavilo je da je sklono zabrani uzgoja životinja radi krzna.

Nizozemska:
Prema anketi provedenoj 2015. godne, 84 % ispitanih je protiv uzgoja životinja radi krzna.

Njemačka:
U anketi iz 2003. godine, 70 % ispitanih smatralo je da u državi treba zabraniti uzgoj životinja radi krzna.

Anketa provedena u ožujku 2014. godine od strane agencije Integral i organizacije Four Paws, pokazala je da 86 % Njemaca smatra da je ubijanje životinja radi proizvoda od krzna pogrešno, 85 % Njemaca smatra da je prodaja krzna zastarjela, 83 % preferira tvrtke bez krzna pred ostalima, a 76 % smatra da prestanak prodaje životinjskog krzna poboljšava javni imidž tvrtke.

Poljska:
66 % ispitanog poljskog stanovništva smatra da uzgoj lisica, kunopasa i kuna radi krzna ne bi smio biti dozvoljen. U dobnoj grupi od 18 do 35 godina, 70 % njih podržava zabranu. Anketa je provedena 2015. godine od strane instituta Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) Homo Homini i organizacije Otwarte Klatki.

Češka:
82 % anketiranih čeških građana ne podržava ubijanje životinja radi krzna. Ispitivanje je 2017. godine proveo FOCUS Marketing and Social research za organizaciju Svoboda Zvirat.

Švicarska:
Prema anketi provedenoj u ožujku 2014. od strane Integral/Four Paws, 80 % Švicarskih građana smatra ubijanje životinja radi krzna pogrešnim, 85 % preferira tvrtke koje ne koriste krzno pred ostalima, 82 % smatra da bi prestanak prodaje životinjskog krzna poboljšao javni imidž tvrtke, a 90% ih je sklono zabrani uvoza proizvoda od krzna koji nisu proizvedeni u skladu sa švicarskim standardom za dobrobit životinja.

Austrija:
81 % ispitanika ne smatra prihvatljivim držanje i ubijanje životinja radi proizvodnje krzna. Prihvatljivim to smatra 16 %. Anketa je provedena za organizaciju Four Paws 2013. godine.

Hrvatska:
73 % ispitanika slaže se da uzgoj životinja radi krzna treba zakonski zabraniti u Hrvatskoj. Istraživanje javnoga mnijenja provela je SPEM Komunikacijska skupina.

Više informacija i grafički prikaz možete naći ovdje: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=972.

Nakon provedene ankete uzgoj životinja radi krzna je zabranjen (prijelazno razdoblje do 2017. godine) te stoga nakon toga nisu više rađene nove ankete.

Italija:
Nezavisnu anketu proveo je EURISPES (Institut za političke, ekonomske i društvene studija) koji svake godine izdaje "talijanski izvještaj" koji pokriva razne teme, uključujući i odnos Talijana prema životinjama. Godine 2015. u izvještaju je navedeno da se 90,7 % Talijana protivi aktivnostima povezanim s proizvodnjom životinjskog krzna.

Službeni dopis za medije (na talijanskom) može se pročitati OVDJE.


Objavljeno: veljača 2015.
Dopunjeno: veljača 2018.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting